de Georgiana Mihalcea
Chiar dacă ciupercile reishi au atras atenția recent, ele au fost folosite de secole în medicina tradițională pentru proprietățile de susținere a sănătății. Includerea lor în dieta zilnică poate duce la întărirea sistemului imunitar, la reducerea inflamației, promovarea relaxării, îmbunătățirea somnului și la gestionarea stresului și a anxietății. În plus, ele pot ajuta inima și pot oferi proprietăți antioxidante. Fie că sunt sorbite sub formă de ceai, adăugate în mâncăruri ori ca extract, beneficiile lor sunt nenumărate.
Consolidează sistemul imunitar
Bogate în compuși bioactivi, cum ar fi antioxidanții și betaglucanul ciupercile reishi pot îmbunătăți răspunsului imunitar al organismului prin stimularea producției de globule albe. O revizuire din 2019 din „Advances in Experimental Medicine and Biology” a constatat că ele pot sprijini producția de celule imunitare, cum ar fi cele B și T, care joacă un rol crucial în întărirea mecanismelor de apărare ale corpului pentru a preveni infecțiile și bolile. Ceaiul se prepară extrem de simplu: într-o cană cu apă clocotită se adaugă 5 g ciupercă tocată mărunt (sau un vârf de cuțit cu pudră de reishi). Se lasă la infuzat 15 minute și se pot bea două-trei căni pe zi.
Stimulator natural de dispoziție
Potrivit unui studiu din 2018 publicat în Molecules, ciupercile reishi conțin compuși care vă pot calma sistemul nervos, reducând stresul și stimulând relaxarea. Un alt studiu din 2020, publicat în „Healthcare”, sugerează că acestea pot ajuta, de asemenea, la atenuarea anxietății și a depresiei, oferind o modalitate naturală de a vă susține sănătatea mintală. Reishi poate îmbunătăți starea de spirit, poate alunga oboseala și poate oferi un sentiment general de bunăstare. Extractul este folosit pentru a stabiliza emoțiile, întări memoria, crește apetitul și îmbunătăți calitatea somnului. Reduce amețelile și durerile de cap și vă ajută să faceți față stresului. De asemenea, diminuează durerea fizică și tratează nevralgia. Într-un recipient închis la culoare puneți o lingură cu ciuperci reishi, turnați deasupra 1 litru de alcool și lăsați la macerat trei săptămâni. Următorul pas va fi să strecurați produsul. Extractul se ia diluat cu apă caldă, pe stomacul gol, câte 20 de picături de trei ori pe zi.
Este anticancerigenă
Studiul Molecules din 2018 a mai descoperit că ciupercile reishi conțin compuși numiți triterpene și polizaharide care pot avea proprietăți anticancerigene. Deși acestea nu sunt un substitut pentru tratamentul medical, ele ar putea fi valoroase în lupta cu tumorile maligne. În mici studii clinice, reishi a avut un efect pozitiv asupra pacienților cu cancer prin suprimarea tumorilor colorectale și creșterea eficacității anumitor medicamente la femeile cu cancer ovarian.
„Şterge“ urmele lăsate de trecerea timpului
Principalele componente pe care le conține ciuperca Reishi - polizaharide și polipeptide, pot încetini eficient procesul de îmbătrânire, deoarece, odată cu înaintarea în vârstă cantitatea de antioxidanți proprii produsă de organism scade. Elementele conținute de reishi elimină radicalii liberi și previn astfel efectele nocive ale acestora asupra corpului nostru. Această acțiune ne protejează celulele și ne mențin un aspect tânăr cât mai mult timp. De asemenea, aceste componente îmbunătățesc sinteza acidului nucleic - ADN în nucleul celular, crescând în același timp numărul de diviziuni celulare, ceea ce „șterge urmele” lăsate de trecerea timpului.