de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Una dintre cele mai consumate și apreciate cereale din lume, porumbul, cucerește nu doar prin gustul deosebit și versatilitatea gastronomică, ci și prin valoarea sa nutrițională și proprietăți de aliment-medicament, fiind indicat la toate vârstele.
Scade riscul de degenerescență maculară
Porumbul servit singur are importante beneficii pentru organism, iar alimentele pe bază de porumb pot face parte dintr-o dietă sănătoasă, arată nutriționiștii. Cu conținut scăzut de calorii și de grăsimi, în mod natural fără gluten, porumbul aduce corpului grăsimi nesaturate, cunoscute pentru capacitatea de a scădea inflamațiile, proteine, care susțin musculatura, vitamine și minerale care contribuie la buna funcționare a metabolismului, precum și antioxidanți importanți, cu numeroase beneficii - diminuează stresul oxidativ, previn daunele celulare și fortifică imunitatea. De exemplu, potrivit rezultatelor unor cercetări extinse, consumul regulat de porumb aduce organismului luteină și zeaxantină, supranumiți pigmenți maculari, renumiți pentru proprietatea de a menține sănătatea ochilor și acuitatea vederii până la vârste înaintate, scăzând riscul de degenerescență maculară.
Facilitează menținerea greutății optime
Porumbul aduce organismului o cantitate semnificativă de fibre, atât solubile, cât și insolubile. Fibra solubilă din această cereală se descompune și formează un gel în intestine, jucând un rol în controlul colesterolului, iar fibrele insolubile contribuie la detoxificarea organismului, susținerea peristaltismului intestinal, combaterea constipației și acționează și ca prebiotice, hrănind microflora sănătoasă. De asemenea, un studiu clinic, derulat pe o perioadă de 18 ani și care a inclus zeci de mii de voluntari a arătat că floricelele de porumb pot să protejeze împotriva diverticulozei, suferință a tubului digestiv inferior, scăzând riscul instalării acestei afecțiuni cu aproape o treime. În același timp, conţinutul ridicat de fibre din porumb menține saţietatea și combate astfel supraalimentarea, cereala, consumată cu moderație, fiind recomandată pentru scăderea în greutate sau pentru menținerea acesteia în parametri optimi. Pe de altă parte, prezența porumbului în dietă se vede și la exterior, fiind cunoscut - pentru proprietatea de a întări structura firului de păr și de a preveni căderea excesivă a acestuia, întrucât conține vitamina C.
Porumbul este ideal pentru persoanele care se confruntă cu anemia cu deficit de fier
Nu permite creşterea nivelului de zahăr din sânge
Prin bogăţia de vitamine din grupa B, porumbul este un aliment excelent pentru sistemul cerebral şi buna funcţionare a acestuia. De asemenea, cereala oferă organismului carbohidrați care asigură energia pe termen mai lung și, în plus, se digeră încet şi previn creşterea nivelului de zahăr din sânge. Ca urmare, porumbul este indicat în dieta persoanelor care au această afecțiune sau sunt predispuse să o dezvolte. De asemenea, dat fiind faptul că are în compoziție acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, porumbul este recomandat pentru o bună sănătate a inimii. Prin reducerea colesterolului „rău” (LDL), această cereală previne înfundarea arterelor, reduce tensiunea arterială şi în mod semnificativ riscul de boli cardiovasculare.