Main menu

header

990 9 1de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Dincolo de renumele său de plantă aromatică foarte apreciată, coriandrul, folosit pe larg în gastronomia din toată lumea, vădește, cu fiecare nouă cercetare, proprietăți terapeutice care îl situează în fruntea vindecătorilor naturii.

Atenuează anxietatea

Bogat în antioxidanți și compuși bioactivi, coriandrul are proprietăți neuroprotectoare dovedite, care generează beneficii însemnate pentru funcționarea creierului și pentru abilitățile cognitive. Studiile au pus în evidență faptul că elementele componente ale coriandrului - în special linalolul și acetatul de geranil - modulează nivelurile de neurotransmițători, combat tulburările sistemului nervos central, induc relaxarea nervoasă și atenuează anxietatea, prin intermediul compușilor care interacționează cu receptorii creierului. Includerea coriandrului în dietă este sino- nimă cu o abordare naturală pentru susținerea bunăstării mentale.

Diminuează stresul oxidativ

Coriandrul este bogat în antioxidanți, inclusiv flavonoide și polifenoli, care au fost asociați de numeroase cercetări cu proprietatea de a combate eficient stresul oxidativ din creier, reducând inflamația și diminuând acțiunea nocivă a radicalilor liberi din organism. Mirosul distinctiv de coriandru, adesea descris ca revigorant și calmant, are un efect liniștitor asupra sistemului nervos și este folosit frecvent în aromoterapie. Pe de altă parte, potrivit rezultatelor unei cercetări publicate în revista FASEB, frunzele de coriandru prezintă proprietăți anticonvulsivante sau antiepileptice, datorită activării puternice a canalelor de potasiu.

Acționează ca antidepresiv

Potrivit cercetărilor publicate în revista Journal of Essential Oil Research, compușii terpenici care se găsesc în uleiul esențial de coriandru posedă proprietăți anxiolitice și sedative, contribuind la efectul antidepresiv al acestei plante. În plus, o altă cercetare a evidențiat faptul că acest condiment are capacitatea de a modula nivelurile de serotonină și dopamină, esențiale în reglarea dispoziției, iar efectele antistres ale coriandrului sunt susținute și de capacitatea sa de a crește excreția de acid ascorbic, alături de acțiunea antiamnestică și antioxidantă, pe care această plantă aromatică le exercită din plin și care au fost relevate de numeroase studii.

Potrivit rezultatelor cercetărilor, coriandrul influenţează pozitiv starea de spirit şi echilibrul emoţional

Favorizează un somn odihnitor

Coriandrul este renumit pentru capacitatea sa de a favoriza un somn odihnitor, grație efectului calmant exercitat de uleiul esențial de plantă. Studiile pe animale de laborator au arătat că modul în care compușii coriandrului interacționează cu receptorii din creier îmbunătățesc durata și calitatea somnului - de altfel, linalolul din uleiul esențial de coriandru a demonstrat un efect sedativ similar cu diazepamul la exemplarele foarte tinere. Coriandrul poate fi adăugat cu ușurință în dietă - proaspăt, pe post de condiment pentru diverse feluri de mâncare, sub formă de suc sau de ceai, preparat prin infuzarea frunzelor de coriandru în apă fierbinte.