Main menu

header

Deşi în mod normal apare mai ales în perioada de iarnă, în pieţele şi în supermarketurile din România, andiva poate fi găsită în cea mai mare parte a anului. Şi bine face, întrucât este una dintre cele mai bune legume.

Stimulează pofta de mâncare
     De la această legumă, Cichorium endivia, după denumirea ştiinţifică, se consumă mugurii şi frunzele înălbite, ce au forma unor ştiuleţi de porumb. Andiva este de fapt obţinută prin creşterea „forţată” a rădăcinii de cicoare de Bruxelles. Andivele ce au un gust plăcut, uşor amărui, conţin vitaminele A, B1, B2, săruri minerale (calciu, potasiu, sodiu, fosfor, mangan, magneziu). Deşi sunt folosite mai mult în alimentaţie, ele pot fi utilizate şi pentru proprietăţile lor terapeutice, fiind excelente stimulatoare ale poftei de mâncare sau ale secreţiilor gastrice. Consumul de andive are bune efecte în atonii biliare, reglând tonusul musculaturii vezicii biliare. 

Adjuvant în lupta cu obezitatea
     De asemenea, datorită proprietăţilor depurative (chiar uşor laxative), andiva e un bun adjuvant în obezitate, ateroscleroză, precum şi în alimentaţia cardiacilor şi a persoanelor bolnave de rinichi. Aceste legume sunt vitaminizante şi remineralizante, fiind foarte utile în alimentaţia copiilor, a convalescenţilor, a gravidelor şi a vârstnicilor. Conţinutul scăzut în glucide recomandă consumul de andive şi pentru diabetici. Bolnavii de osteoporoză trebuie să mănânce zilnic câte o ceaşcă de andive tocate. Această cantitate asigură echivalentul a 300 mg magneziu, ce ajută la păstrarea calciului şi a fosforului în oase.
Elena Şerban
Recomandări - Nu este indicat consumul de andive crude persoanelor care suferă de ulcer gastroduodenal sau de gastrite hiperacide;     
    În momentul în care veţi cumpăra o andivă, aceasta trebuie să fie lunguiaţă, albă, uşor colorată pe margini în gălbui; - Nu ţineţi andivele la lumină. În caz contrar, ele se usucă, se înverzesc şi devin amare; - Nu le conservaţi la frigider mai mult de două, trei zile, pentru că îşi pierd toate calităţile.