Main menu

header

Considerate printre cele mai puternice dezinfectante de pe pământ, cuişoarele au fost aduse din India în urmă cu câteva mii de ani, dar au atins apogeul în ceea ce priveşte utilizarea în Egiptul Antic. Cuişoarele sunt mugurii uscaţi ai florii arborelui de cuişoară (Eugenia caryophyllata), nişte lujeri asemănători viţei-de-vie. Planta face parte din familia Myrtaceae. Bobocii florali se recoltează înainte de a se deschide. Au o aromă specială iute, puţin uleioasă şi un gust fin. 

Au proprietăţi antiseptice
     Cuişoarele conţin tanin, ulei eteric, în care componentul principal este eugenolul, cu proprietăţi antiseptice, utilizat în stomatologie şi la prepararea vanilinei. Au un efect calmant, dezinfectant, dar şi acţiune antivirală.  Stimulează pofta de mâncare, ajută digestia, acţionează contra vomei, colicilor şi sughiţului.
     Combat viermii intestinali, întăresc imunitatea, sunt diuretice şi depurative. Ajută în boli de ochi şi inflamaţii ale urechii medii. În caz de răceală se fac inhalaţii cu câteva picături de ulei de cuişoare puse în apă clocotită. Atenţie! Folosite în exces, cuişoarele irită sistemul nervos central.

Preîntâmpină răcelile
     Minunatele cuişoare pot fi folosite în diverse afecţiuni, cum ar fi: - prevenirea răcelilor. Mestecaţi două cuişoare pe zi; - colita de putrefacţie. Puneţi în salatele de fructe două vârfuri de cuţit cu pudră de cuişoare. Faceţi cure cu astfel de salate, mâncate înainte de fiecare masă, timp de şapte zile;  - balonare. Suferindul trebuie să ia înainte şi după masă un vârf de cuţit cu pulbere de cuişoare.
     Deşi gustul e departe de a fi plăcut, efectul este… cel scontat; - dureri de dinţi. Pisaţi o cuişoară şi puneţi pudra pe dintele dureros. Efectul este aproape instantaneu;  - mâncărimi ale pielii şi ciupituri de insecte. Amestecaţi praf de cuişoare cu apă până faceţi o pastă pe care o aplicaţi pe locul afectat.
Elena Şerban
Ştiaţi că… ...o singură cuişoară pusă într-o fiertură de carne îi va prelungi termenul de valabilitate cu 24 de ore? ...presărate pe lenjerie, cuişoarele alungă moliile din dulapuri? ...aceşti muguri miraculoşi pot înlocui sarea şi potoli setea?