de Liliana Simidon
Insolaţia apare după o expunere prelungită la soare, atunci când sistemele de termoreglare ale organismului îşi pierd capacitatea de a reveni la temperatura normală. Produsele naturiste vă pot ajuta în acest caz.
Simptomele pot fi multiple
După ce s-a aflat mult timp la căldură, corpul scapă de temperatura excesivă prin transpiraţie (a cărei evaporare are un efect răcoritor asupra pielii), creşterea fluxului sangvin şi expirarea aerului încălzit. Atunci când aceste mecanisme sunt depăşite de o temperatură prea ridicată pentru a putea fi gestionată, apar simptomele insolaţiei. Acestea pot fi: febră, arsuri, piele uscată, înroşirea feţei sau, din contră, paloare, lipsa transpiraţiei, puls rapid, dureri de cap şi abdominale, crampe musculare, pupile dilatate, greaţă, vărsături, respiraţie accelerată, oboseală pregnantă, ameţeală, leşin, confuzie care poate include vorbire incoerentă, agitaţie, dezorientare, comportament agresiv sau delir.
Beţi foarte multă apă şi protejaţi-vă!
Cele mai predispuse persoane sunt: copiii, bătrânii, bolnavii care suferă de afecţiuni cronice precum diabet sau boli cardiace, care consumă alcool în mod frecvent, precum şi cele care se află sub medicaţie ce interferează în mod direct cu sistemele de reglare a temperaturii (anumite medicamente antihistaminice, antipsihotice şi altele).
Iată ce puteţi face pentru a preveni insolaţia:
- consumaţi multă apă, mai ales când ştiţi că urmează să petreceţi mult timp la soare. Pentru aceasta nu aşteptaţi să vi se facă sete şi beţi chiar mai mult decât aveţi nevoie;
- acordaţi-vă un anumit interval pentru a vă acomoda cu un climat călduros. Astfel, organismul îşi va eficientiza sistemul de reglare a temperaturii pe măsură ce se obişnuieşte;
- purtaţi întotdeauna ceva pe cap, de preferinţă o pălărie cu boruri largi;
- îmbrăcămintea trebuie să fie din fibre naturale (bumbacul este cel mai bun, deoarece permite evaporarea transpiraţiei şi circulaţia aerului prin fibră). Şi inul este binevenit în perioadele de căldură excesivă, iar culoarea trebuie să fie cât mai deschisă (alb, bej, roz, bleu);
- evitaţi consumul de alcool în zilele călduroase, iar mesele trebuie să fie uşoare şi în cantităţi mici;
- nu staţi la plajă în perioada cea mai fierbinte din zi, între orele 10:30 şi 16:30;
- aveţi grijă ca nu cumva să adormiţi la soare;
- purtaţi ochelari speciali şi utilizaţi creme de protecţie în funcţie de tipul de piele.
Gelul de aloe calmează pielea arsă
Dacă totuşi aţi ajuns să aveţi probleme cu pielea din pricina expunerii îndelungate la soare beţi un pahar cu apă plată în care aţi adăugat, în prealabil, una-două picături de ulei de mentă. Efectul este răcoritor. La fel funcţionează şi gelul de aloe, însă acesta poate fi aplicat şi extern în caz de arsuri. Tot pentru pielea supraexpusă la soare este bun şi sucul de cartofi cruzi. Şi băile uşor călduţe în care s-au pus două căni cu oţet de mere ajută la răcorire. De asemenea, după plajă sunt indicate sucurile proaspete de castraveţi, ţelină sau banane. Ele se diluează cu apă şi nu se consumă niciodată împreună.
Recomandări
MINISCAR - eficient în reducerea cicatricelor cauzate de arsurile solare. Stimulează producerea de colagen şi microcirculaţia locală, regenerând derma.
PROPOLIS ŞI GĂLBENELE - tratează arsurile şi iritaţiile, datorită efectului cicatrizant, antiinflamator şi antiseptic. Atenţie! Folosirea acestui produs trebuie evitată de persoanele alergice la propolis.
BETACAROTEN ŞI ALOE - produsul este foarte util pentru toate iritaţiile pielii, are acţiune cicatrizantă, calmantă şi emolientă, fiind de mare ajutor în cazul arsurilor şi al tuturor problemelor dermatologice.