Main menu

header

    Astmul bronşic este un sindrom inflamator cronic al căilor aeriene, ce apare la persoane cu susceptibilitate genetică şi se manifestă prin obstrucţie bronşică reversibilă, parţial sau complet, spontan sau sub tratament. Boala se caracterizează prin manifestarea spasmului muşchilor netezi bronşici, edemului şi inflamaţiei mucoasei bronşice.

Declanşat de factori alergeni
     Astmul bronşic poate fi cauzat de substanţe alergene (polen, acarieni, pene), dar şi de alţi factori, printre care enumerăm: aspirina, infecţiile, fumatul, sinuzita, efortul fizic. În cazul în care nu este tratat corespunzător sau organismul nu răspunde la tratament pot apărea diverse complicaţii, printre care se numără: insuficienţa respiratorie sau pneumotoraxul (acumulare de aer în spaţiul dintre plămâni şi peretele toracic). 

     Dacă după vizita la medic s-a stabilit că este vorba despre astm, în afara reţetei prescrise puteţi încerca şi câteva tratamente naturiste: tăiaţi foarte fin o căpăţână de usturoi şi puneţi-o la macerat vreme de 15 zile într-un vas închis, în care trebuie să aveţi trei litri de ţuică de ţară. Agitaţi vasul în fiecare zi. După cele 15 zile strecuraţi printr-un tifon. Băutura se poate păstra mult timp în vasul închis ermetic, iar în cazul în care pacientul trece printr-o criză de astm, înmuiaţi o bucată de zahăr cubic în lichidul preparat. Bolnavul trebuie să ţină bucata de zahăr sublingual, până la topirea completă.

Infuzia de turiţă-mare răreşte apariţia crizelor
Opăriţi o linguriţă cu turiţă-mare într-o cană cu apă şi lăsaţi la infuzat zece minute. Pacientul trebuie să bea o cană cu astfel de infuzie în fiecare zi. Acest tratament este foarte eficace, rărind zdravăn crizele de astm. Atenţie, acest tratament e interzis în cazul constipaţiilor!

     O altă reţetă la fel de bună în prevenirea crizelor de astm este şi fiertura de lumânărică. Opăriţi o linguriţă cu plantă în 250 ml apă. După ce aţi lăsat zece minute la infuzat strecuraţi. Pentru eficienţă este nevoie să beţi trei-patru căni pe zi. Strecuraţi ceaiul foarte bine (de preferat printr-un tifon, întrucât planta are peri foarte fini, ce vă pot irita esofagul).  Un alt procedeu extrem de util asmaticilor e inhalarea aburilor din ceaiul de mentă. Puneţi un pumn de mentă într-un lighean cu apă opărită şi respiraţi vaporii degajaţi.

Elena Şerban


Caseta: Sfat! Persoanelor suferinde de astm bronşic nu li se recomandă curele la abur, lichidele abundente şi gimnastica respiratorie.