Main menu

header

   Podoaba capilară este pentru fiecare dintre noi o sursă permanentă de stres. Persoanele de sex feminin acordă o importanţă sporită aranjării părului, iar reprezentanţii sexului tare ar face orice pentru a scăpa de chelie. Pentru ca părul să nu mai constituie o problemă, folosiţi reţetele naturiste oferite de noi.

 Ouăle de prepeliţă, un remediu senzațional
    Calviţia este o patologie a părului, în care rata de cădere a acestuia este mai accelerată decât cea a creşterii, astfel încât podoaba capilară se răreşte, până la dispariţia completă. La orice persoană, în mod normal, firele de păr cad până la 20-30 pe zi, urmată, de cele mai multe ori, de refacerea lui. La persoanele predispuse alopeciei, cad în jur de 60-70 de fire de păr pe zi, iar în formele foarte severe, între 200 şi 300 fire pe zi.

    Motivele pot fi multiple, de la tulburări de nutriţie, hormonale, stres până la mătreaţă sau micoze. Una dintre cele mai bune reţete contra calviţiei şi a regenerării firelor de păr slăbite este cea cu ouă de prepeliţă: se iau zece gălbenuşuri de ou de prepeliţă şi se amestecă până la omogenizare cu două fiole cu lăptişor de matcă, o linguriţă cu miere de albine şi un vârf de cuţit de drojdie. Se lasă 24 de ore la dospit într-o încăpere bine încălzită. Se spală părul în fiecare seară, iar după uscare se fac cărări cu pieptenele, din cinci în cinci milimetri. Peste noapte, capul se acoperă cu un prosop curat. Dimineaţa se spală, de preferinţă cu ceai de muşeţel. Soluţia rămasă se păstrează la rece până la consumare.


 Propolis şi oțet de mere, contra căderii părului
    Arsenicul conţinut de usturoi stimulează circulaţia de la nivelul pielii capului, ducând implicit la creşterea părului. Se pun 50 g usturoi în 100 ml alcool de 40 de grade şi se lasă la macerat zece zile. Usturoiul se pisează în prealabil cu un pisălog de lemn. Se fricţionează pielea capului şi se lasă 15 minute pe păr. Tratamentul se încheie cu limpezirea capului cu o soluţie de gaz formată dintr-o linguriţă cu sare, o lingură cu gaz şi un litru de apă călduţă. La fel de util este şi oţetul de usturoi, care se prepară în felul următor: 30 g usturoi pisat se macerează zece zile într-o jumătate de litru de oţet de mere şi se aplică apoi comprese pe cap, ce se ţin toată noaptea. Se recomandă odihnă, linişte şi consumul zilnic a două-trei căni cu ceai de ciuboţica-cucului.
    Alifia de propolis se poate procura din magazinele naturiste şi se foloseşte în felul următor: se fac frecţii zilnice, prin masaje energice, timp de trei-patru săptămâni, la fiecare cinci-şase luni, până începe să crească părul.  Puteţi folosi cu încredere şi oţet de mere. Aplicaţi pe pielea capului de câteva ori pe zi, masând uşor.

Ardeiul iute şi nucul regenerează podoaba capilară
    Fierbeţi timp de o jumătate de oră 20 g muguri de nuc în 300 g untură topită nesărată. Omogenizaţi amestecul într-un mojar şi păstraţi conţinutul astfel obţinut într-un vas de porţelan. Ungeţi-vă pielea capului cu acest unguent, de preferat după ce aţi făcut baie. Rezultatul este uimitor. Efectele binefăcătoare ale tincturii de ardei iute sunt binecunoscute şi astăzi, putând fi uşor de preparat în casă. Ardeiul iute se toacă mărunt, se pune într-un borcan până la un sfert din volumul acestuia şi se completează restul cu alcool de 70 de grade. Se lasă la macerat 12 zile, apoi se filtrează prin tifon şi se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Se fac fricţionări ușoare la rădăcina părului, o dată pe zi, timp de zece minute, cu soluţia obţinută dintr-o linguriţă din această tinctură şi două-trei linguriţe cu apă. Tinctura de ardei iute favorizează circulaţia sângelui, activează metabolismul local, ceea ce duce la creşterea părului chiar şi în locurile unde acesta a dispărut.  
Atenţie!Tratamentul poate produce o senzaţie de arsură.  

Carmen Ciripoiu


Busuiocul-fetelor vă face părul bogat
    Eficient pentru oprirea căderii părului este şi calomfirul (busuiocul-fetelor). Se foloseşte sub formă de tinctură, cu care se fricţionează pielea capului de două ori pe zi, până ce părul este refăcut complet, apoi se continuă procedeul în fiecare săptămână. Se poate utiliza şi sub formă de ceai din plantă, cu care se fac spălături de două ori pe săptămână.  Următorul amestec este de asemenea foarte util pentru stoparea căderii părului: într-un litru de apă se fierb pentru 15 minute coajă de mesteacăn, urzici şi rădăcini de brusture, apoi se strecoară. Soluţia obţinută se lasă la răcit, apoi se spală cu ea părul, insistând pe rădăcină. Tratamentul se aplică de două ori pe săptămână, timp de trei luni.