Încă de pe vremea lui Hipocrat, usturoiul era folosit pentru a reda vigoarea celor aflaţi în convalescenţă în urma anumitor boli infecţioase sau ale inimii. Biologul Elspeth Mac Reinvilee, de la Universitatea din Edinburg (Scoţia), a arătat prin studiile sale că un compus organic prezent în usturoi - alinaza, are efect anticancerigen, datorită influenţei puternice asupra unor centri nervoşi din sistemul limbic. Mai mult, s-a constatat că mirosul usturoiului inhalat are efecte benefice în cazul hipertensivilor şi al celor are suferă de boli manifestate prin suflu extrasistolic sau aritmii atipice.
Ceaiul, excelent tonic pentru inimă
Cercetătorii scoţieni au descoperit, pentru prima dată în lume, că simpla inhalare a mirosului de usturoi are efect terapeutic asupra persoanelor care suferă de boli cu risc ridicat la accidente vasculare, comoţii cerebrale şi alte afecţiuni miocardice. Iată cum puteţi prepara ceaiul de usturoi atât de bun pentru activitatea normală a cordului. Se pisează usturoiul foarte bine, cât ar încăpea într-un pahar de 50 ml. Se adaugă 200 ml de apă minerală bogată în calciu. Se lasă la fiert până dă în clocot. Apoi, timp de patru-cinci minute, se inhalează aburii, respirând cât mai adânc. Tratamentul se face zilnic înainte de culcare şi după masa de seară. Nu se foloseşte usturoi verde!
Inhalaţii cu... mujdei
Tot pentru o inimă tonică puteţi să faceţi tratamentul pe bază de mujdei. Se zdrobeşte usturoiul până se obţine mujdeiul. Se pune o lingură plină cu usturoi pisat la 300 ml alcool de 45 de grade. Se amestecă bine usturoiul cu alcoolul şi se păstrează între cinci şi zece zile într-un termos. Apoi se foloseşte tratamentul pentru inhalare, de trei ori pe zi.
Cristina Tache
Oltenii, mai sănătoşi decât bucureştenii
Într-un studiu recent efectuat de specialiştii în antropologie medicală ai Academiei Române, în diferite zone geografice din România s-a constatat că în Oltenia, zonă în care se consumă foarte mult usturoi, incidenţa infarctului miocardic este mult mai scăzută decât în Bucureşti şi în Dobrogea de Sud. Biochimiştii români au ajuns la aceeaşi concluzie ca şi cei scoţieni - substanţele produse de usturoi, în special cele din miros, sunt uşor absorbite pe cale pulmonară. Astfel, usturoiul este considerat un medicament natural eficient în bolile cardiovasculare, acţionând preponderent asupra mirosului.