de Gheorghe Zmaranda
Aproape de București, în Bragadiru, județul Ilfov, se află Stupina Igna a cărei poveste începe acum trei generații, cu bunicul lui Marius Igna (foto), cel care ne-a vorbit despre beneficiile consumului de miere și despre proprietățile sortimentelor rare folosite în mod special ca adjuvant natural în diferite afecțiuni. Marius Igna este unul dintre apicultorii experimentați ai țării noastre și are în prezent 250 de familii de albine aflate în locații diferite tocmai pentru a aduce diversitate în producție. Acesta spune că a învățat de la bunicul său nu doar o meserie, ci un stil de viață care îi oferă o conexiune profundă cu natura și albinele. Descrie fiecare stupină ca având propria sa personalitate, influențată de flora specifică zonei, ceea ce îi permite să obțină o miere unică, bogată în arome și proprietăți benefice. Meritul său în apicultură a fost recunoscut de multe ori prin faptul că sortimentele sale de miere s-au aflat pe masa ambasadelor străine, la târgurile internaționale sau naționale, iar acest lucru a fost posibil și cu sprijinul autorităților române care au promovat apicultorii români.
Read more: „Medicamente“ din stup pentru afecţiunile specifice toamnei şi iernii Marius Igna: „Lăptişorul de...de Georgiana Mihalcea
Untul vacii (Ranunculus Ficaria), cunoscut și sub denumirea populară de „iarba tâlharului” sau „ficăţea”, este o plantă medicinală cu multiple beneficii pentru sănătate și ocrotită de lege. Aceasta crește în special în zone umede și umbroase, înflorind primăvara devreme. Datorită proprietăților sale terapeutice, a fost folosită de-a lungul timpului în medicina tradițională pentru diverse afecțiuni. Astfel, în trecut de la ea se foloseau tuberculii care sunt un bun remediu în calmarea iritațiilor și vindecarea lor, dar și în protejarea mucoasei țesuturilor din corp.
Read more: Untul vacii accelerează vindecarea rănilorde Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Arbore sacru pentru numeroase civilizații, cedrul are o îndelungată istorie de utilizare în multe scopuri, dintre care se remarcă cele medicinale, care au adus remediile obținute din acest copac falnic până în zilele noastre.
Read more: Cedrul îmbunătăţeşte circulaţia sangvină deficitarăde Georgiana Mihalcea
Frunzele de țelină sunt adesea subestimate și neglijate în comparație cu tulpinile și rădăcinile plantei, dar ele au numeroase beneficii pentru sănătate. Sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, fiind un adaos valoros pentru o dietă echilibrată. Pe lângă vitamine, frunzele de țelină conțin minerale importante precum calciu, magneziu, potasiu și fier. Un aspect esențial atunci când vine vorba despre beneficiile lor pentru sănătate este consumul regulat și pot fi incluse în dieta zilnică sub diverse forme. Frunzele de țelină pot fi consumate crude, în salate, sau gătite, sub formă de supe și ciorbe. De asemenea, un suc de țelină proaspăt stors poate fi o opțiune excelentă pentru a începe ziua.
Read more: Frunzele de ţelină reduc inflamaţia din organismde Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Încărcate de compuși benefici pentru organism, cuișoarele sunt un condiment foarte apreciat în toată lumea, care, pe lângă gustul distinct, aduc organismului numeroase beneficii. Studiile au extins aceste efecte și asupra ceaiului de cuișoare, o băutură parfumată care infuzează corpul cu substanțe de primă importanță pentru o bună stare de sănătate.
Read more: Ceaiul de cuişoare scade riscul de scleroză multiplăde Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Fitoparaziți care apar la rădăcina pomilor, ciupercile-conopidă sunt utilizate per scară largă de popoare cunoscute pentru longevitate și stil sănătos de viață - japonezii și coreenii. Adevărat medicament, acest tip de ciupercă are numeroase aplicații medicinale, fiind recunoscută ca atare și de comunitatea oamenilor de știință.
Read more: Ciupercile-conopidă inhibă creşterea Stafilococului auriu rezistent la meticilinăde Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Plantă medicinală importantă deopotrivă pentru medicina umană și cea veterinară, crețușca se remarcă prin proprietăţile sale terapeutice extinse, fiind un adjuvant de calibru în tratarea unei serii de afecțiuni dintre cele mai diverse.
Read more: Creţuşca tratează ascitade Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Delicioasele nuci sunt acel tip de superaliment potrivit tuturor persoanelor, la orice vârstă, și fac parte din categoria tezaurelor de nutrienți, aducând organismului o lungă serie de beneficii, atât interne, cât și externe.
Read more: Oleaginoase de top Nucile, armă redutabilă contra aritmieide Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
În traducere directă „lemn sfânt”, palo santo este un arbore din America de Sud, utilizat de secole în scopuri spirituale şi terapeutice. Uleiul esenţial extras din lemnul acestui copac este apreciat nu doar pentru aroma să plăcută şi efectele relaxante, ci şi pentru numeroasele beneficii pentru sănătate.
Read more: Palo santo atenuează congestia nazalăde Roxana Istudor şi Flori Pintea
Plantă perenă asemănătoare cu iarba, lămâița are un miros pregnant de lămâie, este utilizată pe scară largă în gastronomie și aduce organismului unele vitamine și minerale importante pentru funcțiile metabolice.
Read more: Lămâiţa calmează durerile provocate de poliartrita reumatoidăde Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Orezul este o plantă alimentară cu o producție anuală de 500 de milioane de tone și reprezintă hrana miliardelor de oameni din Asia, ajungând treptat să fie consumat și de populațiile altor continente. Cu toate varietățile sale și cu un tezaur de nutrienți, acest aliment extraordinar de hrănitor aduce beneficii însemnate organismului.
Read more: Orezul reduce excesul de acid uric din sânge