de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Năsturelul este binecunoscut de secole şi apreciat ca plantă extrem de hrănitoare, folosită atât ca aliment, cât şi în scop medicinal. Cu gustul său pătrunzător, uşor piperat, acest terapeut al naturii abundă de minerale şi vitamine. O serie de cercetări recente plasează năsturelul în fruntea alimentelor nutritive și ca pe un campion al beneficiilor pentru sănătate.
Read more: Năsturelul suprimă deteriorarea ADNde Sorin Dumitrescu şi Gabriela Comşa
Gustoasele cireșe nu sunt doar niște fructe care pot înlocui în cel mai sănătos mod un desert din dulciuri rafinate, dar și adevărate medicamente în anumite probleme de sănătate. Consumând cireșe nu facem altceva decât să oferim organismului nostru mijloace de luptă cu unele afecțiuni.
Read more: Cireşele încetinesc semnele de îmbătrânirede Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Denumită şi „iarbă sacră” de persani, egipteni şi romani, verbina este una dintre cele mai vechi plante medicinale, stând alături de sănătatea oamenilor de mii de ani. Astăzi, planta este în continuare un adevărat star al medicinei tradiționale, cercetările confirmând numeroase efecte terapeutice ale acestui vindecător creditat cândva cu proprietăți „magice”.
Read more: „Iarba sacră“, de mii de ani în slujba sănătăţii Verbina tratează sindromul anxios-depresivde Camelia Onciu
Gențiana este o plantă perenă esențială în medicina pe bază de plante. Cunoscută și folosită încă din Antichitate, are proprietăți fortifiante, antiparazitare și imunostimulante. Gențiana galbenă, cunoscută la noi sub denumirea de ghințură galbenă (gentiana lutea), este declarată monument al naturii. În Evul Mediu, gențiana a intrat în componența multor remedii miraculoase. Ar fi avut chiar proprietăți recunoscute împotriva ciumei.
Read more: Genţiana galbenă decongestionează ficatulde Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie
Foarte decorativă, apreciată pentru coloritul intens și de o discreție fermecătoare, planta numită trei-fraţi-pătaţi este pe cât de interesantă estetic, pe atât de puternică terapeutic.
Read more: Trei-fraţi-pătaţi atenuează simptomele reumatismului degenerativde Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Supranumit „șofranul indian”, turmericul este un condiment de excepție, ale cărui proprietăți sunt confirmate neîncetat de studiile științifice. De la culoarea deosebită la virtuțile terapeutice, pulberea obținută din curcuma este un adevărat prieten al metabolismului uman.
Read more: Turmericul, balsam pentru colita ulcerativăde Georgiana Mihalcea
E deja vară și problemele de sănătate pot apărea atât la adulți, cât și la cei mici. Mai ales în vacanță! Tot ce trebuie să faceţi este să cunoașteţi câteva tehnici de bază și să învăţaţi proprietățile plantelor care vă vor putea scoate din încurcătură. Am alcătuit un mic ghid al celor mai cunoscute plante cu efecte benefice pentru sănătatea voastră, dar și a copilului.
Read more: Trusa verde de prim-ajutor pentru adulţi şi copiide Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Fructe aromate, cu gust dulce-acrişor unic, vișinele sunt ideale pentru un desert răcoritor şi gustos. Pe de altă parte, aceste delicioase roade ale verii asigură o porţie semnificativă de vitamine, minerale, fibre şi proteine, având nenumărate beneficii pentru sănătate.
Read more: Fructele verii, savoare şi sănătate Vişinele îmbunătăţesc calitatea somnuluide Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie
Cu două decenii în urmă, mai mulți fermieri australieni au decis să producă usturoi în țară, astfel încât să nu mai depindă de importuri. Rezultatul a fost un tip de legumă cu proprietățile de excepție conferite de clima și solul de la Antipozi, care a vădit, într-un studiu recent, inclusiv proprietatea extraordinară de a inhiba virusul care generează COVID-19.
Read more: Usturoiul australian inhibă virusul SARS-CoV-2de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Arbust mediteranean celebru, care poate fi crescut și în casă, într-un ghiveci, laurul sau dafinul este o plantă aromatică omniprezentă în gastronomie pentru aroma de excepție a frunzelor, precum și în medicina naturistă, unde cercetările moderne au confirmat proprietăți cunoscute din vechime ale acestei plante unice.
Read more: Frunzele de laur reduc factorii de risc pentru diabetde Roxana Istudor şi Flori Pintea
Frunza de măcriş este cunoscută atât pentru gustul său plăcut, acrişor, astringent, cât şi pentru gama largă de beneficii asupra sănătăţii. Datorită acțiunii sale extraordinare asupra metabolismului, planta este cultivată și consumată în întreaga lume.
Read more: Măcrişul activează celulele imunitare