de Camelia Onciu
Zmeura este un fruct delicios, bogat în vitamine și sărac în calorii. Dar nici frunzele de zmeur nu sunt mai prejos când vine vorba despre beneficii pentru sănătate. Frunzele de zmeură sunt prea puțin folosite de medicina modernă pe bază de plante, deși are numeroase recomandări în tratarea unor afecțiuni ale sistemului digestiv, ORL și ale gingiilor.
Read more: Ceaiul din frunze de zmeur, util în afecţiuni digestive şi ORLde Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie
Aliment-minune, asemenea „rudelor” sale din familia cruciferelor, conopida a demonstrat, pe parcursul cercetărilor, nu doar proprietăți nutriționale de excepție, ci și o capacitate notabilă de a preveni o serie întreagă de neplăceri legate de starea de sănătate.
Read more: Conopida diminuează simptomele papilomatozeide Georgiana Mihalcea
Fructul plantei de cocklebur (o specie de ciuline), care crește în întreaga lume și este adesea considerată o buruiană nocivă, are componente antioxidante și antiinflamatorii care l-ar putea face util ca protector al pielii, potrivit unor noi cercetări.
Read more: Fructele de cocklebur stimulează producţia de colagende Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Lucerna conţine toate vitaminele şi mineralele cunoscute. Numele acestei plante puternice este derivat din termenul arab „al-fal-fa” - „tatăl tuturor alimentelor”. Studiile de specialitate au confirmat proprietăți terapeutice remarcabile ale acestui tămăduitor fără egal.
Read more: Lucerna ameliorează calitatea vieţii pacientelor cu cancer de sânde Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Plantă care are în spate o frumoasă legendă - se spune că semnele sale albe au fost provocate de o picătură din laptele Fecioarei Maria - ciulinul-de-lapte este un tămăduitor care își datorează renumele silimarinei pe care o conține.
Read more: Ciulinul-de-lapte „luptă“ cu osteoporozade Roxana Istudor şi Adrian Barna
Supranumit „plantă a grației” în medicina tradițională asiatică, brahmi este un adaptogen de excepție, folosit de secole pentru sănătatea oamenilor, datorită compușilor redutabili pe care îi conține și care au efecte benefice la toate nivelurile organismului uman.
Read more: Brahmi atenuează simptomele ADHDde Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Condiment de excepție, celebru pentru gustul său deosebit, rozmarinul este nelipsit din gastronomia lumii. În același timp, această plantă aromatică se distinge prin proprietăți terapeutice cunoscute din vechime, fiind un puternic vindecător și un mare aliat natural al bunei funcționări a organismului.
Read more: Rozmarinul susţine absorbţia glucozei în celulele muşchilorde Carmen Bădulescu şi Nicoleta Tudorie
Turiţa mare, care se mai numeşte scai-mărunt, este planta bună la toate. Aşa era folosită de bunicii şi străbunicii noştri, ca cel mai eficient leac natural. Aveţi probleme cu stomacul, cu vezica urinară, anemia, cefalea sau cu ficatul, turiţa mare le vine de hac. În scop medicinal, se foloseşte partea înaltă, cu tot cu frunze, dar fără tulpină sau fructe. Se recoltează verde şi se usucă la soare.
Read more: Turiţa mare, „planta bună la toate“de Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie
Arbore falnic, cu o formă distinctă și o simbolistică milenară, salcia vădește permanent proprietăți terapeutice remar- cabile, prezente în frunzele, florile și scoarța ramurilor tinere ale acestui copac unic.
Read more: Salcia combate stomatitade Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Condiment parfumat, cu o aromă distinctă, ghimbirul este nelipsit din bucătăria asiatică și și-a cucerit în toată lumea un binemeritat renume de furnizor de savoare culinară și, mai ales, de vindecător al naturii.
Read more: Ghimbirul calmează dismenoreeade Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu
Rășină de excepție, care se obține din anumite plante care cresc în India, Bangladesh și Pakistan, guggul a fost folosit de secole în medicina Ayurveda, pentru proprietăți terapeutice pe care știința modernă le certifică, rând pe rând.
Read more: Guggul, eficient în hipotiroidism