de Elena Nedelcu
Remediile naturiste au mare căutare în zilele noastre. Sunt mult mai ieftine şi mai practice faţă de produsele gata preparate şi îmbuteliate, dar şi mult mai ecologice şi mai sigur de folosit. De exemplu, ce s-ar putea întâmpla dacă folosiţi oţet din cidru de mere? Nimic rău, în schimb veţi avea o multitudine de beneficii atât de ordin cosmetic, cât şi de sănătate. Ceea ce trebuie precizat este faptul că oţetul este un produs complet natural, pe care îl puteţi realiza şi în casă. Pentru a şti cum să îl utilizaţi, vă dăm câteva sfaturi utile.
Read more: Oţetul din cidru de mere versus petele de bătrâneţede Ana-Maria Cocea
Coaja de ulm se recoltează de pe lujeri la începutul lui aprilie, înainte ca frunzele să ajungă la maturitate. La câteva minute după recoltare, coaja se mărunţeşte cât mai bine şi apoi se lasă la înmuiat (timp de 12 ore) într-un pahar cu apă, la care se adaugă 100 mililitri de alcool medicinal de 90 de grade. Din preparatul de coajă de ulm se ia câte o linguriţă de patru ori pe zi, în cure de 30 de zile.
Read more: Scoarţa de ulm curăţă sângele în luna lui Prierde Claudia Stan
Quinoa este o plantă ce a stârnit controverse în rândul specialiştilor în diete alimentare. Aceasta se află la graniţa dintre cereale şi ierburi, deci pseudocereală, dar conţine proteine mai valoroase decât cele din carne. A fost un aliment primordial pentru incaşi, ei numind-o „cereala-mamă”.
Read more: Întăriţi-vă sistemul imunitar cu quinoade Ana Trifan
Chimionul, cu mirosul şi gustul său puternice, este unul dintre condimentele de bază în multe dintre bucătării. Puţini ştiu însă că are şi numeroase calităţi curative. De sute de ani, seminţele şi pudra sunt folosite pentru a trata o întreagă serie de boli.
Read more: Chimionul, antidotul anemieide Anda Postolache
Nalba mare este o plantă medicinală cu proprietăţi terapeutice dintre cele mai diverse. Este utilă în durerile de dinţi, în afecţiunile digestive, refăcând mucoasa stomacală, înlătură halena (mirosul urât al gurii), împiedică dezvoltarea infecţiilor urinare, combate diareea şi are multe efecte benefice.
Read more: Nalba mare are proprietăţi antiinflamatoriide Claudia Stan
Negrilica (negruşca de cultură) este o plantă ierboasă. Atinge o înălţime de 55 cm, este originară din Europa, Africa şi Asia. În România poate fi găsită în zonele de câmpie, unde temperatura este mai ridicată. Aceasta este folosită de ani buni în scopuri curative, graţie substanţelor conţinute, dar totodată poate fi cultivată şi ca plantă ornamentală.
Read more: Negrilica vă scapă de asteniede Elena Şerban
Nucile sunt bune pentru sănătate, chiar dacă au multe calorii. Se ştie despre ele că au un conţinut ridicat de vitamine şi de minerale, fapt ce le face utile în diverse afecţiuni, printre care se numără cele digestive, reumatismele, dar şi anemiile.
Read more: Nucile ţin departe cancerul de prostatăde Anda Postolache
Mirul de nard se extrage prin distilarea rădăcinilor acestei plante, denumite ştiinţific Nardostachys jatamansi. Ea creşte în Munţii Himalaya, la mare altitudine, între 3.000 şi 5.000 de metri.
Read more: Mirul de nard, un calmant aproape sfântde Liliana Simidon
Osteoporoza este numită boala tăcută, „hoţul” ce poate slăbi osul pe parcursul vieţii, fără a putea fi depistat. Vorbim despre această afecţiune atunci când, din diferite motive, apare deteriorarea structurii ţesutului osos. Se observă radiologic subţierea şi rarefierea peretelui. Foarte rar se întâmplă ca acest proces de distrucţie să fie localizat la un singur os. În cea mai mare parte este difuz, afectează mai multe locuri, în multe cazuri întregul schelet.
Read more: Grâul încolţit remediază problemele osteoporozeide Anda Postolache
Odată cu venirea primăverii, este oportun să avem în vedere ca alimentaţia noastră să conţină acele verdeţuri ce ajută organismul să elimine toxinele rezultate din hrana mai grea de peste iarnă, dar şi să îi aducă necesarul de vitamine şi minerale. Leurda, numită şi usturoiul ursului, este una dintre acestea.
Read more: Un ajutor în tromboflebită: leurdade Anda Postolache
Colita este o boală destul de răspândită. Ea se manifestă prin dureri abdominale apărute după mesele prea bogate, după consumarea fructelor crude, a laptelui proaspăt şi a mâncărurilor prea grase. Pe lângă un comportament alimentar adecvat, există şi remedii naturiste ce pot ameliora şi chiar estompa manifestările neplăcute ale acestei boli.
Read more: Trataţi colita cu produse naturale