Nu degeaba folclorul românesc vorbeşte de cicoare ca de o plantă ce ajută la sănătatea organismului uman. Planta este cultivată încă de pe vremea romanilor, fiind folosită pe post de legumă. Ajungând la o înălţime de aproximativ un metru, cicoarea este o plantă perenă, cu frunze adânc zimţate ce înconjoară tulpinile drepte, înclinându-se spre sol.
De la cicoare se folosesc atât frunzele, cât şi rădăcinile, dar şi florile. Frunzele pot fi recoltate în momentul de înflorire a plantei, iar florile şi rădăcinile se culeg în orice perioadă a anului. Dacă prăjiţi rădăcinile puteţi prepara un excelent substitut pentru cafea. Cicoarea conţine un suc lăptos, al cărui constituent major îl reprezintă inulina. În flori se găseşte acid fenolic, iar în rădăcini lactone sesquiterpenice amare.
Read more: Cicoarea, utilă în bolile de rinichiFemeile care se confruntă cu consecinţele nefaste ale menopauzei trebuie în primul rând să-şi accepte această problemă, să înţeleagă că este o stare fiziologică ce nu le periclitează viaţa socială sau de cuplu. Odată instalată menopauza, femeia trebuie să aibă grijă ce alimentaţie abordează. Aceasta trebuie să nu conţină grăsimi şi prăjeli şi mai ales trebuie să evite excesele de orice fel. Consumul de sare va fi mult diminuat, apoi urmează piperul, ardeiul iute şi condimentele concentrate pentru ciorbe şi mâncăruri, ce conţin glutanaţi şi aditivi sintetici nocivi. Dar iată câteva alimente salvatoare ce pot diminua stările neplăcute ale menopauzei.
Read more: Alimente pentru diminuarea stărilor neplăcute ale menopauzei- Infuzia din creţişoară (o linguriţă de plantă într-o cană cu apă clocotită) combate anemia. Lăsaţi la infuzat 30 de secunde şi beţi două căni pe zi.
- Tinctura de soc este bună pentru tratarea tulburărilor hormonale (o jumătate de lingură diluată în jumătate de pahar cu apă dimineaţa, pe nemâncate, şi aceeaşi doză seara).