de Gabriela Niculescu
Mătreaţa-bradului este un lichen simbiot care creşte şi se dezvoltă pe scoarţa coniferelor, dar mai ales pe cea a molidului. În medicina naturistă se utilizează planta întreagă, deoarece conţine numeroase substanţe hrănitoare, ce ajută la vindecarea multor boli.
Read more: Mătreaţa-bradului distruge microbul ce cauzează enterocolitade Gabriela Niculescu
Mai multe studii au arătat că un consum regulat de năut combate riscul de a face osteoporoză, cancer la sân şi diabet de tip II. Însă beneficiile aduse de acest aliment sunt multiple. Iată în continuare câteva dintre cele mai importante.
Read more: Năutul, aliment ce combate afecţiunile cardiovascularede Carmen Ciripoiu
La prima vedere, e greu să o consideri plantă medicinală cu calități excepționale de vindecare. Dar studiile au arătat că în frunzele și în rădăcinile urzicii se ascund adevărate farmacii, care vindecă fără greș o mulțime de maladii.
Read more: Urzica vindecă anemiade Iulian D. Moleianu
Numită şi ţintaur, fierea-pământului sau frigurică, ţintaura se numără printre cele mai puternice plante tipic româneşti cu efect detoxifiant şi febrifug. Planta poate fi recunoscută după florile roşii-rozalii, ce cresc în mici ciorchini, evidenţiindu-se uşor printre ierburi, și care pot fi culese până la sfârşitul lunii septembrie.
Read more: Ţintaura regenerează sângelede Gabriela Niculescu
Cârmâzul este o plantă originară din America de Nord. Datorită proprietăţilor terapeutice recunoscute, aceasta a fost adusă şi în Europa. Întrebuinţările sale sunt multiple, de aceea este renumită în fitoterapie.
Read more: Laringita trece cu decoct din cârmâzde Carmen Ciripoiu
Înaintarea în vârstă este un proces prin care trecem toți și tare mult ne-am dori să oprim îmbătrânirea. Chiar dacă încă nu s-a descoperit secretul tinereții fără bătrânețe, există anumite remedii-minune ce pot împiedica efectele negative pe care le are trecerea timpului asupra corpului.
Read more: Cele mai bune remedii antîmbătrânirede Daniela Anton
Jackfruitul este fructul naţional al statului Bangladesh şi a fost cultivat în India în urmă cu 6.000 de ani. Jackfruitul este apreciat nu numai pentru gustul excelent, dar şi pentru beneficiile sale asupra organismului.
Read more: Jackfruitul ţine sub control tensiuneade Cristina Cristache
Mielăreaua este un arbust cu frunziş des, originar din Asia Centrală. Înfloreşte vara în buchete de un mov viu şi face fructe mici, de culoare maro-roşcat. Acestea se aseamănă cu boabele de piper, şi nu doar fizic. În Antichitate erau folosite pentru a aroma uşor preparate culinare ce necesitau doar un strop de iuţeală. Frunzele sunt şi ele dese şi aromate, cu miros fin, asemănător lavandei. Mai este cunoscută sub denumirea de arbore de salvie sau lavandă sălbatică, şi asupra ei s-au derulat numeroase studii, care i-au stabilit valorile terapeutice în afecţiunile hormonale.
Read more: Mielăreaua reglează hormoniide Dana Purgaru
Supliment nutritiv și în același timp aliment, polenul este unul dintre cele mai bune mijloace de întărire a sistemului imunitar. Este revitalizant, înlăturând oboseala şi surmenajul în doar câteva zile, conferă bună dispoziție și este 100% natural.
Read more: Polenul previne apariţia accidentelor vascularede Gabriela Niculescu
Cunoscut din Antichitate şi slăvit în papirusurile egiptene, prazul este un remediu ideal în tratarea a nenumărate maladii. Cum piețele și grădinile sunt pline de praz în această perioadă, ne-am gândit să vă împărtășim câteva remedii ce-l au pe regele praz ca protagonist.
Read more: Inamicul a 50 de maladii: PRAZULde Dana Purgaru
Banala păpădie este un izvor de vitamine, proteine, potasiu, glucide, dar și tanin, sterol colină, acid cafeic, substanțe cu principii amare, dintre care cea mai cunoscută este taraxacina, flavonoide și carotenoide - care dau culoarea galbenă a florii. De la ea se folosește totul, atât frunzele sau floarea, cât și tulpina sau rădăcina, iar gustul ei amărui este benefic, deoarece stimulează funcția de detoxifiere a ficatului.
Read more: Păpădia repară ficatul şi rinichii