Main menu

header

Schinduful, în luptă cu diabetul

de Claudia Stan

Schinduful (Trigonella foenum-graecum) sau fânul grecesc este o plantă ierboasă ce creşte spontan în zonele mediteraneene, dar este întâlnită şi în zonele de câmpie ale ţării noastre, fiind intens folosită în medicina naturistă, datorită proprietăţilor sale curative. Planta se utilizează în întregime în tratamente, deoarece frunzele, florile şi tulpina prezintă aceeaşi compoziţie chimică. Read more: Schinduful, în luptă cu diabetul

Măceşele, izvor de vitamine

de Anda Postolache

Măceşul, pe numele ştiinţific Rosa Canina, creşte la marginea pădurilor de foioase, pe coastele însorite, păşuni şi fâneţe, dar şi prin luncile râurilor. Este o plantă medicinală foarte bogată în vitaminele A, B1, B2, C, P, K, lecitină şi zaharuri. Vitamina P are rolul de a menţine fragilitatea şi permeabilitatea capilarelor, normalizând astfel circulaţia sângelui. Read more: Măceşele, izvor de vitamine

3 ponturi pe săptămână (230)

- Cruşinul se întrebuinţează în constipaţiile cronice sub formă de praf (între unu şi trei grame în 24 de ore) sau de ceai, ce se prepară dintr-o lingură cu coajă mărunţită, opărită în 250 ml de apă. Se strecoară, iar ceaiul se bea călduţ seara, înainte de culcare; Read more: 3 ponturi pe săptămână (230)

Garantul unei sănătăţi de fier: dovlecelul

de Anda Postolache

Suntem în plină vară şi în grădini sau pe tarabe se găsesc legume sănătoase, printre ele numărându-se şi dovlecelul. Pe numele lui ştiinţific Curcubita pepo, este originar din Mexic, unde se pare că era folosit în alimentaţie încă de acum 7.000 de ani. În Europa au fost aduşi de turci şi de italieni, ulterior răspândindu-se pe tot globul. La noi, cea mai întâlnită specie este cea cu coajă verde deschis, dar mai sunt şi dovlecii italieneşti, cu coaja verde închis, numiţi zucchini. În China au fost obţinuţi dovlecei cu lungime de un metru, ce au ajuns şi în pieţele noastre. Read more: Garantul unei sănătăţi de fier: dovlecelul

Nu ocoliţi fructele uscate!

de Elena Şerban

Deseori, vedem în marile magazine platouri cu diverse fructe uscate. Aşezate simetric pe farfurii de carton şi ambalate frumos, aceste fructe nu sunt bune doar să impresionaţi musafirii, în cazul unor petreceri. Arabii folosesc de veacuri beneficiile fructelor păstrate astfel. Read more: Nu ocoliţi fructele uscate!

Arnica vă redă pofta de viaţă

de Anda Postolache

Arnica este planta medicianală reprezentativă pentru flora din ţara noastră, se spune într-un studiu realizat de cercetătorii în farmacologia plantelor. Arnica, pe numele ei ştiinţific Arnica montana, este folosită cu mult succes în stările posttraumatice, de şoc psihic, la îmbunătăţirea stării generale a organismului atunci când este instalată o stare generală  caracterizată  prin sintagma: „N-am chef de viaţă”. Dar utilizările medicale ale plantei sunt mult mai vaste, una dintre cele mai importante fiind cicatrizarea rănilor. Read more: Arnica vă redă pofta de viaţă

Reţete de îmblânzit reumatismul

de Anda Postolache

Reumatismul provoacă neplăceri multora dintre noi, mai ales după vârsta a doua. Este bine să ne pregătim pe cât posibil organismul încă dinaintea apariţiei anotimpului umed şi rece, preparându-ne diferite produse naturale şi făcând o baie specială. Read more: Reţete de îmblânzit reumatismul

Ciurul-zânelor, puterea bitterului suedez

de Claudia Stan

Ciurul-zânelor sau Carlina acaulis este o plantă cu flori alb-argintii, ce înfloreşte la sfârşitul lunii august, fiind recunoscută, în special în lumea satelor, ca miraculoasă, panaceau pentru diverse boli. De la ciurul-zânelor se foloseşte doar rădăcina, pentru uz medicinal, culeasă din zonele montane, ferite de poluare. Se păstrează într-un loc uscat. Read more: Ciurul-zânelor, puterea bitterului suedez

3 ponturi pe săptămână (229)

- O reţetă bună pentru a ridica valorile tensiunii mici spune să puneţi două linguri cu traista-ciobanului într-un vas cu 250 ml de apă, să fierbeţi pe foc mic până clocoteşte apa, după care daţi vasul deoparte. Se strecoară, se lasă la răcit, se îndulceşte cu miere de albine. Se bea din ceaiul astfel preparat câte trei căni în fiecare zi; Read more: 3 ponturi pe săptămână (229)

Algiile dentare, puse la zid cu produse din natură

de Ana Trifan

Natura ne vine în ajutor atunci când din diferite motive nu avem cum să ajungem urgent la dentist sau suferim de boli care nu ne permit să luăm medicamente calmante sau antiinflamatoare. Uneori, doar gândul la binecunoscutul scaun din cabinetele de medicină dentară, la sunetul ascuţit al frezei, teama de ace şi de cleşti ne fac să găsim diverse scuze şi să ocolim dentistul. Din acest motiv, am apelat la experienţa medicului stomatolog Ingrid Dăncăescu. Read more: Algiile dentare, puse la zid cu produse din natură

Planta sacră a fertilităţii: salvia

de Ana Trifan

Salvia este o plantă perenă folosită atât în gastronomie (în mod special pentru a condimenta mâncărurile), cât şi în medicina naturistă, pentru că s-a dovedit a fi un execelent antiseptic şi un antibiotic natural. Read more: Planta sacră a fertilităţii: salvia