Main menu

header

774 4 2de Călin Popa şi Matei Udrea

Deseori, preocuparea pentru înfrumusețare lasă pe ultimul loc îngrijirea buzelor, dar este bine de știut că și acestea cad pradă îmbătrânirii, toxinelor sau agresiunilor poluării, așa că grija pentru frumusețea buzelor nu trebuie ignorată, o gură frumoasă și proaspătă fiind un mare plus pentru imaginea de ansamblu.

Retinolul reface conturul

Buzele sunt afectate de obiceiurile de fiecare zi, de înaintarea în vârstă, de schimbările fiziologice, de toxine etc. „Pe parcursul timpului, buzele suferă schimbări semnificative - își pierd volumul și strălucirea, flexibilitatea pielii scade, definirea se estompează, iar ridurile și liniile fine din această parte a feței apar mai ales în cazul fumătorilor”, explică Macrene Alexiades, dermatolog în New York. Ca urmare, dacă îngrijirea buzelor implică doar aplicarea de balsam de fiecare dată când simțiți nevoia, este bine să începeți să faceți mai mult pentru această parte foarte importantă a chipului. Prima intervenție se referă la serumuri antiîmbătrânire dedicate special buzelor. Acestea conțin retinol, un ingredient puternic, care stimulează producerea de colagen și atenuează petele de la nivelul buzelor. Una dintre recomandările specialistului american este aceea de a aplica o cremă înainte de serumul cu retinol, întrucât această substanță poate fi iritantă. Efectele tratamentului cu retinol sunt vizibile și rapide, reducând liniile fine și refăcând conturul buzelor. De asemenea, balsamurile și serumurile cu ceramide, acid hialuronic, peptide și antioxidanți vor „umple” buzele, care își vor recăpăta prospețimea și volumul. „În doar câteva zile, buzele vor deveni mai voluminoase, fără să fie nevoie de injecții pentru acest rezultat. De asemenea, veți obține un look mult mai natural”, detaliază Macrene.

Produse de umplere direcționate spre marginea de contur

774 4 3Pentru persoanele care nu doresc neapărat să-și mărească vizibil volumul buzelor, ci doar să le prelungească aspectul tânăr și proaspăt, există produse și metode cosmetice special dedicate menținerii formei și fermității acestei părți a chipului. „Cu timpul, marginea albă care desenează forma buzelor cu pregnanță se estompează. Pentru ca rujul să nu ajungă să se amestece cu pielea din jurul buzelor, este bine să tratați cu atenție această margine, folosind produse dedicate de umplere, cum sunt cele de redare a volumului sau injecții cu acid hialuronic, care nu schimbă dimensiunea sau volumul buzelor, dar conferă fermitate conturului, pentru un aspect mult întinerit”, punctează Zeichner.

Microneedling stimulează colagenul și elastina

774 4 4Ca și în cazul altor părți ale corpului, exfolierea este foarte importantă, cu un plus de atenție, dat fiind faptul că buzele nu se încadrează în regulile generale ale acestei proceduri. „Folosiți produse dedicate, cu acțiune blândă, care îndepărtează ușor stratul superficial al pielii buzelor, dând la iveală partea mai moale și mai netedă a acestora. Buzele trebuie să beneficieze de aceeași atenție ca și restul corpului, o bună hidratare după exfoliere, eventual cu produse naturale, în special pe bază de ulei de cocos, fiind foarte indicată”, adaugă dermatologul. Pentru persoanele care au nevoie de intervenții mai energice există și varianta de peeling chimic, o procedură rapidă și ușoară, care ajută mult la eliminarea liniilor din zona buzelor și la îmbunătățirea texturii acestora. În același timp, puteți recurge la microneedling, procedură care creează minileziuni ce stimulează producerea de colagen și elastină. „Această metodă cosmetică are și avantajul că buzele nu devin sensibile, ca în cazul peelingului”, argumentează Neil Sadick, dermatolog în New York.

„Atunci când aplicați loțiunea de protecție solară pe ten, aveți grijă să nu ocoliți zona buzelor, pe care o puteți acoperi cu ajutorul unui bețișor cu vată înmuiat în produsul cu SPF“ Joshua Zeichner, director în cadrul clinicii Mount Sinai, New York