Main menu

header

775 5 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Ați folosit până acum tot felul de săpunuri, dar ați constatat că nu toate se potrivesc cu pielea dumneavoastră? A venit momentul să apelați la ajutorul naturii și să vă faceți singuri, acasă, produse care luptă cu toate imperfecțiunile tenului.

Combinația dintre morcovi și miere, ideală pentru acnee

Un săpun cu totul extraordinar, lipsit de orice substanțe chimice dăunătoare, excelent pentru doamnele care au tenul cu pielea uscată sau tenul acneic este cel din morcovi și miere, care oferă pielii o nuanță ușoară de bronz, fără să fie nevoie să o expuneți la razele periculoase ale soarelui. Totodată, acest săpun repară celulele deteriorate, grație proprietăților antioxidante. Atenție! Nu exagerați, dacă nu vreți să vă faceți pielea portocalie. Modul de preparare este următorul: 300 ml ulei de cocos, 400 ml ulei de măsline, 100 ml ulei de migdale, 200 ml apă în care au fiert morcovii, 100 g morcovi pasați, 110 g hidroxid de sodiu (sodă caustică), 1/2 lingură cu miere pură, 10 picături de ulei esențial de semințe de morcovi. Este bine de știut că înainte de a începe să preparați acest tip de săpun trebuie să folosiți mănuși de cauciuc. Puneți la fiert morcovii până s-au înmuiat, apoi pasați cu o furculiță. Într-un alt vas, amestecați morcovii pasați cu 200 ml apă. Adăugați soda caustică și amestecați cu o lingură de lemn, apoi lăsați compoziția să se odihnească câteva minute. Puneți și uleiurile de cocos, măsline și migdale, împreună cu mierea și uleiul esențial de semințe de morcovi. Amestecați din nou cu lingura de lemn, până veți observa că preparatul se îngroașă. Turnaţi produsul în forme de silicon și lăsați două zile să se întărească. Săpunul cu morcovi se folosește zilnic pentru a curăța fața sau corpul. Atenție! Nu îl depozitați în zone umede.

Lavanda îmbunătățește starea de spirit și calmează

775 5 2Dacă treceți prin perioade pline de stres, vă este de ajutor săpunul natural cu lavandă, parfumul acestei plante având reale proprietăți de calmare. Pentru obținerea acestui produs aveți nevoie de 5 ml ulei esențial de lavandă, dar și un pumn cu muguri uscați, 300 ml ulei de măsline și 300 ml glicerină. Zdrobiți bine mugurii într-un mixer, apoi aduceți uleiul de măsline la punctul de fierbere. Topiți glicerina ușor. Amestecați toate ingredientele, puneți în forme, lăsați la răcit și tăiați în forma dorită. Dacă vă place vanilia, o puteți folosi, de asemenea, la obținerea unui săpun cu mireasmă magică. Luați boabele de la două păstăi uscate de vanilie și amestecați cu 500 ml ulei de cocos, 800 ml ulei de măsline și 2 ml ulei de cânepă. Adăugați 180 g sodă caustică, mixați cât puteți de bine și turnați în forme. Se acoperă cu hârtie și se lasă 48 de ore. Ulterior, se taie săpunul și se lasă la uscat câteva săptămâni.

Cel cu portocale sau lămâie echilibrează pH-ul natural al pielii

775 5 3La rândul lor, săpunurile cu fructe sunt excelente pentru a echilibra pH-ul natural al pielii. La mare căutare este săpunul cu portocale. Pentru a obține acest tip de săpun, puneți la topit câteva bucățele de săpun cu glicerină. Adăugați esență de portocale, dar și o lingură cu coajă de portocale cât mai fin răzuită. Turnați în formele preferate și lăsați să se usuce până devine solid. Scoateți din forme și lăsați la uscat pentru câteva zile. În loc de portocale, puteți folosi și lămâie, modul de preparare fiind același.

Arborele de ceai previne candidoza

775 5 4Multe femei folosesc pentru igiena zonei intime același săpun pe care-l utilizează pentru corp. Specialiștii spun că acest lucru este greșit, pentru că e posibil să apară diverse iritații, din cauza substanțelor agresive conținute. Pentru a preveni infecțiile care pot apărea des în această zonă aveți nevoie de un săpun natural care să reechilibreze nivelul pH-ului, din compoziția căruia să nu lipsească arborele de ceai, care previne candidoza. Mod de preparare: 210 ml ulei de cocos, 30 g sodă caustică, 65 ml apă distilată, ulei esențial de arbore de ceai, ulei esențial de cimbru. Puneți-vă mănușile și adăugați într-un vas de sticlă la început soda caustică, apoi turnați încet apa distilată. Aşezaţi soluția în frigider până se limpezește. Într-un alt vas, amestecați pe foc uleiul de cocos până se topește și turnați peste el soda caustică, amestecând bine. Atenție! Compoziția trebuie să fie asemenea unui gel. Adăugați 15 picături de ulei de arbore de ceai și 30 de picături de ulei esențial de cimbru. Așezați săpunul în formele dorite și lăsați să se întărească 24 de ore. Depozitați la loc uscat și răcoros. După ce vă spălați cu acest săpun, puteți masa pielea cu extract din ulei de gălbenele sau de salvie, cu proprietăți antibiotice și antibacteriene, pentru a preveni infecțiile vaginale.

Soda este materia primă de bază în fabricarea săpunului, dar produsul final nu conține sodă. Între sodă și grăsimile folosite are loc o reacție chimică numită procesul de saponificare, când, practic, soda neutralizează acizii din uleiurile folosite

Cel cu pătrunjel reduce ridurile

775 5 5V-ați obișnuit să folosiți produse cosmetice din cele mai scumpe, dar nu sunteți deloc mulțumite? Dacă veți apela la săpunurile naturale, situația se va schimba radical. Un astfel de produs este săpunul natural cu pătrunjel, plantă folosită încă din Antichitate grație capacităților sale extraordinare de a curăța porii, de a îndepărta celulele moarte și de a reduce petele. Prin conținutul de vitamina C, săpunul cu pătrunjel contracarează efectele negative ale radicalilor liberi și ale soarelui, ajută la menținerea colagenului și a elastinei, reducând riscul apariției pielii lăsate și a ridurilor. Tot pătrunjelul este cel care crește fermitatea pielii și reduce iritațiile și umflăturile cauzate de alergii. Pentru a obține un săpun cu pătrunjel, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 1/2 cană cu infuzie de ceai verde, 1/2 cană cu infuzie de pătrunjel, două linguri cu lapte praf, două linguri cu fulgi de ovăz, două linguri cu miere și șase linguri cu săpun cu glicerină. Specialiștii vă recomandă să folosiți două sau trei linguri cu plantă pentru a prepara infuziile de ceai verde și pătrunjel, folosind o jumătate de cană cu apă pentru fiecare. Plantele se încălzesc până la o temperatură suportabilă, apoi se amestecă cu laptele praf, ovăzul și mierea. Folosiți o spatulă de lemn și amestecați până obțineți o pastă uniformă. Topiți săpunul cu glicerină, iar după ce acesta devine lichid luați vasul de pe foc și adăugați celelalte ingrediente. Lăsați la răcit și puneți apoi produsul în forme, unde va sta până se va solidifica. Atenție! Săpunul cu pătrunjel nu trebuie înmuiat în apă, deoarece își va pierde mai ușor consistența. Masați fața mai ales în zona cu pete și lăsați să acționeze cinci minute, apoi clătiți cu apă rece. Pentru efect maxim, se folosește de patru ori pe săptămână.