Main menu

header

781 4 1de Carmen Ciripoiu şi Ştefania Băcanu

Astăzi îl întindeți, mâine îi modificați forma și lungimea. Și totuși părul rezistă, ba mai mult reușește să capteze atenția celor din jur, constituind astfel un element de bază în conceperea unei imagini echilibrate. În plus, nimic nu se compară cu fericirea unei femei atunci când își descoperă nuanța perfectă și savurează senzația de a avea un păr colorat așa cum își dorește. Din nefericire însă, dacă până nu demult doar 10% dintre persoanele care își schimbau culoarea părului aveau reacții alergice, specialiștii susțin că în prezent procentul se află într-o continuă creștere. Iată tot ceea ce trebuie să știți despre alergia la vopseaua de păr.

Pot apărea și intoxicații severe

Potrivit specialiștilor, alergia la vopseaua de păr apare de regulă imediat după aplicarea produsului sau la câteva ore, dar se poate instala, chiar dacă în cazuri mai rare, la una-două zile. Ca și simptomatologie, specialiștii spun că variază de la eritem (înroșirea pielii) până la edemul masiv, care cuprinde atât fruntea, cât și zona din jurul ochilor. În cazurile mai ușoare, doamnele se pot trezi cu vezicule sau bule pe pielea capului, care se extind apoi, iar în faza cronică se instalează un eritem difuz care evoluează rapid spre îngroșarea pielii. Din tabloul alergiei la vopseaua de păr nu lipsește senzația de mâncărime, disconfort, dar pot apărea și diverse infecții cutanate, iar mai rar leziunile se întind pe ceafă, gât sau torace. Un lucru mai puțin cunoscut, dar asupra căruia specialiștii trag un semnal de alarmă este faptul că vopsirea părului nu afectează doar structura acestuia, ci poate provoca și intoxicații severe întregului organism.

Testați pe o porțiune mică de scalp

781 4 2La prima vedere este destul de greu să fie prevenită apariția unei alergii la vopseaua de păr, însă specialiștii avertizează că riscuri crescute le au persoanele care sunt alergice la orice dintre alergenii cunoscuți, respectiv praf, polen, medicamente sau alimente. De aceea, este foarte important ca vopseaua să fie testată pe o mică porțiune de scalp. Iar acest lucru trebuie făcut atât la domiciliu, cât și în saloanele în care mergeți, mai ales dacă folosiți pentru prima dată un tip de vopsea. Extrem de important este să respectați durata de menținere a vopselei pe păr, dar și valabilitatea acesteia. În plus, trebuie avută o atenție sporită și la oxidant, pentru că acesta poate produce intoxicații prin inhalarea vaporilor atunci când părul este vopsit. În ceea ce îi privește pe cei expuși la alergii, medicii alergologi le recomandă să facă testele epicutane, adică acele teste care arată reacția la componentele chimice ale unei vopsele. În acest fel se va vedea ce legătură există între apariția simptomelor și aplicarea vopselei.

Care sunt cei mai nocivi compuși conținuți

Studii făcute pe un număr de 456 de tipuri de vopsea de păr au arătat că doar 56 sunt mai puțin periculoase pentru sănătate, restul conținând alergeni și substanţe componente toxice, ce provoacă dereglarea funcţiei multor organe interne, inclusiv a celei de reproducere. Cea mai toxică substanță din componența vospselelor de păr este, potrivit oamenilor de știință, PPD (parafenilendiamina), un agent cancerigen şi un alergen de contact foarte puternic, care se află în aproximativ 99% dintre produsele de acest gen. Cel mai adesea vopselele de nuanţe întunecate conţin PPD, iar alergia la acest compus nu apare de obicei după prima colorare, dar este foarte puternică. Tot în pigmenții de culoare închisă se află și acetat de plumb, care afectează atât creierul, cât şi sistemul nervos. De asemenea, vopselele au în compoziție și apă oxigenată, o substanță care poate fi periculoasă pentru că este toxică pentru plămâni și afectează sistemul nervos şi digestiv. Etanolamina, un derivat al amoniacului este conținută de vopselele persistente, dar și de cele pentru ondulare permanentă, fiind clasificată de Centrul american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) în categoria substanţelor periculoase pentru viaţă şi sănătate, vaporii acesteia provocând disfuncţia rinichilor şi a ficatului, leziuni ale membranelor mucoase ale ochilor şi boli respiratorii.

Gudronul de cărbune crește riscul de cancer

În nenumărate vopsele de păr se întâlnește și amoniacul, care poate cauza probleme respiratorii, dar și înroșirea ochilor și iritarea pielii, fiind periculos pentru cei suferinzi de astm. Un alergen puternic întâlnit în vopselele de păr este și resorcinolul, acesta putând cauza tulburări hormonale și afecțiuni tiroidiene. În 60% dintre coloranții pentru păr se află și persulfaţi (sulfat de potasiu, de sodiu şi de amoniu), iar o concentrație mare duce la iritaţii ale pielii, iar în cazul inhalării se poate instala astmul şi alte afecţiuni ale plămânilor. Formaldehida este un conservant deosebit de periculos pentru femeile însărcinate, creşte riscul de cancer şi provoacă tulburări ale sistemului reproducător. Într-o proporție mare, în vopselele de păr de culoare închisă se află și gudronul, care crește riscul de cancer, irită pielea, provocând căderea părului şi erupţii cutanate.

Femeile care vor să rămână însărcinate, cele care alăptează, suferindele de astm, cele cu boli cardiace, hipertensiune arterială și cu imunitatea scăzută trebuie să evite vopsirea părului

Leziunile se instalează imediat după aplicare sau la câteva ore

Uleiul de cocos reduce senzaţia de prurit

Ca primă măsură la alergia la vopseaua de păr este îndepărtarea urgentă a alergenului. În funcție de simptome, se folosesc antihistaminicele și corticoizii pe cale generală și locală, iar în cazul complicațiilor infecțioase, antibioticele. Foarte bun pentru a scăpa de prurit este uleiul de cocos. Aplicați ușor și masați câteva minute de câteva ori pe zi. Pentru a favoriza vindecarea și a calma zonele iritate, amestecați o lingură cu miere cu o lingură cu ulei de măsline și masați scalpul timp de zece minute. Repetați operațiunea până când simptomele dispar. Pentru calmarea pielii uscate și înlăturarea senzației de mâncărime masați scalpul timp de un sfert de oră cu gel de aloe vera și clătiți cu apă călduță. Ceaiul de mușețel are efecte antiinflamatorii și hidratante pentru scalpul iritat. Faceți o infuzie de mușețel (două-trei linguri cu plantă se pun la un litru de apă și se lasă un sfert de oră la infuzat), lăsați să se răcească, adăugați câteva cuburi de gheață și clătiți părul și scalpul. Repetați de două ori pe zi.

O alternativă pentru vopselele de păr sunt coloranţii naturali, respectiv Henna, Basma şi infuziile din plante