Main menu

header

786 5 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Sezonul cald, cu mulțimea sa de flori, aduce pentru multe persoane și efecte nedorite ale polenului asupra tenului. Aceste urmări nu sunt deloc de neglijat, studiile arătând că pot fi similare cu daunele generate de poluare.

Vitamina C împotriva inhibării producerii de colagen

Potrivit unei cercetări extinse derulate de Estée Lauder Companies și prezentate în cadrul întâlnirii anuale a Societății pentru Dermatologie Investigativă, polenul este o componentă semnificativă a tabloului de agresori ai pielii, alături de particulele foarte fine rezultate în urma traficului rutier sau a activităților industriale, în special construcții. Dincolo de binecunoscutele manifestări ale alergiilor - mâncărimi, nas care curge, ochi plini de lacrimi sau dificultăți de respirație - polenul poate inhiba producerea de colagen, prin asaltul asupra sănătății epidermei. „Recent s-a demonstrat faptul că polenul poate pătrunde în celule, inclusiv în foliculii firului de păr”, detaliază dermatologul Charlene DeHaven, director al iS Clinical. Ca urmare a inhibării producerii de colagen, polenul poate cauza o piele îmbătrânită prematur, cu aspect nesănătos și plină de riduri fine. Potrivit experților, pentru a scăpa de aceste efecte se poate recurge la antioxidanți, cum este vitamina C.

Ceramidele, scut în fața asaltului nociv

Polenul are capacitatea de a afecta funcția pielii de barieră principală în fața agresiunilor factorilor nocivi externi. Atunci când aceasta este slăbită, pielea devine flască, uscată, iritată și pot apărea chiar mâncărimile persistente, efectul fiind asemănător reacției la temperaturile scăzute din anotimpul rece. Pentru a contracara aceste neajunsuri, specialiștii recomandă aportul de ceramide. Pielea produce aceste substanțe uleioase în mod natural, dar poluarea în general și polenul ca element agravant generează un dezechilibru în producerea ceramidelor naturale. „Pentru a preveni efectele, este recomandat să căutați loțiuni hidratante cu efect de scut, îmbogățite cu dimeticonă sau ciclometiconă, care protejează în fața polenului”, punctează dermatologul Tiina Meder, fondator al „Meder Beauty”. Pentru persoanele care preferă variantele organice sunt la îndemână cremele cu acizi grași suprasaturați, cum sunt cele pe bază de ulei din semințe de avocado, de unt de shea, de ulei de jojoba. Pe de altă parte, sunt de evitat formulele care conțin uleiul de cocos, întrucât favorizează apariția comedoanelor, precum și produsele care conțin extracte din flori, întrucât pot conține molecule de… polen, amplificând efectele nocive.

Dacă suferiți de afecțiuni ale pielii și doriți să vă protejați de polen, pe lângă tratamentul medical puteți apela la creme antiinflamatoare fără steroizi

Aport suplimentar de antioxidanţi

Deseori, inflamația la nivelul tenului sau a ochilor nu pare să aibă niciun motiv aparent, dar specialiștii atrag atenția că poate fi vorba despre răspunsul pielii la acțiunea polenului. „Persoanele cu piele sensibilă sau predispusă la eczeme, psoriazis, înroșire, chiar persoanele cu predispoziție la acnee trebuie să știe că polenul este un potențial inamic. Porii lărgiți și inflamațiile asociate agresiunilor externe permit moleculelor de polen să penetreze stratul protector de la suprafață și să deschidă glandele sebacee”, arată Meder. Ca urmare, cea mai potrivită apărare este prevenția, consideră experții. Mai precis, puteți apela la un aport suplimentar de antioxidanți, cum este resveratrol.