Main menu

header

859 4 1de Ștefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Moda se schimbă de la an la an, atât în vestimentație, cât și în hair style. Adrian Perjovschi, unul dintre cei mai cunoscuți hair-styliști din România, fondator al lanțului de saloane de beauty Jovsky Studio, ne-a prezentat noile tendințe în materie de tunsori, coafuri, dar și culorile care vă vor scoate din anonimat din ianuarie 2022.

„Se merge spre natural, spre simplu și sofisticat în același timp”

- Adrian, ce ne aduce anul 2022 în materie de hair styling?

- Culoarea anului în hair styling este verdele neon. De fapt, se vor purta toate nuanțele neon, ba chiar și vopsitul în două sau trei nuanțe de culoare. Se vor purta blondurile platinate cu șuvițe, meșele pastel, baleiajele, inserțiile de culori aprinse. Ca tehnică de colorare avem mână liberă pentru a crea tot felul de borduri pentru terminații, pentru păr, pentru bretoane. Vor fi în mare trend inserțiile geometrice în tunsori, conturate cu diverse accente de culoare.

- Dacă nu mă înşel, în 2021 s-a mers foarte mult pe natural. 2022 vine cu o schimbare radicală?

- Tendința de natural este deja de câțiva ani. Se merge spre natural, spre curat, spre simplu și sofisticat în același timp, dacă vorbim despre zona de hair styling. Vedem tot mai des în jurul nostru, pe stradă, oameni care arată cool, simplu, dar foarte interesant, cu câteva tușe de originalitate, purtate cu atitudine atât de frumoasă.

„Dispar tehnicile de colorare prin suvițare clasică”

859 4 2- Va fi un an îndrăzneţ?

- Este, poate, cel mai îndrăzneț an din ultima perioadă în ceea ce privește cromatica părului. Tocmai de aceea, în colecția noastră de trenduri pentru 2022, Space Journey, ne-am permis să ne ducem într-o zonă exagerată, vibrantă și mai intensă decât până acum. Ne-am inspirat din comete, din culorile galaxiei, din exploziille solare, din nuanțele planetelor, am folosit mult albastru închis, verde, roșu, am îndrăznit mai mult să privim în viitor și să desenăm cu forță și optimism imaginea viitorului. Deși, construim și câteva look-uri de avangardă, recomandarea noastră este ca toate femeile să încerce să vorbească prin imaginea lor, să îndrăznească mai mult și să se inspire din look-urile prezentate de noi.

- Ce va dispărea faţă de anii precedenţi?

- Dispar tehnicile de colorare prin şuvițare clasică, blondurile de monoculoare, ar fi coafurile înțepenite și nenaturale, până și tendința mireselor este tot spre natural, spre coafuri simple, cu păr lejer, strălucitor, cu volum natural și normal. Lumea pune mult preț pe look, arată din ce în ce mai frumos natural, dar într-un ansamblu cool. Am observat o influență majoră a stilului Dua Lipa la tinerii de la noi, ceea ce este foarte actual și interesant ca imagine.

„Se vor aborda bretoanele ciuntite și bobul lung”

859 4 3- Cum alegem culorile?

- În cazul alegerii culorii de păr, trebuie să ținem cont, în primul rând, de pigmenții feței și ai ochilor, abia apoi de osatură, bărbie și alte elemente fizionomice. Este frumos să luăm în considerare culorile de păr aflate în trend, însă ele trebuie alese cu grijă și, cel mai important, aplicate la salon, pentru a se putea personaliza nuanța în funcție de particularitățile de ten și de ochi ale persoanei. Un alt element de care trebuie să ținem cont atunci când alegem culoarea pentru păr este meseria pe care o avem și personalitatea, care să fie într-o compatibilitate, pentru o imagine armonioasă.

- Ce tunsori se vor aborda?

- Bretoanele ciuntite, undercut-urile și pixie crop-urile pentru părul scurt, bobul lung și texturizat pentru părul mediu și tunsorile layers, în scări, pentru cel lung. Pentru toate, direcția de styling este volumul natural, nu creat din produse și exces de coafat. Surpriza este că pe părul lung se poartă din nou tunsoarea în scară.

„Noutatea fascinantă o reprezintă cozile lungi”

859 4 4- Cum s-ar aşeza bretonul pe un păr creţ, ondulat?

- În cazul părului creț, bretonul trebuie tuns mai lung decât se stabilește inițial, pentru că atunci când se usucă, acesta se strânge și devine mai scurt. Trebuie ușor texturizat și să se potrivească foarte bine cu forma frunţii și a feței, acestea fiind principalele criterii în alegerea lățimii bretonului.

- Se mai poartă părul lung la femei?

- Se poartă părul lung, desigur, dacă este unul frumos, îngrijit, sănătos. Există două variante de tunsori pentru părul lung, atunci când densitatea lui permite, desigur: tunsoare dreaptă sau în scări. Desigur, tunsoarea părului lung, indiferent de alegere, se poate accesoriza cu bretoane scurte, medii și lungi, însă nu sunt foarte multe variații. Noutatea fascinantă o reprezintă cozile lungi, fie împletite, fie despletite, genul celor purtate de Kim Kardashian. Se mai poartă în materie de coafuri waves-urile cu vârfuri drepte, wet-look-ul și coafurile texturizate. Revine stilul retro. Tunsorile în scări sunt retro, iar accentele pentru stil au tot inspirație și influențe retro.

- Perucile sunt o variantă?

- Perucile reprezintă un accesoriu bun și comod. Ele te scot din impas dacă, din cauza lipsei timpului, nu ai când să te aranjezi pentru un eveniment neașteptat. Dacă ai perucă potrivită și aranjată acasă, îți prinzi repede părul, aranjezi peruca și esti gata de party. Cel mai important este ca peruca să fie una de calitate, din păr natural și îngrijită corespunzător.

„Nu trebuie să asortăm părul la culoarea hainelor, dar dacă ne punem această problemă, trebuie să știm că nuanțele, culorile complementare sau contrastante scot mai mult în evidență culoarea părului“

„Coafatul în exces degradează şi usucă“

- Toate aceste schimbări nu afectează firul de păr?

- Părul tratat chimic nu se compară, din punctul de vedere al sănătății, cu părul natural, nevopsit. Coafatul în exces dăunează părului și îl duce mai repede la degradare, uscare și rupere, dar pentru toate afecțiunile părului există tratamente și metode de protecție.

- Cum îl putem susţine să îşi păstreze sănătatea?

- Sănătatea părului se menține, în primul rând, prin spălare, îngrijire corectă și personalizată pentru fiecare tip de păr și de scalp, dar și evitarea ustensilelor cu aport de căldură în exces. Recomandarea noastră este ca în sezoanele în care se schimbă brusc temperatura de afară, părul să aibă parte de tratamente hidratante și intense profesional, la salon, pentru că este o procedură care implică mixuri de soluții, neutralizare, etape mai multe de aplicare și uscare, pentru ca nutrienții să intre pe rând în firul de păr.