Main menu

header

877 14 2de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Un sistem de inteligență artificială, dezvoltat în cadrul Mayo Clinic, din SUA, a reușit să evalueze riscul unei persoane de a suferi un atac de cord doar ascultându-i vocea, arată rezultatele unui nou studiu, care extinde aria de utilizare a celor mai avansate tehnologii.

Glas ascuțit egal risc dublu

Boala coronariană este cel mai frecvent declanșator de atac de cord și una dintre principalele cauze de deces atât pentru bărbați, cât și pentru femei, din întreaga lume. Oamenii de știință de la Mayo Clinic au dezvoltat un „instrument puternic de screening”, denumit algoritmul Vocalis Health, pentru a ajuta la identificarea persoanelor care sunt în mod deosebit expuse riscului și au nevoie de o monitorizare atentă. Practic, experții au evidențiat, cu ajutorul inteligenței artificiale, că persoanele cu glas ascuțit prezintă un risc dublu de a suferi probleme cardiace majore legate de arterele înfundate. „Nu sugerăm că acest tip de analiză a vocii ar înlocui medicii sau metodele existente de asistență medicală, dar credem că există o oportunitate uriașă ca tehnologia vocală să acționeze ca un adjuvant la strategiile existente. Furnizarea unui eșantion de voce este foarte intuitivă și chiar plăcută și ar putea deveni un mijloc scalabil pentru noi de a îmbunătăți gestionarea pacienților”, explică specialistul Jaskanwal Sara.

Preia 80 de funcții vocale diferite

Cercetătorii au recrutat 108 pacienți care aveau nevoie de o radiografie care să le evalueze starea arterelor. Participanții au înregistrat trei mostre de voce, de câte 30 de secunde, folosindu-se aplicația pentru smartphone Vocalis Health. În timpul primelor două înregistrări, fiecare persoană a citit dintr-un text despre o experiență pozitivă. Pentru a treia înregistrare, grupul a făcut același lucru, dar a relatat despre o experiență negativă. Algoritmul Vocalis Health a analizat apoi toate mostrele. Cercetătorii au instruit sistemul bazat pe inteligență artificială folosind mai mult de 10.000 de înregistrări vocale, astfel că acesta poate prelua 80 de funcții vocale diferite, evaluând frecvența, amplitudinea, înălțimea și cadența acestora.

„Tehnologia cu inteligenţă artificială foloseşte învăţarea automată pentru a măsura ceva care nu este uşor cuantificabil pentru noi, care utilizăm creierul şi urechile umane“ (Jaskanwal Sara, Mayo Clinic, SUA)

Teste pentru Parkinson, Alzheimer şi COVID-19

Rezultatele au legat șase caracteristici de boala coronariană, înainte de a combina toate datele într-un singur scor, exprimat ca un număr între minus unu și unu. În următorii doi ani, 58,3% dintre participanții cu voce înaltă au ajuns la spital pentru dureri în piept sau probleme cardiace majore, inclusiv atacuri de cord. În general, cei cu voce înaltă au avut de peste două ori mai mare riscul de a suferi de probleme majore pe direcția sănătății cardiovasculare. Acești pacienți au avut, de asemenea, de trei ori crescut pericolul de acumulare a plăcii în artere. Deși cercetătorii nu știu exact de ce vocea unei persoane poate dezvălui nivelul de sănătate a inimii, consideră că sistemul nervos autonom ar putea fi o piesă importantă a acestei ecuații, întrucât reglează funcțiile corpului care nu sunt sub controlul conștient al unei persoane, inclusiv multe aspecte ale vocii și ale inimii, cum ar fi tensiunea arterială și ritmul cardiac. De altfel, o tehnologie similară a fost testată în ultima perioadă, cu rezultate încurajatoare pentru boala Parkinson, Alzheimer și COVID-19.