Main menu

header

878 5 1de Ştefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Schimbările bruşte şi dese de temperatură din perioada de primăvară, chiar şi vântul, afectează părul. Aspectul devine tern şi neplăcut, iar rădăcina se şubrezeşte. Alimentaţia este principalul factor care contribuie la sănătatea firului de păr, dar fără ajutor din exterior, bogat în vitamine şi minerale, nu poate face minuni. Hair-stylistul Margareta Mihai, de la salon VicMar (număr de telefon: 0723.765.676), recomandă un ulei pe bază de colagen, keratină şi aminoacizi, care ajută părul să se regenereze, să îşi recapete vitalitatea şi strălucirea, mai ales în perioada cu temperaturi fluctuante.

„Hrăneşte lungimea firului atât în exterior, cât şi în interior”

- Cum ne protejăm părul în perioadele de tranziţie dintre anotimpuri, cu temperaturi fluctuante?

- În această perioadă este indicat să vă concentraţi pe întărirea sistemului imunitar, dar trebuie să vă faceţi obiceiuri sănătoase şi pentru îngrijirea propriului păr, de la rădăcină, până la vârfuri. Este important ca produsele de îngrijire folosite în tratarea părului să fie profesionale şi recomandate de persoane specializate. Ce înseamnă „profesionale”, adică să aibă calitate superioară, să fie concentrate şi să asigure protecţie părului. Pentru că se întâmplă să ne mai acoperim capul cu o glugă sau cu o şapcă, părul se poate toci cu o mai mare uşurinţă. De aceea, se recomandă tunderea vârfurilor o dată pe lună.

- Ce tratament recomandaţi?

- Pentru întreţinere şi regenerare, recomand un lichid miraculos, aş spune eu, sub formă de fiole, care întinereşte şi înmoaie părul imediat, în doar trei minute de la aplicare. Acest ingredient conţine colagen, în primul rând, dar şi trei tipuri de keratină şi alte 17 de aminoacizi. Acestea, prin încălzire, pătrund şi hrănesc toată lungimea firului de păr atât la exterior, cât şi la interior.

„Se recomandă de două ori pe săptămână”

- Cum se utilizează acest produs?

- După şamponare, se stoarce părul cu un prosop, apoi se aplică lichidul pe lungimea firului de păr, în special pe porţiunile degradate. Se masează părul pe porţiunle degradate până ce lichidul se încălzeşte şi devine cremos. Se lasă să acţioneze zece minute şi se clăteşte. Apoi, se aplică mască, după preferinţe. Dacă aveţi părul uscat sau degradat, se recomandă aplicarea fiolelor de două ori pe săptămână.

„Încercaţi masca din lapte de nucă de cocos şi avocado”

- Este necesară şi schimbarea ritualului de spălare și de îngrijire?

- Recomandarea noastră este să vă ajustaţi frecvența spălării părului la necesitățile pe care le aveţi. Într-adevăr, dacă este rece afară, este indicat să nu îl spălaţi atât de des, comparativ cu sezonul cald. Dar, dacă vă confruntaţi cu un păr gras, excesul de sebum trebuie echilibrat, iar îngrijirea este diferită. În ceea ce privește spălarea şi uscarea propriu-zise, este important să respectați câteva recomandări minime. Reduceţi fierbinţeala apei, evitaţi utilizarea aparaturii de stilizare şi micşoraţi temperatura de uscare. Pentru unii, este ştiut faptul că apa la temperaturi ridicate elimină umiditatea din păr, făcându-l fragil, predispus la rupere. De aceea, potriviţi apa pentru spălare la temperatură mică, deloc fierbinte. Chiar dacă preferaţi dușurile lungi cu apă fierbinte pentru timpul iernii şi vă place să staţi mult în baie, spălați-vă părul doar cu apă călduță. La fel se întâmplă şi cu uscarea părului. Ideal ar fi să evitați folosirea uscătorului de păr, dar, dacă nu se poate, măcar reduceţi temperatura, pentru că aparatura de stilizare usucă firul, ceea ce îl va face vulnerabil la rupere. În plus, în perioadele reci ale anului sau cele de tranziţie dintre iarnă şi primăvară, părul este mai fragil şi are nevoie de protecţie în plus. Apoi, sub nicio formă nu ieşiţi afară cu el încă umed, pentru că îl expuneţi la condițiile meteo dure, iar asta îl afectează grav.

- Măştile tradiţionale ajută?

- Ajută, dacă nu aveţi timp să ajungeţi la salon, dar efectul nu va fi niciodată acelaşi. În cazul în care vreţi să apelaţi la produsele naturale vă recomand, de exemplu, masca din lapte de nucă de cocos şi avocado. Amestecaţi într-un blender un avocado copt, tăiat felii, alături de o ceşcuţă cu lapte de nucă de cocos, trei linguriţe cu ulei de măsline şi două linguri cu miere. Aplicaţi-o pe părul umed şi lăsaţi să acţioneze 15 minute. Apoi, spălaţi bine, până ce firul rămâne perfect curat. Puteţi face tratamentul o dată pe lună. De asemenea, efect foarte bun îl are şi masca din ulei de ricin cu ou şi miere. Amestecaţi două linguriţe cu ulei de măsline, două linguriţe cu ulei de ricin, opt picături de vitamina A, o fiolă cu vitamina E, o linguriţă cu miere, un gălbenuş şi două linguri cu zeamă de lămâie. La fel ca şi în primul caz, masca se aplică pe părul umed, cu ajutorul unei spatule. Lăsaţi-o să acţioneze timp de 30-45 de minute, după care puteţi spăla cu şampon din abundenţă, pentru a nu rămâne nicio urmă de grăsime.

„Prin încălzire, fiolele pătrund şi hrănesc toată lungimea firului de păr, atât în interior, cât şi în exterior. Le puteţi folosi de două ori pe săptămână“

„Este important ca produsele de îngrijire folosite în tratarea părului să fie profesionale şi recomandate de o persoană specializată“

„Nu îl pieptănaţi când este umed!“

- Care sunt cauzele degradării firului de păr?

- Sunt mai mulţi factori care atacă şi deteriorează firul de păr. În primul rând, sunt cauzele mecanice. Folosirea periilor şi a accesoriilor de slabă calitate. Acestea, utilizate frecvent, pot duce la degradarea mecanică a părului, iar stratul cuticular de protecţie se uzează puternic. Rezultatul? Vârfuri despicate. Apoi, aveţi grijă după spălare. Nu pieptănaţi părul când este umed, pentru că există pericolul ca acesta să fie prea elastic şi să se degradeze. De asemenea, uscarea agresivă a părului cu prosopul poate duce la asprirea cuticulei, iar părul devine elastic şi se rupe. Şi asta nu este tot. În ceea ce priveşte cauzele chimice, vorbim despre tratamentele neprofesioniste, decolorările sau ondularea permanentă. Toate acestea pot duce la degradarea structurii interioare a părului. Razele UV care intră în profunzimea firului de păr îi strică structura interioară. La exterior, cuticula este aspră şi se deteriorează. Părul devine mat şi dificil de descurcat, iar la interior, fibrele se rup, părul devine poros, îşi pierde elasticitatea şi tinde să se rupă.