Main menu

header

881 5 1de Ștefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Toată lumea știe cât este de importantă îngrijirea tenului pentru a ne bucura de hidratare dar și de a împiedica apariția ridurilor de expresie, mai ales cele care vin odată cu vârsta. Dar câți știu cum, când și ce tip de produse este potrivit pentru fiecare în parte? Ana Maria Vișinescu, medic specialist dermato-venerolog la Clinica Duman, ne-a explicat pașii pe care să îi urmăm acasă, pentru a avea un ten de porțelan, fără riduri, pete sau alte imperfecțiuni, ținând cont de vârstă și de nevoi. În plus, ne-a prezentat cele mai bune produse care încetinesc îmbătrânirea prematură.

„Coenzima Q10 stimulează producția de colagen”

881 5 2- Ce implică rutina zilnică de îngrijire a tenului?

- Rutina zilnică de îngrijire a tenului cuprinde demachierea, tonifierea, exfolierea și folosirea unei creme hidratante pe față, gât, ochi și o protecție solară.

- Cum se diferențiază tratamentele în funcție de vârstă?

- Regulile de îngrijire a tenului se schimbă în funcție de vârstă și de necesități. De exemplu, adolescența vine la pachet cu multe modificări hormonale ce au rezultate în special la nivelul tenului. Se poate trata acneea folosind geluri de curățare pentru tenul cu probleme. Dacă aveți un ten normal, e nevoie de o cremă hidratantă care să uniformizeze și să protejeze pielea de soare, dar recomand și un consult de specialitate. Pentru persoanele aflate la vârsta de 20 de ani, îngrijirea tenului acasă reprezintă pregătirea pentru maturitatea pielii. La fel, este nevoie să curățați fața atât dimineața, cât și seara înainte de culcare, cu un gel spumant specific. Crema solară de protecție nu trebuie să lipsească din rutina zilnică, fie că este iarnă sau vară. La 30 de ani, rutina zilnică devine și mai complexă. Liniile fine, de expresie, încep să apară. Orientați-vă spre creme antiaging care să vă protejeze fața împotriva formării ridurilor. Pentru menținerea elasticității tenului, veți avea nevoie să folosiţi creme cu vitamina C și coenzima Q10, care stimulează producția de colagen, iar la 40 de ani este nevoie să hidratați pielea și mai bine, cu serumuri care previn deshidratarea. Acidul hialuronic devine cel mai bun prieten în acest caz. Retinolul este de ajutor pentru a scăpa de petele pigmentare, apărute odată cu înaintarea în vârstă, iar produsele ce conțin vitaminele A, C și E conferă tenului strălucire și creează efectul de întinerire a pielii.

„După 60 de ani se va renunța la utilizarea săpunurilor de față”

881 5 3- Ce se întâmplă după 50 de ani?

- La 50 de ani, odată cu instalarea menopauzei nivelul de hidratare al pielii scade, la fel și producția naturală de colagen. Așa că este esențial să folosiți creme profund hidratante și cu efect de hrănire. Uleiurile emoliente pot ajuta la prevenirea pierderii apei din țesut. De asemenea, folosiți în continuare acidul hialuronic, antioxidanții, retinolul și crema cu protecție solară. După 60 de ani, foarte important, se va renunța la utilizarea săpunurilor de față, care usucă pielea, cât și la scruburile și peelingurile pe bază de alcool. Folosiți apă micelară, pentru a menține tenul hidratat și protecție solară, pentru a evita apariția pigmentării și pierderii umidității, iar cremele se vor aplica atât pe față, cât și pe gât și decolteu.

- Tipul tenului este important?

- Fiecare tip de ten are propriile nevoi de care trebuie să țineți cont. Anumite produse pot fi benefice pentru un tip și dăunătoare pentru altul. Dacă tenul e normal, demachiați atât dimineața, cât și seara, și utilizați o loțiune tonică ce nu conține alcool. Crema de zi trebuie să aibă protecție solară și să fie hidratantă, iar cea de seară va fi bogată în vitamine hrănitoare pentru piele. Exfolierea este recomandată săptămânal. Pentru tenul uscat, recomand, de asemenea, o cremă demachiantă hidratantă, care să ajute la menținerea apei în țesuturi, folosită dimineața și seara și o loțiune tonică fără alcool. Nu exfoliați tenul mai des de o dată pe săptămână și neapărat, o mască hidratantă după. Îngrijirea tenului gras trebuie făcută având în vedere problemele cauzate de excesul de sebum. Dimineața și seara este potrivit un gel spumant și o loțiune astringentă, pentru a închide porii și a degresa pielea. Utilizați cremele speciale pentru tenul gras, care au proprietăți antiseboreice, exfoliați săptămânal și folosiți măști care ajută la reglarea secreției de sebum. Evitați măștile hidratante!

„Deşi corpul are propriul sistem natural de lubrifiere prin glandele sebacee, pielea are nevoie de hidratare suplimentară, pentru a o proteja de factorii externi care o agresează. Razele solare, praful şi vântul contribuie la apariţia ridurilor, la uscarea pielii şi la înfundarea porilor“

„Nu uitaţi baza de machiaj! Aceasta minimizează porii dilataţi, oferă rezistenţă ridicată machiajului şi luminozitate tenului, hidratează intens, atenuează ridurile de expresie, uniformizează culoarea, matifiază şi este cea mai bună prietenă a fondului de ten“

„Vitamina C este unul dintre cele mai bune ingrediente împotriva ridurilor“

- Cum împiedicăm apariția ridurilor sau cum le putem estompa?

- Alegeți produse complexe care au în componenta lor cât mai multe ingrediente benefice pentru ten, în detrimentul serurilor simple, cu un singur ingredient activ. De exemplu, serurile cu vitamina C protejează pielea împotriva poluării, ultravioletelor și a radicalilor liberi. Este important să fie folosite dimineața, dar asta nu înseamnă că nu o puteți aplica și seara. Vitamina C este unul dintre cele mai bune ingrediente antiaging naturale. Efectele observate imediat după utilizare sunt remarcabile, pielea capătă strălucire și este mai hidratată. În plus, folosit conștient pentru o perioadă mai lungă, un ser cu vitamina C va stimula producția de colagen și elasticitatea pielii, așadar va avea efect antirid. Specialiștii susțin că după patru-şase săptămâni de utilizare, veți observa diferențe în tonul pielii și o îmbunătățire a zonelor hiperpigmentare, cu pete maronii. Aplicați produsele de la cea mai ușoară până la cea mai groasă consistență. Începeți cu un toner, care este apos, apoi continuați cu serum, cremă și sigilați cu produse pe bază de ulei sau silicon. Acestea trebuie să fie întotdeauna ultimele, altfel niciun produs aplicat după nu se va mai absorbi. Așteptați 15-20 de minute între ele. Când folosiți un produs cu acizi exfolianți AHA sau Vitamina C, lăsați să treacă 15 minute până să puneți următorul produs. Acesta este un detaliu extrem de important. Multe persoane nu așteaptă un pic după ce au aplicat produse ce conțin activi (exfolianți sau Vitamina C) și asta provoacă o sensibilitate uriașă tenului. Ingredientele active, în general, au un pH foarte scăzut, pe când hidratanții au un pH mai mare.