Main menu

header

885 5 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Există bărbați care își pot permite să-și lase părul mai lung, mediu sau chiar șuvițe impresionante - și nu este vorba doar despre staruri. Părul lung al bărbaților are nevoie de atenție și de ceva mai multă stilizare decât podoaba capilară a femeilor, dar rezultatul este un plus de stil, care pentru mulți devine parte a imaginii.

Uscare ușoară, de la rădăcină spre vârfuri

885 5 2Un aspect notabil al coafării părului mediu și lung al bărbaților este posibilitatea de a se trece la produse mai ușoare. În comparație cu stilurile scurte, se pune mai puțin accent pe a menține coafura. „Începeți prin a pulveriza un spray pentru volum atunci când uscați părul cu prosopul. Pieptănați sau periați, apoi, în timp ce părul este încă ud, aplicați o cantitate de cremă de modelare, de mărimea unei monede. Începeți cu mai puțină, până când știți cât de multă poate reține părul. Apoi periați la loc și lăsați părul să se usuce de la sine, pentru a interveni cât mai puțin posibil”, susţine Melissa DeZarate, celebră stilistă din New York. „În lunile reci, părul este mai susceptibil să devină fragil și uscat, cu atât de puțină umiditate în aer. Așa că bărbații cu părul mediu sau lung trebuie să folosească uscătorul la treapta cea mai mică, cu un flux ușor de gestionat și care va usca părul în mod constant, de la rădăcini în sus. Este bine, totodată, ca părul să fie protejat cu o cremă specială împotriva căldurii, astfel încât să se poată păstra umezeala în interiorul firului. Odată uscat, nu mai este nevoie decât să fie scuturat ușor, pentru un stil bine definit”.

Echilibrul potrivit șampon-balsam, după anotimpuri și stil de viață

În general, stiliștii recomandă spălarea părului de două-trei ori pe săptămână. „Acest ritm se poate schimba dacă există un program regulat de antrenamente intense, care implică transpirație, sau alți factori ai stilului de viață care necesită spălări mai frecvente. Între spălări se poate folosi un balsam singur, doar pentru a clăti produsele de styling sau transpirația. Este foarte importantă identificarea echilibrului șampon-balsam: nu este bine ca părul să fie prea mult spălat și uscat, întrucât devine casant, dar nici nu poate fi lăsat să se îngrașe excesiv. Încercați spălări cu șampon la fiecare două zile, apoi distanțați câte puțin, până ajungeți la spălarea la trei zile, care este cea mai recomandată”, susține Jessica Ortiz, stilist al unor vedete ca Andrew Garfield sau Regé Jean-Page. În același timp, stiliștii afirmă că trebuie schimbate formulele de spălare-hidratare în funcție de anotimpuri. „În lunile de iarnă, părul lung al bărbaților trebuie spălat cu șampon și balsam bogate în uleiuri naturale, iar pentru perioada caldă, cu vreme umedă și însorită, se recomandă trecerea la un set care să prevină încrețirea”, detaliază Ortiz.

Scurtare și texturare la intervale regulate

885 5 3Rutina de îngrijire a părului mediu sau lung al bărbaților implică și aplicarea săptămânală a unei măști, benefică deopotrivă pentru podoaba capilară și pentru scalp. „Avantajele nu sunt doar estetice, prin faptul că părul devine mult mai cooperant și mai aspectuos, ci și de tonus - infuzia săptămânală de nutrienți și tratamente țintite va menține părul puternic și scalpul echilibrat”, spune Ortiz. În plus, se recomandă vizita regulată la stilist, pentru... scurtare și texturare, astfel încât imaginea să fie cea a unei creșteri sănătoase. Departe de a fi un paradox, în condițiile în care scopul este creșterea părului, tunderea regulată ajută bărbații să depășească în cele mai bune condiții etapele de creștere intermediară, să elimine vârfurile despicate și să mențină aspectul viguros al părului. „Setați un memento în calendar, pentru a rezerva o tunsoare la maximum 12 săptămâni când părul este mai lung și la cel mult opt săptămâni în cazul în care lungimea este medie”, recomandă Ortiz. Totodată, bărbații trebuie să știe că podoaba capilară crește în ritmuri diferite de la persoană la persoană, în medie fiind vorba despre un exercițiu de grijă și răbdare care durează - la fiecare 30 de zile, firul se lungește cu circa șase milimetri.

Suplimente cu vitamine și alimentație adecvată

885 5 4Unul dintre sfaturile pe care trebuie să le ia în considerare bărbații care doresc să-și lase părul lung este energizarea podoabei capilare. Cele mai recomandate în acest proces sunt suplimentele cu vitamine, în special B7, care întăresc foliculii de păr. În paralel, specialiștii recomandă o alimentație adecvată scopului de a avea un păr frumos și puternic, din care să fie eliminate pe cât se poate junk food, dulciurile procesate și grăsimile. De asemenea, după ce părul a început să crească, este imperios necesară o legătură strânsă cu stilistul, care va avea grijă să înceapă conturarea formei prin concentrarea creșterii în partea de sus, urmată de spate și laterale. Acestea din urmă se mențin inițial mai scurte, urmând să se aranjeze uniform cu restul părului după ce acesta se lungește suficient. Alte recomandări ale stiliștilor în perioada în care părul se lungește este acoperirea capului cu o pălărie, care va proteja rădăcinile și va lăsa părul să „respire”, eliminarea oricărui stres asupra podoabei capilare - fără uscări agresive sau exces de produse de styling - și utilizarea unui pieptăn special, lucrat manual, care să nu rupă firul. De asemenea, la șamponare, este indicat masajul ușor, blând, asemănător celui de la salon. Odată ce părul a crescut la lungimea dorită, un stilist bun va găsi coafura ideală pentru încadrarea corectă a feței și evidențierea ceor mai bune trăsături.

„Lăsați părul să se răcească complet - după spălare și folosirea uscătorului - înainte de a-l atinge, astfel încât să nu mai fie nevoie să-l aranjați pe tot parcursul zilei“ Jessica Ortiz, hairstylist, Florida

Hidratare cu creme speciale

Părul lung în cazul bărbaților nu înseamnă neapărat Jason Momoa sau Brad Pitt în „Legendele toamnei”. Domnii care își pot lăsa mai lungă o podoabă capilară frumoasă câștigă la capitolul imagine și se pot folosi de șuvițe ca de o declarație de personalitate. Pe de altă parte, părul lung are nevoie de un plus de atenție, pentru că nu este similar cu podoaba capilară a doamnelor și domnișoarelor. Mai precis, stiliștii recomandă câteva reguli fixe și clare care, dacă sunt respectate, pot asigura întregul efect fermecător pe care îl poate avea apariția unui domn cu părul mai lung. În primul rând, bărbații care își lasă podoaba capilară să crească au nevoie de hidratare. „Cremele speciale trebuie folosite de la mijlocul până la vârfurile părului. În acest fel, părul este împiedicat să capete un volum prea mare. În schimb, evitați produsele de styling la nivelul rădăcinii, pentru că acestea încarcă și dau impresia că părul este nespălat”, detaliază Melissa DeZarate, din New York, stilista vedetelor și al modelelor de pe podiumurile de modă.