Main menu

header

887 5 1de Ștefania Băcanu şi Tatiana Solomon

Apariția ridurilor și diminuarea volumului în anumite zone sunt etape ale procesului de îmbătrânire și este o consecință a autodistrugerii fibrelor de colagen și elastină. Transferul de grăsime proprie este o metodă prin care țesutul se poate corecta, iar zonele afectate își pot recăpăta forma dorită. De asemenea, această procedură naturală îmbunătățește aspecte faciale și corporale. Daniela Diveică (medalion), medic specialist în chirurgie plastică și estetică, la Clinica Dr. Daniela Diveică, ne-a vorbit despre transferul de grăsime proprie, cum se realizează, ce implică și ce trebuie să știe pacienții înainte de intervenție.

„Un anumit procent din substanța injectată se va resorbi”

- Ce reprezintă transferul de grăsime?

- Reprezintă relocarea unei anumite cantități de grăsime dintr-o zonă donoare într-una receptoare, în același organism. Se comportă ca un transplant de țesuturi. Zona în care este repoziționată va trebui să prindă vase de sânge, o nouă vascularizație care va rămâne în acea parte pe o perioadă de 10-15-20 de ani.

- Ce implică această procedură? 

- Este o intervenție chirurgicală într-un mediu steril cu tipul de anestezie stabilit în funcție de particularitatea cazului în care se practică lipoaspirația. Apoi, acea grăsime se prelucrează într-un anumit fel și se reinjectează în zona care are nevoie de volum. Există un anumit tip de protocol pe care pacientul va trebui să-l respecte cu 24 de ore înainte, iar dacă tipul de anestezie este mai potențat, va trebui să facă și niște analize sangvine uzuale. Ce e foarte important de știut și de menționat înaintea intervenției este că un anumit procent din grăsimea injectată se va resorbi. Adică, nu toată grăsimea injectată va prinde vase de sânge. De cele mai multe ori, un procent de 30% din grăsimea reinjectată se va resorbi, dar acest procent nu este bătut în cuie, variabila ținând cont foarte mult de tipul organismului și de metabolism. De aceea, de cele mai multe ori, undeva la șase luni este posibil să fie nevoie de un mic retuș.

„Durează între 60 de minute și câteva ore”

- Cât durează procedura?

- În funcție de complexitatea cazului, de zonele din care se scoate, și în funcție de cantitatea de grăsime pe care o manipulăm, poate dura minimum 60 de minute, maximum câteva ore.

- Care sunt zonele cele mai solicitate pentru ajustare?

- La nivel facial, pomeți, cearcăne, șanțuri nazolabiale, pentru a restabili volumul, la nivel corporal se poate folosi în sfera intervențiilor la sân cu sau fără implant, dar și în zona feselor și a gambelor.

- De exemplu, pentru faţă, pomeţi, de unde se ia grăsimea?

- Dintr-o parte în care avem un surplus adipos, de cele mai multe ori acolo unde grăsimea este mai pufoasă, de exemplu, zona genunchilor. La nivelul facial este benefic în primul rând datorită concentrației mari de celule stem care se găsește în grăsime. Odată injectată, de exemplu, la nivel facial, va stimula pielea să arate mai bine.

„În cazul sânilor, se folosește dacă sunt asimetrii mari”

887 5 2- Cum se poate face reconstrucţie mamară cu grăsime proprie?

- Se poate folosi și la nivelul sânilor, dar în anumite cazuri, criteriile de selecție a acestei metode sunt foarte stricte. Este utilă în augmentarea mamară hibridă, în situația în care sunt asimetrii destul de mari la nivelul sânilor, iar un implant simplu nu poate suplini acest deficit.

- Cum se realizează? Sunt diferențe mari față de implantul cu silicon?

- Absolut. Implantul de silicon este un corp străin, pe când grăsimea este un produs propriu organismului, dar nu suplinește rolul implantului, adică nu putem folosi grăsime în locul implantului. Combinația între cele două este posibilă.

„Postprocedură, pacientul va purta o contenție elastică sau corset”

- Dar în cazul feselor?

- Selecția pacienților este extrem de importantă pentru a putea injecta o cantitate de grăsime suficient de mare pentru a fi vizibilă, iar zona din care scoatem grăsimea trebuie să fie suficient de bine dezvoltată. Cu alte cuvinte, unei paciente de 45 de kilograme care își dorește un transfer de grăsime la nivelul feselor nu i se va putea realiza, pentru că nu are suficientă grăsime de scos astfel încât să putem injecta la nivelul feselor sau al sânilor. De aceea, cum am menționat, grăsimea nu poate suplini rolul implantului.

- Ce se întâmplă după? Cum se recuperează pacientul şi cât timp durează acest proces?

- Postprocedură, pacientul va purta o contenție elastică, corset sau pantalon, în funcție de caz. Ulterior, va trebui să facă masaj și tratamente de drenaj limfatic pentru a facilita vindecarea zonei donatoare, iar la nivelul zonei receptoare va trebui să nu aplice gheață și să evite masajul, pentru a ușura crearea vaselor de sânge pentru grăsimea injectată. Perioada minimă de evaluare a substanței injectate este de o lună, timp în care vasele noi de sânge se formează și putem evalua și cam ce procent din grăsimea injectată s-a resorbit. După procedură, pacientul va evita, în prima perioadă, expunerea direct la soare, va aplica pe cicatrice o cremă de remodelare pe bază de silicon și nu va merge la solar.

„În funcție de particularitățile fiecărei persoane în parte, grăsimea injectată se comportă ca țesut propriu și are aceeași evoluție ca organismul“

„După procedură, pacientul va evita expunerea direct la soare și va aplica pe cicatrice o cremă de remodelare pe bază de silicon“

„Inciziile sunt milimetrice“

- Se vor vedea cicatricile şi inciziile?

- Inciziile prin care scoatem sau introducem grăsimea sunt milimetrice, discutăm despre 2-3 milimetri. Orice tip de cicatrice se poate îmbunătăți cu tehnologii care ajută în remodelarea lor. Amintim tratamente cum ar fi Tixel, Laser CO2, Scarlet. Tratamentul cu Radiofrecvență fracționată cu microneedling este soluția care vă scapă de cicatrice. Vorbim despre un sistem de microneedling de ultimă generație cu aprobare FDA folosit de cele mai renumite clinici din străinătate, fiind singura variantă de rejuvenare care folosește radiofrecvență fracționată ce nu necesită timp de recuperare și care are atât componenta de rejuvenare profundă, cât și de refacere a suprafeței. De asemenea, Scarlet este un tratament minim invaziv și este recomandat și în vindecarea și ștergerea cicatricilor postacnee, micșorarea porilor dilatați, reducerea ridurilor adânci și fine, întinderea și întinerirea pielii. Efectul este rapid și durabil. Tixel tratează melasma, petele pigmentare, cicatricele prin îndepărtarea controlată a unor porțiuni de epiderm, favorizând creșterea absorbției substanțelor de tratament. Aparatul transferă exclusiv energie termică pielii, fără niciun fel de radiație, foarte sigur și rapid, fără durere, bazat pe ablație termomecanică. Energia termică este apoi transmisă pielii, după un contact rapid de câteva milisecunde.