Main menu

header

895 5 1de Ștefania Băcanu şi Adrian Barna

Indiferent de vârstă și sex, tot mai multe persoane se confruntă cu problema căderii părului sau chiar cu alopecii atipice severe, cauzate de o serie de factori. În astfel de situații, Clinica Ensar Duman vă recomandă tratamentul cu laser, terapia momentului în stoparea căderii firelor și accelerarea procesului de creștere naturală. Tehnica se adresează atât bărbaților care suferă de chelire timpurie, femeilor care își pierd părul din cauze necunoscute, cât și copiilor trecuți de vârsta de 7 ani. Am stat de vorbă cu Ensar Duman, consilier medical al clinicii care-i poartă numele, și ne-a explicat pașii tratamentului. 

„Tehnica este lipsită de efecte adverse”

- Domnule Ensar, în ce constă tratamentul cu laser pentru creșterea părului?

- Este cea mai actuală metodă de tratare a formelor de alopecie, atât la femei, cât și la bărbați. Procedura modernă se realizează cu ajutorul laserului și este o tehnică lipsită de efecte adverse. Datorită laserului și a soluțiilor de tratament, rădăcini- le de păr sunt vindecate și structura firelor reparată. Totul într-un proces noninvaziv cu rezultate foarte bune.

- În ce situaţii ajută această terapie?

- În special în cazurile de alopecii atipice, după perioada maternității sau pentru persoanele care au pierdut păr ca urmare a trecerii prin COVID-19, dar și în alopecia androgenică, cel mai comun tip de alopecie. Aceasta apare și în rândul persoanelor cu istoric în familie. Studiile arată că 50% dintre bărbații de peste 50 de ani și 50% dintre femeile de peste 65 de ani se confruntă cu această afecțiune. Apoi, în alopecia areată, o boală autoimună în care sistemul imunitar atacă în mod nejustificat foliculii de păr și întrerupe ciclul normal de creștere și dezvoltare a firelor de păr. În alopecii atipice, cele apărute pe fond de stres sau ca urmare a unei medicații urmate, dar și în alopeciile cauzate de episoade febrile sau ca o consecință a unui șoc.  

„Rezultatele apar după 12 săptămâni”

895 5 2- Cum funcţionează terapia?

- Pacientul nu trebuie să depună niciun efort, în timpul ședinței de tratament. Lumina laserului stimulează țesuturile, crește activitatea celulară și acționează la nivelul scalpului, eliminând metaboliții toxici pentru păr, inflamația din jurul foliculilor de păr și eventuala dermatită. Odată vindecată rădăcina, părul își schimbă structura și rezistența. El devine puternic, se regenerează mult mai rapid și se îndesește. În plus, se închide la culoare cu o nuanță și apare baby hair (păr de bebeluș) în zona liniei frunții și de deasupra tâmplelor.

- Cu ce vine în plus faţă de celelalte variante?

- Cu rezultatele pe care pacientul le va remarca din luna a treia de tratament. Nu este dureros, cum se întâmplă în cazul PRP cu plasma bogată în trombocite care se introduce în scalp, sau al mezoterapiei, injectarea unui cocteil de vitamine în scalp. Studiile de specialitate arată că tratamentul cu laser este de cinci ori mai eficient decât orice altă terapie care urmărește stoparea căderii părului și regenerarea sa rapidă! Pur și simplu, este varianta momentului în rezolvarea problemelor de cădere a părului la femei și bărbați.

„Primul pas este examinarea scalpului și a rădăcinilor prin tricoscopie”

895 5 3- Dacă ar fi să vorbim în procente, care este rata de regenerare a firului de păr?

- În procente, vorbim despre o creștere și regenerare a părului care se observă la 82% până la 99% dintre pacienții acceptați, în baza examinării, pentru a urma terapia.

- Care sunt pașii tratamentului?

- Se face o examinare a scalpului și a rădăcinilor de păr prin tricoscopie, care ajută la diagnosticarea corectă a afecțiunii și la schema eficientă de tratament. Astfel, aflăm câte fire de păr produce o rădăcină. Ideal ar fi ca fiecare să genereze cinci, însă cei care ajung la noi descoperă că în cazul lor se dezvoltă doar două-trei și acelea fragile. De asemenea, aflăm în ce fază se află părul, de creștere și cădere, și stabilim densitatea, grosimea și rezistența firelor.

„Procesul durează între şase şi nouă luni”

- Ce conține pachetul pe care îl primește pacientul?

- Pachetul de tratament conține cele 24 sau 48 de ședințe laser, realizate de personalul nostru specializat, un Derma-Roller și anumite substanțe necesare. Examinarea prin tricoscopie este gratuită, la fel și ședința test.

- Cum și când se fac ședințele?

- Terapia laser este complexă și de lungă durată, şase-nouă luni. Pachetele de tratament clasic (şase luni) conțin 48 de ședințe laser, fiecare cu o durată de 20 de minute, de două ori pe săptămână sau 24 de ședințe laser, respectiv o singură ședință la șapte zile, de 40 de minute. Tratamentul este personalizat și va fi stabilit în funcție de problemele fiecărui pacient.

„Culoarea firelor se va închide o nuanță”

895 5 4- Când încep să se vadă rezultatele?

- În prima etapă (trei luni) se va sesiza o reducere a pierderii părului, fapt care se petrece la 99% dintre pacienți. În etapa a doua (patru-cinci luni), foliculii se vindecă și încep să producă un număr mai mare de fire de păr. Acest lucru noi îl monitorizăm prin repetarea examinării tricoscopice de la început. Astfel, pacientul va știi în ce stadiu se află rădăcinile sale, câte fire produc și cum se îmbunătățește structura lor. Rezultatul final va fi atins în etapa a treia (şase luni), când tratamentul propriu-zis se încheie.

- Și după terminarea tratamentului?

- După cele şase luni de tratament se trece la etapa de întreținere. În această fază, se renunță la soluțiile de tratament și ședințele laser se răresc. Vom realiza una singură la două săptămâni, vreme de trei luni. Pe parcursul celor şase luni de tratament cu laser, culoarea părului se va închide cu o nuanță. Astfel, pacientul va avea un păr bogat și un aspect vizibil întinerit.

„Tratamentul cu laser se recomandă persoanelor care suferă de alopecie androgenică, alopecie areată, alopecie atipică, precum și copiilor, dar și celor care pierd păr ca efect al infectării cu SARS-CoV-2“

„Terapia este gratuită pentru copiii de până la 14 ani“

- Se poate aplica şi în cazul copiilor?

- Da, tratamentul cu laser pentru creșterea părului poate să fie urmat și de copii cu vârste de la 7 la 14 ani care se confruntă cu pierderi severe ale firelor. În cazul lor, terapia este gratuită la clinica noastră. Cei mai mulți dintre ei au fost diagnosticați cu alopecie areată și au răspuns foarte bine la terapia laser. În fiecare an, avem două, trei cazuri de acest fel. Procedura este aceeași, doar că atenția noastră este mult mai mare. În unele cazuri de pierderi ale părului la copii, a fost necesar să indicăm combinarea tratamentului laser cu mezoterapia sau PRP-ul.