Main menu

header

898 4 1de Camelia Onciu

Perioada secolelor XIV-XVII a reprezentat o etapă efervescentă din istoria omenirii, marcată de renașterea artelor, culturii, politicii și economiei. Acum oamenii de știință descoperă secretele frumuseții acelei epoci și vor să recreeze produsele de frumusețe pe care le foloseau femeile cu sute de ani înainte de sofisticata industrie cosmetică.

Ingrediente vechi, dar actuale

Istoricul de artă Erin Griffey și colegii ei de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, au inițiat proiectul Beautiful Chemistry prin care vor să reproducă rețetele de frumusețe din epoca Renașterii. După ce a analizat cu atenție cărți, colecții de rețete cosmetice, texte medicale, manuscrise cu regimuri de sănătate, plante medicinale și farmacopei, Griffey a observat că produsele folosite în acea perioadă nu erau foarte diferite de ceea ce folosim în prezent. De exemplu apa de trandafiri, care este recomandată astăzi pentru hidratarea pielii, și sulful, folosit în unele creme pentru acnee fără prescripție medicală. La rețetele cu flori de rozmarin scufundate în vin alb dulce, vin alb sec sau etanol, s-a descoperit prezența compușilor din produsele moderne de îngrijire a pielii, cum ar fi camforul, eucaliptolul și linalolul (alcool parfumat prezent în plante ca scorțișoară, citrice, dafin, mesteacăn).

Smirnă cu albuș și coarne de cerb cu fasole

Cercetătorii au început cu „rețete lipicioase”, pentru că au găsit referiri la acestea într-o multitudine de surse de-a lungul perioadei Renașterii. Au descoperit rețete de flori de rozmarin în vin alb, pudră de smirnă cu albuș și țesut exterior de coarne noi de cerb cu făină de fasole. Dar aceste rețete străvechi de frumusețe conțin și ingrediente bizare sau chiar periculoase, cum ar fi acizii biliari, copite de viței, plumb și planta otrăvitoare bryonia. Echipa de cercetare nu a experimentat încă rețete cu ingrediente periculoase.

Rețete renăscute din gama Renaissance

Chimiștii au încercat ingredientele menționate în rețete în diferite proporții, deoarece nu existau instrucțiuni clare în materialul sursă. De exemplu, despre rețeta de flori de rozmarin în vin alb, Griffey spune că oamenii de știință au făcut eforturi să se apropie de produsul original, însă: „Ştiam că nu putem recrea rețeta exact așa cum este. Nu avem acces la plantele de rozmarin care au crescut acum 500 de ani sau la vinurile de atunci, oricare ar fi fost compoziția lor chimică”. Pe termen lung, cercetătorii vor să-și perfecționeze metodele de reproducere a rețetelor medievale și să creeze produse pentru rafturile farmaciilor. „Cred că oamenii vor dori să se întoarcă la produse naturale. În plus, îi va atrage ideea de a folosi rețete Renaissance”, consideră chimistul Michel Nieuwoudt.

„Cred că oamenii vor dori să se întoarcă la produse naturale. În plus, îi va atrage ideea de a folosi rețete Renaissance“ (chimist Michel Nieuwoudt)