Main menu

header

903 4 1de Roxana Istudor și Flori Pintea

Acneea produce simptome cunoscute de toată lumea. Acneea chistică este încă şi mai vizibilă, pentru că în formele cele mai severe produce chisturi, noduli, pustule și, în plus, cicatrici vizibile. În aceste condiții și dată fiind prevalența mare a afecțiunii în lumea contemporană, specialiștii oferă soluțiile cele mai potrivite pentru a gestiona eficient această problemă.

Terapie cu lumină albastră

903 4 2Termenul de acnee chistică este folosit pentru a descrie pete mari, roșii, dureroase, adânci, care arată ca niște furuncule și reprezintă cea mai severă formă a acneei. La fel ca alte manifestări ale afecțiunii - puncte albe sau pustule - aceste pete persistente sunt cauzate de un nivel anormal de sebum, care se amestecă cu celulele moarte ale pielii în interiorul porilor. Astfel apar blocajele și activarea unei bacterii care provoacă afecțiunea, iar ulterior intervine umflarea. Dat fiind faptul că afecțiunea este nu doar neplăcută și dureroasă, ci afectează și emoțional o persoană, specialiștii recomandă terapia cu lumină albastră, procedură pe care studiile au certificat-o ca oferind îmbunătățiri semnificative în cazurile de inflamații, inclusiv de acnee. Sub formă de fascicule, această lumină se menține peste punctele chistice timp de trei minute.

Medicamente și injectare de corticosteroizi

Potrivit experților, hormonii sunt un element-cheie în declanșarea unei crize de acnee chistică, stimulând producția de sebum. În această ecuație intră și genetica, dieta și stilul de viață. Chiar dacă eliminarea acneei chistice nu este foarte ușoară, este recomandat tratamentul profesional. De altfel, cu cât persoana afectată se prezintă mai devreme la dermatolog, cu atât se elimină riscul de cicatrici. Procedurile externe pot fi completate și de un tratament oral, care este adesea necesar pentru a controla acneea chistică. De asemenea, se poate recurge la injectarea de corticosteroizi în cele mai inflamate chisturi. Potrivit expertului dermatolog Debbie Thomas, fondator al clinicii „D. Thomas”, din Londra, tratamentul cu izotretinoină poate fi utilizat în cazurile extrem de persistente de acnee chistică. Studiile au constatat că este foarte eficient, dar trebuie administrat numai la recomandarea specialistului. Injecţiile cu antiinflamatoare corticosteroide, mai precis triamcilon introdus direct în chist, pot reduce inflamaţia şi previn cicatrizarea excesivă. Acest tratament este executat numai de un medic dermatolog, care poate, totodată, recomanda o incizie şi un drenaj al chisturilor mari, efectuate numai de un specialist.

Laser, peeling, ulei din arbore de ceai

Uleiul din arbore de ceai este și în continuare una dintre cele mai bune opțiuni împotriva acneei, inclusiv a celei chistice. „În doze mai mici și dacă este efectuat corect, acest tratament implică mult mai puține riscuri de efecte secundare față de medicamente. Acest ulei sensibilizează mult pielea, așa că atunci când îl folosiți, protejați-vă cu o cremă cu factor de protecție solară de minimum 50”, detaliază Thomas. De asemenea, potrivit specialiștilor dermatologi, tratamentul cu laser poate avea efecte extraordinare împotriva acestui tip de acnee. În principiu, se poate apela la o combinație cu peeling. „Tratamentul trebuie personalizat pentru a obține cele mai bune rezultate. Acneea este strâns legată de hormoni, deci este declanșată intern, iar simptomele se manifestă extern. Aceasta înseamnă că nu există un remediu magic, ci mai degrabă modalități de gestionare a simptomelor, așa că pacienții trebuie să fie pregătiți pentru un plan pe termen lung și să nu aștepte o soluție rapidă”, adaugă Thomas.

Retinol topic în trusa de acasă

Una dintre cele mai eficiente metode de a gestiona acneea chistică este prezența retinolului topic în trusa de îngrijire de acasă. Acest produs se poate dovedi foarte eficient în cazurile ușoare și moderate, atâta vreme cât este utilizat corect și nu se așteaptă rezultate imediate. „Retinolul poate fi cumpărat la o concentrație de 0,5% sau puteți obține o rețetă de la medic, pentru 1% sau mai mult. Trebuie să utilizați retinol în mod constant și regulat timp de 6-12 săptămâni pentru a vedea rezultatele”, recomandă Thomas. Indicat este să vă obișnuiți pielea cu această substanță treptat, în fiecare a treia noapte în primele două săptămâni, monitorizând orice reacție de iritare. În plus, cremele de noapte cu retinol vor contribui la diminuarea cicatricilor. O altă opțiune la care pot recurge pacienții cu acnee chistică este acidul salicilic. „Această substanță este solubilă în ulei, deci poate pătrunde mult mai adânc și este, de asemenea, antibacteriană și antiinflamatoare”, afirmă Thomas.

Peroxidul de benzoil, remediu de o jumătate de secol

903 4 3Importanța tratamentului este accentuată de riscul cicatricilor pe termen lung, întrucât acneea chistică poate produce leziuni cu vindecare tardivă sau chiar permanente. În aceste condiții, tratamentul formelor severe presupune atât ajutorul unui medic specialist, cât şi o serie de măsuri de îngrijire personală. Peroxidul de benzoil este una dintre formulele potrivite pentru persoanele cu orice fel de acnee, deci și celor cu acnee chistică sau severă. Potrivit experților, peroxidul de benzoil se poate procura direct din farmacie, fără reţetă, într-o gamă largă de variante şi se aplică pe piele. Este folosit în tratamentul acneei de peste 50 de ani şi acţionează prin eliminarea bacteriilor, în special P.acnes. Există peroxid de benzoil pe bază de apă sau de alcool și se folosește în funcţie de tipul de piele (cel pe bază de alcool usucă pielea, fiind mai potrivit persoanelor cu ten cu tendinţe de îngrăşare).

Tratamentul de lungă durată al acneei chistice prin folosirea anticoncepţionalelor, care scad secreţia de sebum, își poate atinge scopul după aproximativ șase luni

De evitat!

903 4 4Există câteva principii de îngrijire a pielii care trebuie să stea la baza oricărui tip de tratament împotriva acneei chistice. Specialiștii atrag atenția că nu trebuie să încercați niciodată să stoarceți chisturile, întrucât acest gest poate duce la infecții și crește riscul de cicatrizare. De asemenea, nu încercați să exfoliați pielea, pentru că nu veți face decât să accentuați inflamațiile. În timpul tratamentului, folosiți un produs de curățare și o cremă hidratantă ușoară, plus o cremă de protecție solară - acesta este tot necesarul de îngrijire. „Unele produse pot contribui la formarea blocajelor în pori, exacerbând acneea. Renunțați la balsamuri și la creme mai bogate, căutând în schimb produse care nu blochează porii, inclusiv pentru machiaj”, susține Thomas.