Main menu

header

904 4 1de Ştefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Se spune că pielea genunchilor trădează vârsta multor femei, pentru că se lasă şi se ridează cel mai repede. Colagenul începe să scadă deja după vârsta de 20 de ani, iar după 40 de ani se reduce considerabil, ducând la un aspect zbârcit. Daniela Diveică (medalion), medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie estetică la Clinica Dr. Daniela Diveică, ne-a vorbit despre cum putem preveni îmbătrânirea prematură a pielii, îndeosebi a celei din zona genunchilor.

„Ţesutul are doar o particularitate anatomică”

- Pielea din jurul genunchilor este mai sensibilă, mai pretențioasă?

- Nu, are doar o particularitate anatomică. Prezintă niște septuri care au funcția și capacitatea de a susține toată partea superioară a coapsei.

- Dar se ridează mai repede decât în alte zone?

- Nu neapărat mai repede, ci doar trebuie să țineți cont că pielea corpului nu beneficiază de aceeași vascularizație bogată ca a feței. Apoi, la nivelul genunchilor nu este prezent un număr mare de glande sebacee și, automat, atunci când acestea sunt puţine sau vasele de sânge nu sunt atât de numeroase, pielea tinde să se rideze mai mult. Persoanele care prezintă un țesut adipos mai slab reprezentat, cu o piele uscată, au tendința de a forma mai multe riduri.

„Producția de colagen scade începând cu vârsta de 25-30 de ani”

- Care sunt factorii care o afectează?

- Soarele, gerul, frigul în exces sunt dăunătoare indiferent de zona corpului. De aceea, deși a devenit un laitmotiv aplicarea corectă a SPF-ului, are o mare contribuție asupra efectului pielii. Soarele, la fel, deshidratează foarte mult. Deshidratând-o, are tendința de uscare și, automat, apar ridurile. De asemenea, gerul și frigul sunt factori ce cauzează un stres asupra țesutului. De aceea, este recomandat, în momentul în care temperaturile scad, să acordați o mai mare atenție acestei zone prin aplicarea de creme hidratante și evitarea expunerii directe la temperaturi foarte scăzute.

- Ca să avem o piele sănătoasă cât mai mult timp, de când ar trebui să îi acordăm o mai mare atenție, de la ce vârstă?

- Din păcate, deși nu vrem să auzim aceste lucruri, producția de colagen scade începând cu vârsta de 25-30 de ani. Acesta ar fi un bun moment să începeţi prevenția apariției ridurilor și a laxității în zona genunchilor prin diferite procedee, cu tehnologie profesională specială, destinate acestor probleme sau cu produse cosmetice de bună calitate.

„Odată apărute, le putem estompa, dar nu pot dispărea complet”

904 4 2- Există şi persoane predispuse la ridarea timpurie a pielii din zona genunchilor?

- Da, persoanele cu o moștenire genetică a colagenului de mai slabă calitate, persoanele peste 30 de ani, cele cu o piele foarte uscată și, uneori, chiar și persoanele care au un indice de masă corporală foarte scăzut.

- Cum întreținem pielea, astfel încât să împiedicăm apariția ridurilor și a aspectului îmbătrânit?

- Odată apărute, le mai putem estompa, dar nu pot dispărea complet. De aceea, prevenția este mult mai bună și eficientă. Astfel, avem două variante de tratament. Cele profesionale din cadrul cabinetului și cele de întreținere de acasă. Nicio variantă nu o exclude pe cealaltă și, de regulă, o bună îmbinare a acestora aduce rezultate mult mai bune.

„Sunt recomandate injectările cu acid hialuronic, vitamine şi minerale”

904 4 3- Punctual, ce variante de tratament avem? Să le luăm pe rând…

- Variantele de tratament sunt cele injectabile, care presupun introducerea unor substanţe, precum acid hialuronic, vitamine, minerale şi antioxidanți, în dermul profund, ce ajută la sinteza colagenului, elastinei și a menținerii hidratării la un nivel optim. Adică, mezoterapia. Aceasta, combinată cu tratamente care descarcă energie în interiorul pielii, cum sunt Scarlet-S, Lymphastim, X-Magic, Dermapen, reprezintă cea mai bună variantă.

- Mai exact, cum ajută aceste proceduri?

- Scarlet-S este un sistem de microneedling cu radiofrecvență fracționată, de ultimă generație, o terapie avansată de rejuvenare facială, corporală și capilară, realizată cu impulsuri scurte de radiofrecvență fracționată combinată cu microneedling (injectări multiple şi rapide), pentru reducerea ridurilor și întinerirea pielii. Dermapen 4 este varianta originală, cea mai performantă, a unui tratament microneedle cu efecte uimitoare de regenerare prin inducție de autocolagen pentru față, gât, decolteu, mâini, zona cu vergeturi, semne, piele lipsită de tonus. Așadar, și genunchi.

„Acasă, aplicaţi creme hidratante şi efectuaţi masaj săptămânal”

- Şi terapia Lymphastim?

- Lymphastim este cel mai avansat aparat pentru drenaj limfatic prin presoterapie, iar efectul de „picioare uşoare” se simte imediat după tratament. Este recomandat persoanelor cu retenție de apă, celor cu edeme, brațe „pufoase”, cele care urmează cure pentru slăbire și au nevoie de un transfer al toxinelor și grăsimilor eliminate, de îmbunătățire a circulației sangvine, dar şi persoanelor care au celulită. De asemenea, este indicat în procesul de recuperare după liposucția chirurgicală, pentru redobândirea tonusului pielii. În ceea ce priveşte X-Magic, acesta este cel mai puternic aparat profesional pe bază de radiofrecvență pentru remodelare corporală, slăbire localizată, anticelulită și fermitate.

- Spuneaţi că putem continua tratamentul și acasă…

- Da, puteţi continua tratamentul început în cadrul clinicii acasă, cu bună hidratare, cu aplicarea de creme hidratante și cu efectuarea săptămânală a masajului. Este important de știut că toate aceste tratamente sunt de întreținere, adică nu este suficient să facem unul singur, spre exemplu, o dată pe an, pentru că pielea este cel mai mare organ al corpului şi este într-o permanentă schimbare de la lună la lună. Ele trebuie repetate periodic tocmai pentru a obține efectele dorite. Și, nu în ultimul rând, o dietă echilibrată, pentru că, dacă există fluctuații foarte mari de greutate, lucrul acesta se va vedea și la nivelul calității pielii.

„La nivelul genunchilor nu este prezent un număr mare de glande sebacee și, automat, atunci când acestea sunt puţine sau vasele de sânge nu sunt atât de numeroase, pielea tinde să se rideze mai mult“

„Traumatizarea prelungită a zonei duce la hiperpigmentare“

- Dar culoarea maronie din zona genunchilor de la ce apare?

- Cel mai frecvent, hiperpigmentarea zonei de flexie, adică extensia, coatele, genunchii, apare din cauza neaplicării corecte a SPF-ului și a cremelor hidratante sau traumatizării prelungite a acestor zone (stat pe coate, în genunchi). Există tratamente care pot scădea această hiperpigmentație, dar important de știut este faptul că ele pot reapărea dacă expunerea la soare se realizează fără fotoprotecție.