Main menu

header

905 4 1de Roxana-Ioana Ancuța

Semințele de in sunt bogate în vitamina E, acizi grași esențiali, antioxidanți și fibre care hidratează și hrănesc foarte bine pielea și părul. Au utilizări multiple și pot face minuni, într-un timp foarte scurt, datorită nutrienților și micronutrienților pe care îi au în compoziție. Grație acestor proprietăți, semințele de in erau des utilizate în civilizațiile și culturile antice, iar în Egipt, de exemplu, se foloseau încă de pe vremea lui Nefertiti.

Ten radiant și proprietăți antiîmbătrânire

905 4 2Este foarte cunoscută zicala: „Ești ceea ce mănânci”. Semințele de in, bogate în nutrienți, au proprietăți antiinflamatorii, reduc problemele cauzate de boli severe precum diabetul, artrita, astmul și chiar problemele cardiace. Un corp sănătos în interior va radia frumusețe și sănătate și la exterior. Semințele de in au o concentrație mare de acizi grași Omega 3. Aceștia sunt benefici nu doar pentru inimă, reducând șansele de apariție a bolilor cardiace, dar ajută foarte mult și în prevenirea uscării pielii. De asemenea, conțin antioxidanți care contribuie la prevenirea liniilor fine și a ridurilor de la nivelul feței, menținând pielea hidratată, netedă și întinsă. În afară de consumul de semințe de in, beneficiile pentru pielea dumneavoastră pot fi ușor obținute și prin tratamentele cosmetice aplicate sub formă de măști faciale, acestea constituind un excelent exfoliant care îndepărtează atât celulele moarte de la nivelul pielii cât și punctele negre de pe față. Semințele de in ajută la strângerea porilor și previn depunerea murdăriei.

Masca stimulează colagenul

Îngrijirea tenului este importantă, indiferent de sezon sau de vârstă, iar colagenul este o substanță fundamentală pentru sănătatea și frumusețea pielii, oferind elasticitate țesuturilor. Luați 1 lingură cu semințe de in și adăugați-o într-o cană cu apă. Lăsați semințele de in în apă, peste noapte. Dimineața, adăugați 1 lingură cu făină de orez, 1 lingură cu miere și 1/2 lingură cu ulei de măsline sau, pur și simplu, adăugați o capsulă de vitamina E ca alternativă în amestecul de semințe de in. Amestecați-le pe toate și strecurați compoziția pentru o consistență fină. Aplicați un strat gros pe față și lăsați să acționeze timp de 30 de minute. Apoi, spălați fața cu apă rece. Recurgeți la acest truc în fiecare zi, pentru o piele fără riduri.   

Gelul previne acneea

Semințele de in mai ajută și la menținerea sănătoasă a membranelor celulare din organism, împiedicând formarea erupțiilor cutanate. În plus, acestea pot echilibra estrogenul prevenind apariția acneei. Ele joacă un rol și în reglarea producției de sebum, secreția în exces a uleiurile pe față fiind o altă cauză care favorizează acneea. Se amestecă 1 lingură cu semințe de in și o cană cu apă. Amestecul se pune pe foc și se lasă atâta timp cât vedeți că rezultă o compoziție gelatinoasă. După ce se răcește compoziția, se aplică pe față și se menține timp de 15 minute, după care se îndepărtează cu apă. Veți simți pielea de pe față strânsă și fermă și asta deoarece semințele de in acționează în reducerea porilor prin diminuarea secreției de uleiuri în exces.

Repară părul deteriorat

905 4 3Vitamina E, acest compus esențial pentru sănătatea părului, se regăsește și în formula chimică a semințelor de in, contribuind la reducerea deteriorării părului și întărind rădăcinile firelor de păr. Beneficiile semințelor de in pentru piele și păr nu se opresc doar la prevenirea căderii și deteriorării părului. Frecvent, din cauza pielii uscate, apar la nivelul scalpului mătreața și diverse eczeme. Uleiurile pe bază de semințe de in ajută la menținerea intactă a umidității scalpului și rădăcinilor, împiedicând formarea mătreții și uscarea părului. O reţetă care ajută părul să beneficieze de proprietățile semințelor de in este următoarea: amestecați 1/4 cană cu gel de semințe de in și 2 linguri cu ulei de cocos încălzit și aplicați pe păr, începând de la rădăcină, până la vârf. Compoziția se întinde și pe scalp, lăsând-o să acționeze cel puțin 30 de minute, înaintea spălării regulate a părului. Uleiul de cocos și amestecul de semințe de in sunt perfecte pentru prevenirea căderii excesive a acestuia, menținând părul moale și strălucitor.