Main menu

header

905 5 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Anul 2022 accentuează și extinde tendințele de wellness ale ultimei perioade, cu o abordare holistică a vieții personale, de la alimentația care include tot mai multe plante la reîntoarcerea la natură pe direcția înfrumusețării și atingerii stării de bine deopotrivă fizică și psihică.

Plimbări de revitalizare

905 5 2Bunăstarea mentală și fizică sunt abordate împreună în noile concepte de wellness. Câteva tendințe majore se desprind din marea de mijloace de a atinge starea de bine, iar acestea conturează tabloul general de wellness în 2022. Una dintre cele mai benefice și mai răspândite, care nu va face decât să se extindă și să capete mai multă consistență în perioada imediat următoare, este obiceiul plimbărilor de revitalizare. Potrivit editorialistului „Vogue” Emma Specter, există plimbarea simplă, „în aer liber, în singurătate, fără un scop real, fără direcție, doar din dorința de a ieși din casă după perioadele lungi de izolare”, plimbarea „fierbinte”, care a devenit o adevărată modă pe rețelele de socializare și care implică mersul pe jos pentru ordonarea în minte a obiectivelor și plimbarea pentru revitalizare, pe parcursul căreia o persoană se poate reconecta cu ea însăși și își poate reîncărca bateriile. „Mersul este cea mai populară activitate fizică din lume și unul dintre cele mai sănătoase lucruri pe care le putem face pentru corpul nostru”, spune inventatorul tehnologiei de fitness a Apple, Jay Blahnik, care invită utilizatorii aplicației să meargă pe jos ascultând muzică sau lecturi cu voci celebre.

Reevaluarea psihedelicelor

905 5 3Lumea bunăstării psihedelice continuă să crească în dimensiune și amploare. SUA înregistrează un boom al halucinogenelor cândva interzise și care circulau într-un soi de piață neagră. Ketamina, LSD, MDMA și psilocibina, care sunt explorate ca tratamente pentru probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și tulburarea de stres posttraumatic, vor continua să fie reevaluate și să facă parte din tabloul general al stării de bine în 2022. „Modelul actual pentru tratarea unor probleme precum anxietatea și depresia nu este foarte bun. Pacienții iau pastile în fiecare zi, de ani întregi, iar aceste medicamente nu numai că au efecte secundare neplăcute, dar de multe ori nici măcar nu funcționează. Dar cu terapia asistată cu psihedelice există potențialul de a schimba cu adevărat viața cuiva, cu doar una sau două ședințe”, explică Frederick Streeter Barrett, profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins din SUA. Pe măsură ce evaluarea psihedelicelor se schimbă și acestea continuă să apară tot mai mult în spațiul medical, specialiștii consideră că este important ca accesul la tratamentul menit să combată unele dintre cele mai răspândite afecțiuni mintale, care periclitează starea de bine, să fie sigur.

Tehnologia care monitorizează sănătatea

905 5 4Cu cât există mai multă tehnologie, cu atât oamenii sunt mai dornici să exploreze modul în care dispozitivele de toate felurile ajută la monitorizarea sănătății și astfel contribuie nu doar la starea de bine, ci și la prelungirea vieții. Și aici următoarea generație de dispozitive portabile va continua și în 2022 să extindă obiceiul supravegherii funcționării organismului. De pildă, seria Apple Watch 7.0 a introdus un senzor care arată concentrația de oxigen din sânge, care poate fi și un semn general al bunăstării și, de asemenea, poate da alarma vizavi de eventuala prezență a coronavirusului. De asemenea, există cel mai recent model al inelului Oura, un instrument de urmărire a somnului și a activității organismului, care oferă date despre valori-cheie pentru sănătate - temperatura corpului, frecvența respiratorie, variabilitatea ritmului cardiac. Dacă până nu demult aceste dispozitive portabile au fost criticate pentru că ar fi introdus în repere rigide sănătatea și fitness-ul, în 2022 abordarea acestora este vizibil mai holistică și mai concentrată pe bunăstare și echilibrul general al utilizatorului.

Alimentație atentă, cu mai multe plante

905 5 5Dat fiind faptul că alimentația este unul dintre cele mai importante repere ale menținerii stării de bine, trendurile anului 2022 prezintă mai multe variațiuni pe aceeași temă: hrănire mai atentă, mai conștientă, cu tot mai multe verdețuri, legume și fructe. Doi termeni reflectă evoluțiile acestei direcții. Unul este flexitarianismul, combinație de „flexibil” și „vegetarian”, iar celălalt reductarianismul, prin care o persoană reduce cantitatea de carne, ouă și lactate. Trendul este foarte relevant - o treime dintre americani și aproape jumătate dintre europeni afirmă că mănâncă mai puțină carne decât în urmă cu un an. De partea cealaltă, piața vegetalelor continuă să crească și există tot mai multe alternative viabile la produsele de origine animală. Iar pentru cei care încă le consumă, cum sunt popoarele nordice, de pildă, trendul este ca acest tip de hrană să fie nu doar de înaltă calitate, ci mai ales din surse durabile. Un alt trend din această categorie este cel al băuturilor adaptogene, piață care va crește spectaculos în 2022. „Adaptogenii ajută corpul să gestioneze mai bine stresul și alte afecțiuni”, spune nutriționistul Chelsea Williams.

Wellness se poate traduce în limba română prin „stare de bine pe toate planurile“, respectiv sănătate fizică şi mentală, frumuseţe, bună dispoziţie etc.

Unul dintre cele mai importante trenduri de wellness este susţinerea sistemului imunitar, care, potrivit expertului în wellness Rand McClain, din Santa Monica, SUA, „poate fi ajutat prin alimentaţie sănătoasă, somn suficient, evitarea stresului şi atenţie acordată sănătăţii intestinale“

Mai puţine tabu-uri legate de procesele normale ale organismului

Menstruația, unul dintre procesele normale ale organismului, este tot mai puțin supusă tabu-urilor pe care le-a imprimat cultura milenară. Lumea devine tot mai progresistă și vede ca fiind naturală abordarea acestui aspect ca pe ceva ce trebuie inclus în conceptul de stare de bine. Această perspectivă în schimbare este puternic promovată de creșterea campaniilor conduse de femei, care lărgesc continuu spațiul pentru îngrijirea menstruală, de la platforme dedicate ajutorării persoanelor care suferă de endometrioză până la educarea cu privire la impactul tampoanelor asupra mediului și oferirea de alternative ecologice. Nu doar moda intră în această ecuație, cu modele de lenjerii elegante, din materiale sustenabile, ci și tehnologia, înglobată în unele dintre aceste piese și care previne scurgerile. De asemenea, există donații comunitare și diverse parteneriate de combatere a stigmatizării.