Main menu

header

905 4 4de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Faimos și folosit pe scară largă pentru atenuarea ridurilor, botoxul a dat la iveală o proprietate cu totul inedită și considerată remarcabilă: persoanele care apelează la această procedură manifestă simptome mult diminuate ale depresiei.

Markerii simptomelor sunt mult mai mici

Injecțiile cu botox sunt utilizate pentru diminuarea semnelor îmbătrânirii, dar toxina botulinică este folosită și pentru a trata migrenele, spasmele musculare, transpirația excesivă, chiar incontinența. Așa se face că injecțiile cu botox pot fi făcute la nivelul gâtului, al membrelor și chiar al vezicii urinare. Experții Universității California, San Diego, au realizat o cercetare în urma căreia a rezultat faptul că indiferent de motivul pentru care o persoană recurge la acest tratament, markerii simptomelor depresiei sunt mult mai mici în cazul celor care își fac injecții cu botox.

Întrerup lanțul emoțiilor negative

Majoritatea pacienților care apelează la această procedură au înregistrat o scădere a simptomelor caracteristice depresiei cu procente între 40% și 88%. „Atenuarea liniilor profunde din zona frunții cu ajutorul botoxului întrerupe un lanț al emoțiilor negative care începe cu imaginea din oglindă. De asemenea, considerăm că mecanismul poate fi chiar mai complex, întrucât legătura pe care am descoperit-o se manifestă indiferent de partea corpului unde sunt făcute aceste injecții”, explică cercetătorul Ruben Abagyan, autor al studiului.

Chip mai tânăr și mai luminos

Tratamentul cu injecţii botox este o procedură simplă şi sigură, care blochează în mod reversibil transmiterea impulsurilor nervoase de la nervi la musculatura facială răspunzătoare de ridurile de expresie. Astfel, musculatura interesată nu se mai contractă şi se relaxează, determinând întinderea tegumentului supra-iacent. Ca rezultat, pielea rămâne întinsă şi neridată, în timp ce musculatura facială netratată continuă să se contracte normal, permiţând ca persoana să rămână cu o expresie facială neafectată. De asemenea, pielea va căpăta o culoare mai luminoasă, ca urmare a vasodilataţiei locale cu o oxigenare bogată a tegumentului. Pentru a testa toate implicațiile acestei descoperiri, experții americani derulează în prezent serii extinse de teste clinice, care iau în calcul, în primă fază, legătura dintre intervenția cu botox asupra ridurilor frunții și scăderea simptomelor depresiei.

Efectele țin de sănătatea și fermitatea pielii

Botox începe să-şi facă efectul în 24 de ore de la administrare, iar rezultatele se pot vedea după 14 zile, pe baza unor poze comparative realizate înainte şi după tratament. Datorită mecanismului de acţiune, efectul toxinei botulinice durează între trei şi șase luni, fiind influenţat de diluție, de locul în care se injectează și de toleranța individuală. Oricum, rezultatele pot varia de la persoană la persoană, în funcţie de tipurile şi mărimea ridurilor, precum și de sănătatea şi de fermitatea pielii. După o perioadă, tratamentul cu botox trebuie reluat. Efectul injecțiilor durează mai mult de fiecare dată, iar rezultatele sunt tot mai bune. Pentru un efect constant, sunt necesare aproximativ trei injectări într-un an.

„Descoperirea legăturii dintre injecțiile cu botox și simptomele depresiei este cu atât mai importantă cu cât ține de una dintre cele mai periculoase afecțiuni mentale ale lumii contemporane și se bazează pe observații riguroase, la scară mare“ (Tigran Makunts, cercetător în cadrul Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA)