Main menu

header

905 3 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Un tratament inovator împotriva obezității, conceput special pentru femei, promite să țintească eficient acumularea grăsimii în jurul organelor, combătând astfel o serie de afecțiuuni metabolice cu grad înalt de periculozitate pentru sănătate.

Terapie direcționată spre anomaliile metabolice

Cercetătorii de la Universitatea din Virginia, SUA, au experimentat pe animale de laborator un nou tratament împotriva acumulării grăsimii la femei, descoperind că poziționarea acestor mase grase se poate schimba, astfel încât să nu mai înconjoare organele și să pună sănătatea în pericol. Mai precis, echipa a descoperit că abordarea modalității în care organismul depozitează grăsimea ar putea trata obezitatea și alte boli metabolice, cum ar fi diabetul, scrie revista Diabetes. Femeile stochează grăsimea diferit față de bărbați, depunând-o subcutanat și preponderent în partea inferioară a corpului. Pe de altă parte, așa-numita grăsime viscerală se ascunde adânc în corp și este mai periculoasă. „Există o nevoie puternică de a fi descoperite terapii direcționate împotriva anomaliilor metabolice cauzate de obezitate și diabet. Sperăm că rezultatele noastre vor oferi o nouă opțiune de tratament”, afirmă specialistul Qianyi Yang.

Stimularea unei proteine specifice

Autorii studiului au acordat o atenție deosebită genei KLF14, în principal din cauza conexiunii acesteia cu multiple probleme de metabolism, inclusiv diabetul de tip II și bolile coronariene. Statisticile arată că riscul de a dezvolta ambele tipuri de afecțiuni este mai mare la femei decât la bărbați. Descoperirile oamenilor de știință americani au evidențiat faptul că, atunci când este blocată producția de proteină KLF14, exemplarele femele au câștigat grăsime. În același timp, blocarea producției de proteină a determinat schimbarea modului în care organismele testate își depozitau grăsimea, stocând-o preponderent visceral, în paralel cu un metabolism mai lent și o capacitate mai scăzută de a gestiona trigliceridele. În schimb, când cercetătorii au crescut producția de proteină KLF14, femelele testate au pierdut în greutate. Ca urmare a acestor rezultate, în prezent, experții lucrează la crearea unui sistem de livrare a unor medicamente care să vizeze celulele adipoase și să furnizeze o moleculă pentru a crește producția de KLF14.

„Dorim să transpunem descoperirile laboratorului nostru în studii clinice, pentru a ajuta femeile să lupte împotriva efectelor obezității și diabetului“ Mete Civelek, Universitatea din Virginia, SUA