Main menu

header

908 4 1de Roxana-Ioana Ancuța

Sprâncenele contribuie enorm la expresivitatea și mimica feței și, datorită rolului important pe care-l au în crearea echilibrului și personalității chipului, întotdeauna s-au aflat în centrul aten- ției, fiind, în același timp, influențate de tendințele modei. În Egiptul antic, de exemplu, femeile și bărbații recurgeau la machiaj pentru a-și arăta puterile supranaturale pe care credeau că le au, astfel că sprâncenele erau pictate cu un start gros de praf de cărbune pentru a fi cât mai evidente și mai negre. Cosmetica sprâncenelor este la fel de importantă și în ziua de astăzi. Haideți să aflăm ce ne spune specialistul despre „powder”, una dintre tehnicile actuale de remodelare și înfrumusețare a sprâncenelor. Am stat de vorbă cu Ioana Barna (medalion), o brașoveancă de 47 de ani care activează în domeniul frumuseții și cosmeticii faciale de aproape 12 ani, specializarea ei fiind dermopigmentarea.

„Culoarea trebuie să fie în concordanță cu nuanța naturală a firelor de păr”

- Ce reprezintă dermopigmentarea?

- Este o procedură de înfrumusețare ce are ca rol îmbunătățirea, completarea sau conturarea zonei lucrate, putând fi realizată pe diferite zone ale feței: sprâncene, ochi și buze. În ceea ce privește conturarea sprâncenelor, de-a lungul timpului s-au dezvoltat mai multe tehnici, astfel că în momentul de față sunt folosite proceduri noninvazive, cu pigmenți elaborați și aparatură performantă. Dintre cele mai dorite proceduri este tehnica numită „powder”, ce vine în ajutorul tuturor celor care doresc sprâncene conturate și bine definite, reușind să imite machiajul profesional al sprâncenelor și degradeul natural al desimii firelor de păr.

- Cum se realizează concret?

- Primul pas este anestezierea locală, care se face cu ajutorul unei creme și care necesită un timp de așteptare de 20 de minute. Pasul următor este stilizarea sprâncenelor și realizarea desenului, în raport cu fizionomia. Apoi, alegerea pigmentului. Culoarea trebuie să fie în concordanță cu nuanța naturală a firelor de păr din sprânceană. Întotdeauna arătăm clientei desenul realizat și facem un test de alergie, aplicând un strop de pigment după ureche. După aceea urmează dermopigmentarea propriu-zisă, iar pasul final îl reprezintă indicațiile de îngrijire a zonei post- procedură. La tehnica „powder”, sunt mai multe metode de a introduce pigmentul în piele, dar rezultatul este oarecum asemănător. Se realizează cu aparatul electric prevăzut cu un ac cu trei vârfuri deschise, care, prin zgârierea pielii, punctează pigmentul în piele. Realizarea tehnicii se face din coada către capătul sprâncenei, astfel încât pigmentul să rămână graduat, la codiță foarte închis, iar către partea opusă mai deschis. Ședința durează aproximativ o oră şi jumătate.

„Clienta trebuie să revină pentru ședința de retuș, după patru-cinci săptămâni”

908 4 2- Care sunt aceste indicații, mai exact?

- Perioada de îngrijire durează între şapte și zece zile, în funcție de fiecare per- soană. Zona lucrată trebuie hidratată doar cu ajutorul unei creme speciale bogată în vitaminele A și D. În aceste şapte-zece zile, clienta nu are voie să spele zona respectivă, ci doar să dezinfecteze cu dischete cu apă micelară. Tot în această perioadă, nu se recomandă expunerea la soare, la solar sau la aburi. Clienta va trebui să revină pentru ședința de retuș, după patru-cinci săptămâni. Trebuie să știm că prin dermopigmentare nu vom scăpa de firele nedorite sau albe.

- Ce alte tehnici mai există pentru cosmetica sprâncenelor?

- Pe lângă tehnica „powder”, în dermopigmentare întâlnim, de asemenea, tehnica fir cu fir, făcută cu aparatul electric, sau fir cu fir, realizată manual, și o procedură hibrid, microblading-powder, ce reprezintă o combinație a acestor două proceduri.

„Este cea mai naturală dintre toate procedurile”

908 4 3- Ce diferențe sunt între aceste tehnici?

- Procedura „fir cu fir - din aparat” este cea mai complexă dintre toate, rezultatul fiind foarte natural, dar necesită multă experiență din partea specialistului și viziunea sa de a îmbina firele astfel încât să nu se intersecteze între ele, ci doar să se întâlnească într-un mod artistic. „Fir cu fir - tehnica manuală sau microblading” imită perfect firele de păr din sprânceană și este nevoie de foarte multă precizie pentru a penetra doar primul strat al pielii. „Powder” este cea mai naturală dintre toate procedurile şi de aceea este cea mai folosită tehnică, datorită faptului că pielea nu este agresată, însă pigmentul se va estompa ușor în timp.

- Procedura doare?

- Durerea nu există. Poate de multe ori clienta se plânge de durere atunci când este pensată, dar în timpul procedurii de dermopigmentare nu există disconfort.

- Cât durează efectul de „powder”?

- Între șase luni și doi ani, în funcție de pielea fiecărei persoane, de factori interni (tipul de piele, anumite afecțiuni precum hipotiroidismul, diabetul) și externi (apa, produsele demachiante, fondul de ten, soarele, solarul, aburii etc.). În timp, culoarea se va estompa și nu va mai avea intensitate, iar clienta va trebui să revină la întreținere. În general, la persoanele cu ten uscat, durata este mult mai lungă decât la cele cu o piele grasă. Sebumul favorizează eliminarea mai repede a culorii din piele. De asemenea, important este și modul de îngrijire al sprâncenelor în urma procedurii. Sunt cliente care folosesc fond de ten ori se machiază foarte puternic și, automat, aplică diverse produse pentru a se demachia. Unei persoane care nu se machiază zilnic această pigmentare artificială îi va ține mult mai mult timp.

„Dă o senzație de ochi odihniți și un efect de lifting”

- Care sunt beneficiile sprâncenelor „pudrate”, dacă le pot numi astfel?

- Dacă vorbim despre plusurile acestei tehnici, aș putea spune că ele sunt uimitoare chiar. Clienta va realiza toate astea abia după ce va deveni norocoasa purtătoare de noi sprâncene. Dar principalul beneficiu este că nu va mai pierde timpul în fața oglinzii încercând să deseneze și să coloreze sprâncenele. Look-ul va fi unul impecabil și va scăpa de stresul de a nu-și atinge sprâncenele, ca nu care cumva să se șteargă forma. De asemenea, această tehnică dă și o senzație de ochi odihniți și cu un efect de lifting.

- Contraindicații există?

- În general, zona de contraindicații este una restrânsă: femei însărcinate, cele care alăptează, cliente cu diabet, cuperoză sau afecțiuni ale inimii.

„Forma se realizează în armonie cu elementele feţei“

- Cum alegem tehnica potrivită?

- Un specialist în dermopigmentare va opta întotdeauna pentru ceea ce dorește clienta, dar va ține, de asemenea, cont și de câțiva factori importanți, și anume: pielea clientei. La o piele grasă cu pori deschiși se pretează tehnica „powder”, iar o piele uscată va fi compatibilă cu oricare tehnică. De asemenea, trebuie ținut cont și de fizionomie, de vârstă, afecțiuni, boli și alergii.

- Există un catalog cu modele de sprâncene?

- Nu, nu există așa ceva, clienta va primi sprâncene personalizate, strict raportate la fizionomia ei, la personalitatea ei și, de asemenea, în funcție de tipul de ten. Forma se realizează în armonie cu elementele feței (poziția ochilor, a nasului, forma feței, a buzelor și lățimea frunții).

- Un sfat scurt legat de cum să ne îngrijim sprâncenele singure, acasă, ne puteți da?

- Ca specialist, recomand întreținerea sprâncenelor prin pensat și, dacă este necesar, aplicarea unei vopsele.