Main menu

header

911 5 1de Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie

Una dintre cele mai mari companii care elaborează formule pentru nutriție, sănătate și sustenabilitate intră pe piața europeană în premieră cu cosmetice prietenoase cu microbiomul, destinate tenului uscat și cu tendință de îngrășare.

Tenul, mediu fertil pentru bacterii

Folosirea cremelor ce au rolul de a menține pielea fină și hidratată se practică încă din cele mai vechi timpuri ale omenirii. De la ulei de castor, ceară de albine și până la resturi de ceară de lumânare și untură, oamenii au căutat tot felul de soluții pentru a-și îngriji pielea. Toate aceste substanțe funcționează în general prin formarea unei bariere impermeabile, care nu permite umezelii să se evapore de pe suprafața pielii. Dar pielea mai are nevoie și de o barieră protectoare formată dintr-un strat de lipide și o populație diversificată de bacterii la suprafață. Nivelul de stres al vieții cotidiene poate epuiza acest microbiom, climatul, radiațiile ultraviolete, poluarea și obiceiurile de zi cu zi influențând compoziția acestuia și lăsând astfel pielea descoperită, mult mai sensibilă la agresiuni. Din acest motiv, noua generație de produse pentru îngrijirea tenului transformă pielea într-un mediu primitor și fertil pentru bacterii.

Ingredient unic de fermentație naturală

Royal DSM propune pentru prima dată în Europa cosmetice realizate din surse 100% bio, obținute din surse certe, certificate, catalogate ca prietenoase cu microbiomul pielii. Acesta este pasul final al unui proces care a debutat la începutul anului cu o colaborare exclusivă cu o companie chimică orientată spre elaborarea de produse de fermentație naturală, care a venit în ajutorul cosmeticelor cu acest tip de ingredient unic, multifuncțional, care va sta la baza tuturor produselor. Pe scurt, doi giganți industriali colaborează pentru o linie de formule cosmetice care reprezintă viitorul (apropiat). „Considerăm că cercetarea legată de microbiomul pielii este de natură să revoluționeze piața cosmeticelor pentru față și păr”, detaliază Bruno Trinquart, director de marketing al DSM Personal Care&Aroma.

„În prezent se observă o piață în creștere semnificativă pentru produsele prietenoase cu microbiomul, clienții solicitând cosmetice de calitate, care să fie deopotrivă sustenabile și performante ca rezultate“ Bruno Trinquart, director al DSM

Chimie combinată cu microbiologie

Potrivit experților, dezechilibrele microbiomului pielii pot genera acnee, dermatită atopică, mătreață sau ten uscat, care dezvoltă un aspect îmbătrânit. În condițiile în care numeroase produse cosmetice folosite în ultimele decenii au demonstrat capacitatea de a altera microbiomul tenului, trendul care solicită ca aceste produse să nu mai afecteze pielea a dus industria spre cercetarea chimică în combinație cu microbiologia. Testele efectuate cu noul produs TILAMAR® PDO au demonstrat că respectă în totalitate microbiomul natural preexistent și nu are impact asupra echilibrului diversității acestuia, în paralel regenerând și reîntinerind pielea.