Main menu

header

911 4 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

„Couperose” - cu adaptarea românească cuperoză - este cuvântul francez pentru boala inflamatorie cronică a pielii cunoscută ca rozacee. Frecvent întâlnită în special în rândul persoanelor cu piele deschisă, dar nu numai, această afecțiune cronică fără cauze definite de știință și ale cărei simptome apar recurent are, din fericire, soluții, majoritatea din segmentul naturist.

Mai frecventă la femeile cu vârsta de peste 30 de ani

Rozaceea este o afecțiune a pielii mai frecventă în rândul persoanelor cu piele deschisă. Potrivit statisticilor, circa 22% dintre acestea suferă de această boală. În funcție de simptome, există rozaceea eritematotelangiectatică (roșeață și înroșire a părții centrale a feței, cu vase de sânge vizibile într-un model de pânză de păianjen), rozaceea papulopustuloasă (erupții de coșuri), rhinophyma rosacea, o formă relativ rară, care determină îngroșarea pielii de pe nas și care apare mai frecvent la bărbați, și rozaceea oculară, asociată cu roșeață și inflamație în și în jurul ochilor. Această afecțiune, cu simptomele asociate, poate apărea la oricine, dar este mai frecventă la femeile cu vârsta de peste 30 de ani. Semnele clare de cuperoză sunt înroșirea puternică a pielii - atât pe faţă, cât şi pe gât şi în zona decolteului - persistența roșeții într-o anumită arie (pielea nu îşi revine la nuanţa sa naturală), petele care seamănă cu coşurile, fără să fie de fapt acnee, precum și prezența vaselor dilatate şi inflamate, alături de o piele uscată, cu un aspect deshidratat.

Reacții anormale ale vaselor de sânge, în prezența unor declanșatori

Potrivit literaturii de specialitate, nu există o cauză anume care ar declanşa cuperoza, însă specialiştii din domeniu susţin faptul că boala ar apărea din pricina unor reacții anormale care se declanşează la nivelul vaselor de sânge. Pe de o parte, ce le determină pe acestea să se dilate sau să se inflameze nu se ştie cu exactitate, dar, pe de altă parte, healthline.com notează că factorii declanșatori ai acestei afecțiuni cronice sunt în foarte multe cazuri băuturile foarte calde, mâncarea picantă, alimentele care conțin cinamaldehidă (ciocolată, scorțișoară, roșii și citrice), vinul roșu, al- coolul, cofeina, unele produse lactate, temperaturile extreme, expunerea la lumină ultravioletă (UV) și la vânt, emoțiile puternice, exercițiile fizice intense, unele produse cosmetice, medicamentele care dilată vasele de sânge și care pot avea efecte secundare la nivelul feței. Un alt aspect este legătura stabilită de unii cercetători între declanşarea bolii şi o bacterie care apare la nivelul duodenului şi stomacului. Chiar dacă studiile în această direcţie continuă, prezenţa acestui microorganism este considerată ca având un impact semnificativ în declanşarea simptomelor.

Castravetele răcorește

911 4 2Lumea naturală oferă numeroase formule de combatere a acceselor de cuperoză. Primul chemat în lupta cu această afecțiune care poate genera scăderea încrederii în sine este renumitul castravete, care face minuni pentru piele, inclusiv în cazuri de rozacee. Una dintre măștile care și-au dovedit eficiența este cea preparată din o lingură cu iaurt și zeama de la un castravete. Pasta obținută se aplică pe ten, pe gât şi pe decolteu şi se lasă să acţioneze 30 de minute. Efectul va fi de calmare a pielii, de reducere a roșeții și o senzație răcoritoare cu urmări pozitive asupra vaselor dilatate de la nivelul feței. Tot iaurtul este în centrul unei alte măști împotriva cuperozei, obținută prin amestecarea unei banane bine coapte cu două linguriţe cu miere şi două cu iaurt. Pasta se aplică pe ten, se menține 20 de minute, apoi se îndepărtează cu apă călduţă. Un alt mare vindecător al naturii, mușețelul, acționează ca un antibiotic natural. Aplicarea de comprese cu ceai de plantă, timp de 20 de minute, estompează roșeața și calmează pielea, fiind recomandate de câteva ori pe săptămână, dar nu mai mult, întrucât are tendința de a usca pielea dacă este folosită în exces. La rândul său, ceaiul verde, un campion al antioxidanților, ajută în lupta cu cuperoza. Se aplică plicuri cu acest tip de ceai pe zonele în care roșeața nu vrea să dea înapoi, se mențin 20 de minute, apoi se îndepărtează.

Uleiurile dezinfectează

Uleiul de arbore de ceai este unul dintre cele mai redutabile antiinflamatoare ale lumii naturale. În momentul în care este aplicat pe pielea afectată de cuperoză, cu ajutorul unei dischete de bumbac pe care s-a picurat puțin produs, acest tip de ulei poate atenua simtomele foarte rapid. De asemenea, este indicată această metodă și pentru pielea gâtului și decolteului. Uleiul de jojoba are efecte asemănătoare antibioti- celor, dar fără efectele secundare cunoscute. Aplicat pe piele, lăsat să acționeze cel puțin 20 de mi- nute, acest ulei este de folos în cazuri de rozacee, mai ales dacă după acest răstimp se clătește pielea cu apă călduță, apoi cu apă rece, care închide porii. De asemenea, o altă combinație naturistă eficientă împotriva rozaceei este amestecul unei linguri cu ulei de măsline cu sucul unei cepe proaspete. Se aplică această loțiune pe zonele afectate, se lasă să acționeze timp de 20 de minute, apoi se clătește cu apă călduță. Totodată, un alt ulei faimos pentru proprietățile dezinfectante este cel de oregano. Ca ulei esenţial, acesta se folosește în combinaţie cu ulei purtător, cum este cel de măsline: la o lingură cu ulei de măsline sunt necesare trei picături de ulei esenţial de oregano. Formula se aplică pe ten cu ajutorul unei dischete de bumbac şi se lasă să acţioneze 20 de minute.

Rozmarinul îmbunătățește circulația sangvină

Un alt tezaur vindecător cu efect împotriva rozaceei este rozmarinul, una dintre plantele binecunoscute pentru efectele sale benefice asupra circulaţiei sângelui, dar şi asupra regenerării pielii. Prin faptul că poate lupta eficient împotriva acţiunii nocive a radicalilor liberi, rozmarinul este potrivit pentru tenul afectat de cuperoză. Se pun la infuzat două lingurițe cu rozmarin într-o cană cu apă fierbinte, se lasă 20 de minute, pentru ca lichidul să extragă uleiurile naturale din plantă, apoi această apă de rozmarin se folosește, prin tamponare, pe locurile afectate de rozacee. O altă formulă eficientă împotriva cuperozei are la bază puternicul pătrunjel. Frunzele minunate ale acestui condiment se lasă la infuzat, acoperite, în 100 ml apă clocotită, timp de 30 de minute, apoi lichidul în care s-au dizolvat compușii plantei se scurge și se amestecă cu puțin lapte. Cu ajutorul dischetelor de bumbac îmbibate în această loțiune de pătrunjel se șterge fața și se clătește după 20 de minute. 

Cuperoza se manifestă prin dilatarea vaselor mici de sânge sub forma unei reţele capilare roşii vizibile

Apa de lavandă, obținută prin infuzarea timp de 20 de minute a două lingurițe cu flori într-o cană cu apă fierbinte, estompează simptomele specifice cuperozei

Aloe vera atenuează roşeaţa

Unul dintre cei mai mari prieteni ai pielii sănătoase este aloe vera, care poate fi utilizată cu succes și în cazuri de rozacee. Gelul obținut prin presarea unei funze de plantă de aplică pe zonele afectate de simptomele afecțiunii și se îndepărtează după ce a fost lăsat să acționeze timp de 20 de minute. Efectul va fi de inhibare a roșeții și de atenuare a vizibilității cuperozei.