Main menu

header

956 5 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Acidul salicilic, vitamina C sau retinolul sunt câteva ingrediente răspândite, care au înregistrat o dominație aproape supremă în rândul produselor de îngrijire a pielii. În ultima perioadă, tot mai popular este „discretul” acid azelaic, un produs care pare să se potrivească perfect trendului actual, de combinație între înfrumusețare și sănătate.

Blochează pigmentarea anormală

Acidul azelaic este benefic pentru piele. Primul argument este proveniența sa - este un compus care se găsește în grâu, secară și orz. În aceste condiții, experții îl recomandă împotriva rozaceei și acneei. „Acest acid calmează inflamația și petele generate de expunerea excesivă la soare, deoarece blochează pigmentarea anormală”, explică Joshua Zeichner, director de cercetare la Spitalul Mount Sinai, din SUA. De asemenea, potrivit medicului Rachel Maiman, de la Marmur Medical, din New York, acidul azelaic pentru piele se găsește în forma concepută în laborator, datorită faptului că este mai stabil și mai eficient. „O mare parte din cercetările privind acidul azelaic topic sunt pentru formule care se prescriu pe bază de prescripție medicală, cu concentrații de 15% până la 20%”, adaugă specialistul. În timp ce opțiunile de calitate inferioară care sunt disponibile fără rețetă pot funcționa, experții recomandă combinarea acidului azelaic cu alte ingrediente.

Curăță eficient pielea

După prescrierea de acid azelaic, experții în îngrijirea pielii recomandă ca tratamentul să nu fie întrerupt, întrucât această substanță are nevoie de mai multe săptămâni pentru a releva rezultate. „Acidul azelaic prescris va fi un angajament de minimum două luni înainte de a se observa o îmbunătățire a hiperpigmentării. Dacă pacientul suferă de acnee, este imperios necesar să se evite agresiunea mecanică asupra erupțiilor, întrucât asta poate provoca hiperpigmentare”, punctează dermatologul Jeanine Downie, din New Jersey. Totodată, potrivit specialistului Caren Campbell, din San Francisco, acidul azelaic este un antioxidant eficient și are acțiune antibacteriană, limpezind nuanța pielii și curățând-o eficient. „În plus, descongestionează porii înfundați”, adaugă Campbell.

Sporește hidratarea

Acidul azelaic a intrat în prim-planul atenției publicului grație capacității de a exfolia cu mai multă blândețe pielea în comparație cu alți acizi alfa-hidroxi. În același timp, „produsul nu generează sensibilitate sporită a pielii în fața razelor solare, așa cum fac ceilalți acizi. Firește, asta nu înseamnă renunțarea la loțiunile de protecție. Chiar și nivelurile scăzute de lumină UV pot genera pigmentarea și pot anula ceea se obține cu acidul azelaic”, atrage atenția Zeichner. Pe de altă parte, compusul este ideal pentru persoanele cu ten mixt sau gras. Potrivit experților citați de nbcnews.com, acidul azelaic poate fi folosit singur sau combinat cu alte ingrediente: împreună cu acidul hialuronic sporește hidratarea, cu un demachiant delicat combate rozaceea, iar aplicarea înainte de culcare este eficientă ca pas final în rutina de îngrijire a pielii.

„Chiar dacă în general există puține contraindicații în dreptul acidului azelaic, femeile însărcinate sau care alăptează trebuie să se consulte cu medicul ginecolog înainte de a-l încorpora în rutina de îngrijire a pielii“ Jeanine Downie, dermatolog, New Jersey

Acidul azelaic, combinat cu demachiant delicat, combate rozaceea