Main menu

header

957 5 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Dincolo de toate mijloacele moderne de a aranja părul, de la cosmetice la uscătoare revoluționare, cel mai important aspect, baza unui păr frumos, este sănătatea interioară, care se reflectă direct asupra podoabei capilare. Pentru un păr sănătos și strălucitor, organismul nu se poate lipsi de o serie de vitamine.

Sprijin pentru keratină

Toate femeile îşi doresc un păr frumos, iar acest aspect este direct proporţional cu sănătatea acestuia, care vine din interior. Demn de menționat este faptul că cel mai important nutrient din constituţia firului de păr este keratina. Lipsa acesteia din organism duce la degradarea şi căderea părului, iar produsele pe bază de keratină nu sunt suficiente pentru a suplini carența dinspre interior. Este nevoie să se consume o cantitate suficientă de proteine preluate din surse animale, minimum 50 de grame pe zi, potrivit studiilor. Cele mai bune surse de proteine animale sunt carnea slabă şi peştele.

Vitamina A hidratează scalpul

Vitamina A este esenţială pentru menţinerea sănătăţii firului de păr, având un efect antioxidant foarte puternic. Aceasta are rol în procesul de secreţie a sebumului responsabil de hidratarea scalpului şi, totodată, inhibă apariţia mătreții. Surse importante de vitamina A sunt ficatul, spanacul, morcovii, caisele, perele, mango, dovleacul, pepenele galben, dar şi produsele lactate şi ouăle. În general, alimentele de culoare galben-portocaliu sunt bogate în betacaroten, care, în combinaţie cu vitamina C, are rol de protecţie a scalpului contra razelor ultraviolete nocive.

Vitamina B întărește rădăcina

Sub denumirea de vitamina B se regăseşte un adevărat complex cu eficienţă extinsă în stimularea producţiei proprii de keratină. În plus, aduce beneficii extraordinare podoabei capilare. Cel mai important rol îl are vitamina B7, care acţionează la nivelul rădăcinii, întărind-o şi stopând, astfel, căderea părului. De asemenea, vitaminele B3 şi B5 stimulează creşterea şi regenerarea părului, iar vitamina B9 (sau acidul folic) încetineşte procesul de albire şi conferă strălucire firului de păr. Surse de vitamina B sunt ouăle, peştele, cerealele, nucile şi avocado.

Vitamina C stimulează producerea de colagen

Carența de vitamina C duce la uscarea şi despicarea firului de păr, fiind importantă și datorită capacităţii sale de a stimula producţia de colagen şi, implicit, de a oferi supleţe şi elasticitate firului de păr. Doza necesară este de 60 mg pe zi şi se poate obţine din majoritatea fructelor şi legumelor, cele mai mari concentraţii regăsindu-se în cătină, măceşe şi kiwi.

Vitamina D favorizează creșterea

Studii recente au demonstrat că vitamina D are o contribuţie importantă la menţinerea sănătăţii părului. Mai exact, aceasta îi stimulează creşterea şi îi conferă elasticitate. Această vitamină este sintetizată de organism în prezenţa razelor ultraviolete, dar există şi câteva alimente bogate care o pot furniza, cum ar fi peştele gras, lactatele nedegresate, gălbenuşul şi ciupercile, acestea din urmă fiind singura sursă de origine vegetală de vitamina D.

Carenţele de vitamine din alimentaţie pot fi compensate cu ajutorul suplimentelor alimentare naturale

Vitamina E reface structura firului

Vitamina E este emblematică din perspectiva beneficiilor pentru păr. Pe lângă efectul antioxidant puternic, stimulează creşterea, hidratează, reface structura firului, îi oferă elasticitate şi previne electrizarea, fiind și cel mai bun tratament pentru vârfurile despicate. În plus, această vitamină ajută la menţinerea unui scalp sănătos şi conferă strălucire părului. Nutrientul se găseşte din belşug în uleiuri vegetale, fructe oleaginoase, germeni de cereale, legume verzi şi roşii.