Main menu

header

961 4 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Ani la rând, marile „modele” de intervenții chirurgicale cosmetice au ținut cont de tonul dat de vedete și adoptat urgent la scară globală. După ce și-a calculat profiturile pentru a… pune în plus, segmentul acestui tip de intervenții a trecut la câștigurile din a… scoate! Abordarea frumuseții se schimbă rapid și masiv, cu o variațiune pe tema „natural” mult mai vizibilă.

Celebrități cu „o imagine mai subtilă”

961 4 2Tot mai mulți influenceri și o serie de vedete au apărut pe rețelele de socializare vizibil mai… subțiri, semn că au început să-și cam scoată implanturile, uneori exagerate, la care le-au împins trendurile de toate felurile de până mai ieri. Chiar dacă multe celebrități nici măcar nu recunosc că și-au „pus”, opinia publică este mai greu de păcălit decât se crede și a înțeles imediat că se schimbă vântul modei. Dacă în anii trecuți, multe staruri și starlete au adoptat trendul „mai mare este mai bun” la capitolul chirurgie plastică, cu sânii și fesele enorme stabilind estetica în tendințe, toate acestea se schimbă accelerat, iar 2024 ar putea veni cu multe surprize. „Oamenii țin cont de influenceri. Vedem deja o imagine mai subtilă la multe celebrități”, susține Gregory Greco, președintele Societății Americane a Chirurgilor Plasticieni (ASPS).

Corpul curbat, lifting cu altoire de grăsime

Mișcarea de întoarcere la natural - sau cel puțin de eliminare a exagerărilor - este numită de specialiști „mișcarea înapoi a pendulului”, care, potrivit chirurgului Joe Hadeed, din Beverly Hills, „se îndreaptă în sens invers”. Este valabil pentru modelul feselor braziliene, supradimensionate, cu tot alaiul de injectări dureroase de grăsime în această parte a corpului și care înregistrează un declin vizibil. „S-ar putea să mai existe ceva interes pentru această procedură, dar doritoarele vor un aspect mai natural”, explică Hadeed. De asemenea, tendința se manifestă și la capitolul implanturi mamare. „Clientele vor acum să aibă sânii moderați ca mărime și corpul curbat, dar foarte în formă și musculos”, adaugă chirurgul american Ashley Amalfi. Așadar, unul dintre aspectele pe care le înregistrează chirurgii plasticieni la capitolul intervenții majore este o creștere reală a cererilor de îndepărtare a implanturilor și un aspect mai natural. „Asta am început să observ, mulți pacienți iau în considerare alternative la implanturile lor mamare - fie le înlătură, fie le micșorează, fie le fac un lifting cu altoire de grăsime”, detaliază Greco.

Liposucție personalizată și punctuală

961 4 3Nici liposucțiile nu mai sunt ce au fost până nu demult. „Probabil vom continua să vedem un interes tot mai crescut pentru procedurile de conturare a corpului, deoarece oamenii încep să-și reducă greutatea postpandemie și, de asemenea, se va extinde cererea de intervenții de strângere a pielii, pentru a obține un aspect tonifiat”, susține Hadeed. Amalfi punctează că a avut tot mai mulți pacienți care au solicitat o abordare specifică și personalizată a lipoaspirației, pentru sculptarea anumitor zone ale corpului, inclusiv partea inferioară a piciorului sau glezna: „Este doar o reglare fină și o conturare ușoară pentru pacienții care au mare grijă de aspectul lor, iar asta este cu adevărat creativ”.

Întinerire prin mijloace neinvazive

961 4 4Procedurile nechirurgicale vor rămâne populare în perioada următoare, iar mulți pacienți care doresc să evite o intervenție chirurgicală pot alege dintr-o varietate de proceduri minim invazive care sunt disponibile la cabinetul chirurgului lor. „Există în continuare o creștere a cererilor de intervenții de întinerire facială nechirurgicală, cu materiale de umplere, neurotoxine și dispozitivele energetice de tipul laserelor, procedurilor cu frecvență radio etc.”, spune Greco. Fran, o însoțitoare de bord în vârstă de 24 de ani, a cheltuit peste 5.000 de lire sterline pentru a obține „Instagram Face”, dar a descoperit că influencerii propagă acum un aspect mai natural: „Am avut botox, filler dermic, injecții de slăbit, microblading, microneedling și conturarea feței. M-am simțit ca un clovn când oamenii au început să devină naturali, să poarte corector colorat și să-și facă sprâncenele cu creionul, în timp ce ale mele erau tatuate”.

Valul schimbării, condus de rețelele de socializare

961 4 5Silueta în tendințe este cea subțire, de la începutul anilor 2000, și de aceea tot mai mulți dintre cei care au trecut pe sub cuțit doresc să li se elimine implanturile sau materialele de umplutură. Pe TikTok, hashtagurile legate de reducerea buzelor însumează sute de milioane de vizualizări: #lipdissolving are aproape 87 de milioane, #lipfillerdisolved peste 44 de milioane, iar la implanturi mamare, hashtagul #breastreduction însumează 1,5 miliarde de vizualizări. În SUA, specialiștii înregistrează o creștere masivă a cererilor de reducere a sânilor, astfel de proceduri sporind în frecvență cu 54% între 2019 și 2022, potrivit Societății Americane a Chirurgilor Plasticieni.

Ca orice trend de modă, și trecerea spre natural are extremele sale. De unde până nu demult foarte multe perechi de buze erau nenatural de mari, acum unii clienți cer… liposucție la acest nivel, pentru a le micșora!

Stilul „ochi de vulpe“ a dispărut

Unele intervenții foarte specifice aproape au dispărut. Stilul „ochi de vulpe”, operație cunoscută și sub denumirea de „ochi de pisică”, presupune ridicarea sprâncenelor și a pleoapelor pentru a obține ochi migdalați. „Procedurile de ridicare a firului de ochi a fost o tendință foarte populară, dar acum pare să se demodeze. Este un aspect foarte nefiresc, bazat pe o tendință de social media și, în general, nu arată foarte bine”, confirmă chirurgul Elizabeth Hawkes, din Londra.

Feţele gen mască şi buzele umflate devin istorie

Trendul estetic de pe rețelele de socializare nu mai este unul al buzelor ultrapline, pomeților dramatici, feselor și sânilor XXL. Celebrele forme de clepsidră care au fost un element de bază pe rețelele de socializare ani la rând sunt treptat înlocuite de un aspect mult mai natural. Rezultatul este un val de persoane de tinere care merg la chirurgii lor pentru a cere inversări. Există o tendință în creștere către proceduri care oferă rezultate discrete și cu un aspect mai firesc, obiectivul fiind ca nimeni să nu creadă că s-a intervenit chirurgical. Vedetele țin isonul: Cardi B a renunțat la intervențiile la fese, Courteney Cox, Gwyneth Paltrow și Cameron Diaz, printre alte vedete, au terminat cu injecțiile faciale, pentru a îndepărta efectul ultraneted al feței, asemănător unei măști. Până și starletele Kardashian au dat un pas înapoi, cu rapoarte de presă care sugerează că Kim și Khloe și-au îndepărtat implanturile din fese, deși nu au recunoscut vreodată în mod public că le au, iar Kylie Jenner și-a „dezumflat” volumul buzelor.