Main menu

header

964 4 4de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Cu atât de multe ingrediente de îngrijire a pielii care se află în competiție pentru atenția clienților, faptul că niacinamida ocupă un loc important nu face altceva decât să demonstreze că are o serie întreagă de beneficii cosmetice.

Protejează pielea de agresiunea factorilor de mediu

Vitamină-vedetă pentru îngrijirea tenului, niacinamida are un mare succes pentru că se potrivește tuturor tipurilor de piele. „În mod concret, niacinamida are atât de multe moduri de a ajuta pielea, încât este uluitoare. Cercetări ample au arătat că această substanță acționează pentru a proteja pielea de deteriorarea cauzată de condițiile de mediu și, de asemenea, stimulează producția de colagen, atenuează ridurile și liniile fine, diminuează porii dilatați și reduce semnificativ decolorarea pielii”, detaliază Paula Begoun, fondatoarea Paula’s Choice și celebră susținătoare a fundamentării produselor cosmetice cu cercetări științifice.

Limitează supraproducția de sebum

Cercetări recente au pus în evidență faptul că niacinamida reduce inflamația în acneea moderată, la fel ca și tratamentele mai puternice, pe bază de prescripție medicală și limitează supraproducția de sebum la toate gradele de piele grasă, având ca urmare imediată echilibrarea dimensiunii porilor. În plus, s-a dovedit că această substanță estompează hiperpigmentarea, scrie elle.com. „Niacinamida este cel mai bun multitasker, unul dintre puținele stimulente de piele pe care le recomand aproape tuturor clienților. Este compatibilă cu multe alte substanțe active, astfel încât se poate încorpora cu ușurință în rutina zilnică, fără îngrijorări legate de potențiale reacții adverse”, detaliază Andrea Pfeffer, fondator al Pfeffer Sal, renumit centru spa din Londra.

Previne îmbătrânirea

Grație unei serii de factori cu acțiune benefică, niacinamida se situează printre cele mai bune opțiuni de îngrijire a tenului. „În primul rând, are proprietăți antioxidante puternice, ce previn îmbătrânirea, apoi, ajută la generarea altor substanțe importante în piele și este un ingredient de comunicare celulară. Aceasta înseamnă că niacinamida poate transmite tuturor tipurilor de piele să producă celule mai bune, mai sănătoase și mai tinere”, afirmă Begoun. Studiile au arătat, de asemenea, faptul că niacinamida pătrunde foarte bine în piele atunci când este aplicată local. Deși corpul nu produce în mod natural niacinamidă, această substanță benefică se poate obține prin dietă, în condițiile unui consum de pește gras, carne de curcan, ficat de porc, piept de pui, alune, avocado, orez brun, cereale integrale, ciuperci, mazăre.

„Niacinamida este sigură în timpul sarcinii și alăptării, atunci când fluctuațiile hormonale pot face ravagii asupra pielii“ (Andrea Pfeffer, fondator Pfeffer Sal)

Oferă hidratare profundă şi de lungă durată

Deoarece niacinamida este un produs atât de polivalent, combinarea cu alte ingrediente accentuează efectele benefice. De exemplu, un produs cu niacinamidă pentru pielea uscată poate fi întărit cu acid hialuronic, în timp ce un produs cu niacinamidă pentru pielea grasă poate fi potențat cu limpezirea pe care o generează acidul salicilic. Pentru pielea sensibilă, această vitamină oferă o hidratare profundă și de lungă durată. „Niacinamida topică este susținută de cercetări de lungă durată, care arată o gamă largă de beneficii remarcabile pentru toate tipurile de piele și pentru toate vârstele”, arată Begoun.