Main menu

header

974 5 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Probioticele, definite ca „microorganisme vii care, atunci când sunt administrate în cantități adecvate, conferă un beneficiu pentru sănătate”, devin din ce în ce mai populare și mai comercializate. Industria înfrumusețării a prins din zbor acest mesaj și a introdus pe ușa din față aceste microorganisme în zeci de produse cosmetice, care anunță o nouă eră.

Piața crește cu 12% pe an

În ultimii ani, industria cosmetică a crescut semnificativ numărul de produse clasificate drept probiotice. În același timp, oamenii de știință încearcă să țină pasul cu tendința, relevând aplicații potențiale pentru probiotice în produsele de îngrijire personală, în special pentru cea orală, a pielii și intimă. Potrivit Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA), un produs cosmetic este definit ca fiind „destinat să fie aplicat pe corpul uman pentru curățare, înfrumusețare, promovare a atractivității sau modificarea aspectului”. Interesul crescut pentru microbii care colonizează corpul uman, nu doar pentru cei care îl infectează, a condus la numeroase cercetări care încearcă să manipuleze microbiomul într-o anumită nișă, în favoarea sănătății. Folosirea microorganismelor benefice în acest scop a dus la creșterea substanțială a domeniului probioticelor. Aceste abordări includ aplicații cosmetice, unde se preconizează că piața va crește cu o rată de 12% în următorii zece ani, America de Nord fiind motorul acestui avans.

Textile de casă care fac pielea strălucitoare

974 5 2La ISPO, cel mai mare târg de sport din lume, care s-a desfășurat recent la München, Germania, a fost prezentată HeiQ Skin Care, o tehnologie de finisare cosmetică 100% biobază și de lungă durată, care are grijă de piele. Concepută pentru îmbrăcămintea de lângă piele și pentru textile de casă, tehnologia valorifică puterea probioticelor active pentru a îmbunătăți microbiomul cutanat și pentru o piele strălucitoare. Potrivit producătorului, HeiQ, acest finisaj textil ajută la asigurarea unui microbiom echilibrat chiar și după utilizarea și spălarea repetată a textilelor. Spre deosebire de produsele convenționale, HeiQ Skin Care utilizează probiotice cu eliberare lentă, integrate perfect într-o matrice textilă bio, îmbogățind diversitatea microbiomului pielii și oferind beneficii cosmetice de lungă durată.

Tratament cosmetic constant, pe tot parcursul zilei

974 5 3Tehnologia HeiQ Skin Care a fost concepută pentru a oferi și un tratament cosmetic liniștitor pentru piele în orice situație, indiferent dacă utilizatorul se relaxează, lucrează sau doarme. Produsul se bazează pe o combinație care promovează reînnoirea pielii, reechilibrarea și aspectul îmbunătățit, reducând semnele îmbătrânirii și creând un mediu favorabil mecanismelor naturale de reparare a pielii. HeiQ Skin Care este potrivit pentru toate fibrele textile, atât naturale, cât și sintetice, și poate fi aplicată pe toate articolele textile care vin în contact direct cu pielea. Datorită acestei versatilități, tehnologia poate fi utilizată la locul de muncă, în timpul sportului, activităților de agrement sau pentru articole cum ar fi lenjerii de pat și perne. Testele intensive de purtare efectuate în timpul etapei de dezvoltare au dovedit eliberarea consecventă de probiotice pe piele, creând condiții pentru a stimula un microbiom bine echilibrat. „HeiQ Skin Care reprezintă un salt înainte în inovația textilă, folosind puterea probioticelor pentru a îmbunătăți microbiomul pielii și aspectul general al acesteia”, spune Mike Abbott, șeful unității HeiQ Textiles&Flooring.

Îmbunătățesc bariera naturală a tenului

Pentru ca un produs să fie considerat probiotic, acesta trebuie să respecte trei caracteristici de bază: tulpinile să aibă o justificare dată pe baza experimentelor documentate publicate în lucrări evaluate, produsul care le conține trebuie să includă suficiente microorganisme vii în momentul utilizării (echivalente cu momentul când produsul a fost testat în studiile clinice) și, de asemenea, metoda de administrare, doza și durata de utilizare ar trebui să se bazeze pe dovezi științifice rezultate din teste clinice pe oameni. Cum lumea cercetătorilor testează constant produsele de pe acest nou segment de piață, industria cosmetică este tot mai prezentă în acest spațiu, concentrându-și eforturile către îngrijirea pielii. O căutare a site-urilor web a doi mari retaileri de produse cosmetice din America de Nord a arătat că cel puțin 50 de produse sunt deja comercializate cu afirmația că acestea conțin probiotice. Majoritatea sunt direcționate spre îngrijirea pielii, altele sunt deodorante și produse de îngrijire a părului. Cele mai frecvente afirmații sunt orientate spre „echilibrarea” microbiomului pielii, îmbunătățirea barierei naturale și a aspectului general al acesteia.

Zeci de produse disponibile

974 5 4Cercetătorii Scarlett Puebla-Barragan și Gregor Reid, în lucrarea „Probiotics in Cosmetic and Personal Care Products: Trends and Challenges”, publicată de National Library of Medicine, din SUA, citează cercetări care au raportat capacitatea anumitor tulpini de probiotice de a îmbunătăți funcția de barieră epitelială și epidermică. Acesta din urmă este critică în funcțiile pielii și o țintă pentru a face afirmații care atragă consumatorii de produse cosmetice cu probiotice. Cercetătorii de la o renumită companie cosmetică au arătat, de exemplu, că un lizat din tulpina probiotică Bifidobacterium longum reuter ar putea scădea vasodilatația și edemul, relevând o îmbunătățire după aplicarea produsului său. Ca urmare, există zeci de produse cosmetice cu probiotice disponibile, iar acestea includ formule de demachiant, primer, exfoliant, gel, mască, balsam de buze, serum, fond de ten, cremă de îngrijire, loțiune de curățare, săpun. De asemenea, pentru păr există scruburi pentru scalp, tratamente pentru problemele părului, măști, produse care combat căderea părului și loțiuni hidratante.

Cremele cu probiotice sunt considerate agenţi de netezire şi de iluminare care îndepărtează celulele moarte ale pielii şi sprijină refacerea celulară

Produsele cosmetice cu probiotice estompează pigmentarea legată de vârstă și stimulează sinteza de colagen

De folos împotriva acneei, eczemei şi rozaceei

Ca primă linie de apărare a sistemului imunitar, pielea joacă un rol important în protecția în fața agenților patogeni și a infecțiilor, iar cercetările au evidențiat felul în care microbii de la suprafața acesteia au impact asupra sănătății imunitare generale. Bariera cutanată este deopotrivă fizică și imunologică și este implicată în vindecarea rănilor și combaterea inflamației. Probioticele sunt antimicrobiene și, prin urmare, contribuie la întărirea apărării naturale a pielii, pe care o susține în lupta cu daunele mediului și ale radicalilor liberi și ajută la tratarea afecțiunilor inflamatorii, cum ar fi acneea, eczema și rozaceea. De asemenea, produsele cosmetice cu probiotice sunt considerate agenți de netezire și de iluminare, încurajând refacerea celulară și îndepărtând celulele moarte ale pielii fără a deteriora bariera dermică a acesteia.