Main menu

header

    Transpiraţia este o problemă delicată, cu care ne confruntăm toţi de când lumea. Deodorantul sau antiperspirantul trebuie să facă parte din îngrijirea zilnică, pentru că acestea controlează formarea bacteriilor ce produc mirosul neplăcut. Pe piaţă există numeroase astfel de produse, pentru toate tipurile de piele şi în funcţie de gravitatea problemei. Însă, dacă preferaţi produsele naturale sau nu aveţi încredere în ceea ce găsiţi în magazine, puteţi opta pentru varianta „de casă”. La fel ca şi alte produse de îngrijire, şi deodorantele pot fi preparate acasă destul de simplu dacă aveţi la îndemână ingredientele necesare. 

Cremă antiperspirantă
    Ingrediente: o lingură cu glicerină, 12 g unt de cacao, o lingură cu apă de trandafiri, 12 g ceară de albine. Puneţi ceara şi untul de cacao într-un vas şi topiţi-le. Apoi luaţi vasul de pe foc şi adăugaţi apa de trandafiri şi glicerina. Adăugaţi câteva picături de ulei esenţial (de eucalipt, lămâie, lavandă, coriandru, rozmarin etc.). Amestecaţi bine până obţineţi o cremă, o puneţi într-o cutie sterilizată şi folosiţi-o ca deodorant ori de câte ori e nevoie. 

Pudră împotriva transpiraţiei abundente
    Ingrediente: se iau două părţi de pudră de scoarţă de stejar alb ca astringent, două părţi de pudră de lemn de santal pentru efect antimicrobian şi miros, o parte pudră de rădăcină de leuştean. Se pune pudra într-un mixer şi se amestecă până când devine foarte fină. Apoi, toată cantitatea de pudră obţinută se depune într-un creuzet sau într-o cutie curată. Se foloseşte pentru pudrarea zonelor unde transpiraţia este mai abundentă. 

Deodorant solid cu... votcă şi coriandru
    Ingredientele de care aveţi nevoie sunt: 50 g praf de copt, 25 ml votcă, 150 g ceară de albine, 100 g amidon de porumb, 25 ml clorofilă lichidă, 50 ml apă distilată, zece picături de ulei de trandafiri, coriandru sau orice altă aromă preferată. Se pun toate ingredientele, în afară de clorofilă şi de ceară, într-un castron mare şi se amestecă bine. Apoi, ceara se topeşte la foc mic. Se adaugă clorofila şi ceara topită peste celelalte ingrediente şi se amestecă uşor. Se lasă la răcit şi se adaugă uleiul esenţial. Apoi, amestecul se toarnă într-o formă şi se lasă să se întărească. După ce aţi obţinut un deodorant solid, îl scoateţi din recipient şi îl păstraţi într-un loc răcoros, într-un ambalaj igienic.

 Baie pentru picioare
    Se iau şase linguri cu săruri aromate, o jumătate de ceaşcă de oţet din vin şi patru litri de apă caldă.  Puneţi apa într-un lighean, adăugaţi celelalte ingrediente şi staţi cu picioarele în această soluţie zece minute în fiecare seară, înainte de culcare. Această procedură vă va ajuta să reduceţi transpiraţia picioarelor şi să scăpaţi de mirosurile neplăcute.
 Cristina Tache


     Ceaiurile reglează secreţia glandelor sudoripare Transpiraţia în exces poate fi controlată şi cu ajutorul ceaiurilor. Un remediu foarte eficient poate fi obţinut cu următoarea reţetă: o lingură cu seminţe uscate de hamei, o lingură cu petale proaspete de trandafiri, o linguriţă cu urzică, patru ceşti cu apă fierbinte, o linguriţă cu frunze uscate de căpşuni, patru linguri cu frunze uscate de salvie, o lingură cu frunze proaspete de nuc. Amestecaţi toate ingredientele într-un vas şi fiebeţi-le timp de o oră. Apoi strecuraţi şi beţi cu miere ceaiul obţinut.