Main menu

header

670 23 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Supranumit Unchiul Cactus, Nimal Ramachandra, din Katunayake, Sri Lanka, și-a câștigat o faimă internațională prin pasiunea nemărginită pentru cactuși. Crește 2.000 de exemplare din 700 de specii.

Pasiune transformată în afacere

Undeva departe de agitația orașelor, mult timp necunoscut, un fost aviator din Sri Lanka a ajuns să crească 2.000 de cactuși. Are 80 de ani și este supranumit Unchiul Cactus de când a fost descoperită uluitoarea grădină „țepoasă”, intitulată Serele Sirilak, pe care o deține în Katunayake. Totul a început cu câteva exemplare și cu un hobby modest, dedicat faptului că Nimal ieșise la pensie și avea nevoie de o ocupație. Astăzi, dedicarea sa i-a transformat pasiunea într-o afacere prosperă și i-a adus o notorietate la care nu s-a așteptat niciodată. „Cactușii, și în general plantele suculente, au fost pasiunea mea mult înainte să fac o afacere din creșterea lor. În ultimii 15 ani am transformat-o într-un business”, explică octogenarul.

De la un ghem la exemplare mai înalte decât un om

670 23 2Nimal nu crește plantele „după ureche”. Pentru a se specializa în dezvoltarea cactușilor pe care îi are, și care diferă, ca dimensiune, de la un ghem care încape în palma mâinii până la exemplare mai înalte decât un om, Unchiul Cactus a făcut apel la specialiști. Mai precis, la un profesor din Jaffna, care i-a „predat” tainele creșterii cu succes a cactușilor. La această specializare a adăugat experiența de la tatăl său, agricultor. „Tata era un entuziast al creșterii plantelor și ne încuraja mereu să-l ajutăm în grădină. De altfel, atunci am realizat că am ceea ce se numește mână bună”, povestește Nimal, care își amintește cum împreună cu tatăl său împărtășea experiență cu alți specialiști în plante din regiune. La un moment dat, a făcut cunoștință cu un fost politician la fel de pasionat de creșterea plantelor, Dhanapala Weerasekara, singurul din țară care importa plante din Singapore, Bangkok și Hawaii la acel moment. „Așa am învățat cum să îngrijesc cu adevărat plantele, ce să fac și mai ales ce să nu fac pe parcursul creșterii lor”, detaliază Unchiul Cactus.

Cele mai vechi plante au peste 25 de ani

670 23 3În timp, cu grijă și cu răbdare, a adunat specii care mai de care mai interesante, prin formă și mai spectaculoase prin flori. Opuntia Microdasys impresionează prin asemănarea cu personajele Disney, iar Acanthocalycium este pe cât de senzațional prin florile viu colorate, pe atât de periculos, prin numărul foarte mare de spini fini. Unchiul Cactus crește și Pincushion, Coadă-de-castor sau Gymnocalycium, specii ideale pentru decorarea apartamentelor și birourilor. Nimal deține în total peste 2.000 de exemplare din 700 de specii de cactuși, împreună cu 3.000 de alte plante, ceea ce înseamnă o colecție impresionantă și, totodată, o importantă sursă de venit. Cele mai vechi exemplare de cactuși au peste 25 de ani și sunt magnifice prin dimensiuni și flori.

Le displace udarea frecventă

670 23 4Există anumite reguli pentru creșterea cu succes a cactușilor. Multă lume se întreabă de cât timp este nevoie pentru ca un cactus să crească și ce condiții trebuie îndeplinite pentru rezultate cât mai bune. Cu atât mai mult cu cât, atunci când înfloresc, cactușii pot tăia respirația oricui cu frumusețea florilor lor. Și totuși, potrivit Unchiului Cactus, creșterea acestor plante atât de speciale este mai simplă decât pare. Sunt foarte adaptabile și extrem de rezistente, dar au nevoie de câteva condiții ușor de îndeplinit. Se simt foarte bine în apartamentele uscate, cu încălzire artificială, pentru că nu au nevoie de umiditate. De asemenea, cactușii sunt foarte recomandați în grădini, pe timpul verii. „Le place să fie lăsați în pace. Sunt unele dintre cele mai confortabile plante din perspectiva îngrijirii, și cel mai important este să nu faceți lucrurile care le displac, cum este udarea frecventă. Nu degeaba sunt plante ale deșertului”, punctează Nimal. Majoritatea speciilor de cactus au rădăcini mici, așa că este nevoie ca pământul în care stau să se usuce foarte bine între două udări. Iar atunci când udați un cactus, puneți apă din belșug, asigurându-vă că ajunge la tot pământul din vas și apoi se scurge. Nu lăsați niciodată cactusul „cu picioarele” în apă!

Plasați lângă calculator, absorb radiațiile

670 23 5În ceea ce privește lumina, aceasta trebuie să fie din plin, altfel, cactușii vor rămâne fragili și nu se vor dezvolta din cauza efortului de a ajunge la lumină. Pe de altă parte, dacă au prea multă, și mai ales directă la orele prânzului, se pot arde. Cea mai bună variantă este lumina filtrată sau orientarea spre est, planta având câteva ore de soare direct, apoi doar lumină suficientă. Temperatura obișnuită dintr-un apartament le convine de minune. „Sunt foarte solicitați cactușii în special de europeni, care îi plasează în camere, pentru că sunt ușor de întreținut, sau pe birouri, lângă computere, fiind convinși că aceste plante absorb radiațiile nocive ale aparaturii”, detaliază Nimal. Cât privește temperatura potrivită pentru cactuși, este bine să nu-i prindă gerul, întrucât mor. Iar atunci când este nevoie să schimbați vasul cactusului, alegeți unul care să nu fie cu mult mai mare decât cel în care se află planta și neapărat să aibă găuri de scurgere. Cu mare grijă scoateți planta din vas, înlăturați ușor o parte din solul vechi din jurul rădăcinii, puneți pământ în vasul nou și aşezați cactusul, având grijă să se afle la același nivel la care se găsea în vasul vechi. Nu-l udați timp de câteva zile.

„Cactușii trebuie tratați cu grijă, nu uciși cu dragoste. Lăsați-i să crească, știu foarte bine cum să facă asta“

Fost şef de trafic aerian, actual pensionar cu mii de ghivece

670 23 6Nimal a lucrat toată viața în aviație. „Am început ca pilot, apoi am devenit aviator. Am fost și controlor de trafic aerian și am și condus acest departament la nivel național”, își amintește Unchiul Cactus despre perioada când era șef în cadrul Sri Lankan Airlines. Mai târziu, octogenarul care astăzi crește mii de cactuși și uimește lumea cu mii de plante pe care le îngrijește cu succes a avut diverse funcții de conducere în domeniu și a ținut prelegeri despre aviație și controlul traficului aerian.