Main menu

header

697 27 2de Călin Popa şi Adrian Barna

Ce faceți când știți că plecați în vacanță și rămân în urmă plantele pe care le iubiți și le îngrijiți tocmai în sezonul în care sunt în creștere explozivă și au nevoie de un plus de grijă? Iată câteva sfaturi care să vă ajute să vă găsiți plantele în viață după binemeritata vacanță.

Așezați suculentele aproape de lumină

Înainte de a pleca în vacanță, gândiți-vă la fiecare plantă în parte și luați-i în considerare nevoile primordiale. De exemplu, suculentele sau cactușii nu vor avea prea mult de suferit cât lipsiți dacă nu le... lipsiți de lumină. În rest, udarea mai rară nu le va afecta prea mult. Așadar, în cazul lor aveți grijă în primul rând să-și poată lua doza zilnică de lumină solară.

Trageți speciile pretențioase în penumbră

În locurile din casă unde bate lumina, solul plantelor se va usca mai rapid. Ca urmare, în cazul soiurilor mai pretențioase, de care în mod obișnuit aveți grijă zilnic, este bine să decideți mutarea lor mai în penumbră, astfel încât rezerva de apă din ghiveci să dureze mai mult. E bine de știut că această soluție este „răul mai mic” - plantele cu pretenții rezistă mai bine cu lumină mai puțină decât în „secetă”.

Grupați-le laolaltă

Înainte de a pleca de acasă, grupați plantele laolaltă, astfel încât să creeze un microclimat care va fi benefic pentru toate. Umezeala din acest spațiu va reduce efectele negative ale pauzei de udare. De asemenea, este binecunoscut faptul că plantele au capacitatea de a comunica între ele, așa că există șanse mai mari ca eventualele „conversații” să le fie de folos plantelor mai delicate.

Umezeala la nivelul solului plantelor se poate menține dacă puneți pe pământul din jurul tulpinii ziar umed

Trucuri ajutătoare

Există unele dispozitive nu foarte costisitoare care vă pot asigura o vacanță fără grija plantelor. Puteți cumpăra bule cu apă, care elimină treptat apa în sol și care vor feri plantele de uscăciune fatală, puteți înmuia o cârpă în apă și s-o plasați pe solul plantei, care va absorbi umezeala în timp ce lipsiți și, de asemenea, puteți scufunda ghivecele în apă, lăsându-le până la saturare.