Main menu

header

715 25 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Iubitorii de plante și de grădinărit știu că există specii care înfloresc și iarna, îmbogățind cu nuanțe vii și spectaculoase exteriorul casei. Imaginea pe care o oferă plantele care își arată florile de sub zăpadă este neprețuită.

Iasomie

Arbust subţire, cu frunze căzătoare, iasomia care înflorește iarna este perfectă pentru un gard viu. Florile de culoare galbenă au un parfum unic şi dau luminozitate deosebită grădinii. Plantei îi place să fie poziţionată în plin soare sau la umbră parţială.

Daphne odora

715 25 2Acest arbust care poate ajunge chiar și la 4 metri înălțime are flori parfumate, care înfloresc iarna şi primăvara devreme. Mirosul pe care îl emană este delicat, de lămâiţă. Daphne odora este rezistentă la ger, poate crește spectaculos atât la soare, cât şi în semiumbră. Arată foarte bine în orice formă, ca gard viu, sădită solitar sau în grup cu alte plante de grădină.

Trandafirii Crăciunului

715 25 3Plante care înfloresc în timpul iernii, cu flori rezistente, care pot dura și opt săptămâni, trandafirii Crăciunului sunt foarte iubiți și extrem de populari. Culorile florilor sunt de o diversitate uimitoare, aproape ca a „verilor” de vară - alb, roz, violet, crem şi chiar cu pete. Trandafirii Crăciunului sunt plante cărora le place să se afle într-un loc parţial umbrit.

Hamamelis virginiana

715 25 4Plantă uimitor de viguroasă, supranumită și „nucul vrăjitoarelor”, hamamelis virginiana poate depăși 12 metri. Practic, este un arbust cu flori ce seamănă cu păianjenii și care se deschid iarna târziu. Este o plantă preferată de designerii de grădini, întrucât poate reprezenta un element central într-un spațiu cu tematică.

Ghiocei

715 25 5Iubiți în toată lumea și considerați vestitori ai primăverii, ghioceii înfloresc delicat și iarna, ițindu-și corolele fine de sub stratul de zăpadă, ca niște zâne minuscule. Apar de regulă la sfârșitul iernii, preferă locurile însorite şi cel mai bine arată când sunt plantaţi în grup, ca o pajişte.

Ciclamene

715 25 6Plante îndrăgite pentru versatilitate și dimensiunea mare a florilor, ciclamenele înfloresc și iarna, în pofida credinței generale care spune că își arată florile viu colorate doar în sezonul cald și că sunt exclusiv plante de apartament. Sădite în aer liber, ciclamenele capătă un plus de strălucire și, deși înfloresc la sfârșitul toamnei, florile durează chiar și două luni. Cel mai bun loc de amplasare a acestor plante superbe în exterior este semiumbra, ideal sub arbori.

„Arbustul zânei”

715 25 7Chimonanthus („arbustul zânei”) este o plantă care înfloreşte în timpul iernii, motiv pentru care este foarte popular printre iubitorii de grădinărit. Provine din China, unde se găseşte şi la altitudini de peste 3.000 de metri. Frunzele arbustului ornamental sunt verzi doar primăvara şi vara, planta ajungând la o înălţime de până la patru metri la maturitate (în 15-20 de ani). Specialiştii recomandă cultivarea acestui tip de arbust într-un sol umed (acid, alcalin sau neutru), dar care se drenează bine, şi într-o zonă protejată de vânt. Planta nu necesită foarte multă îngrijire de-a lungul anului. În general, „arbustul zânei” nu are probleme cu insectele sau cu eventuale afecţiuni. Dată fiind această rezistență, chimonanthus se simte de regulă cel mai bine când este plantat în apropierea unui zid din zona sudică a grădinii, înflorind abundent în perioada decembrie-martie. Ca orice alt arbust sădit lângă un zid sudic sau vestic, va avea nevoie de resturi vegetale în primul an de viaţă. Cu cât va avea condiţii mai bune în prima vară de după plantare, cu atât mai frumos va înflori în timpul iernii următoare.

Erica carnea

715 25 8Această plantă cu flori delicate beneficiază în ultimii ani de o atenție specială, întrucât înflorește minunat și în sezonul rece. Inițial doar violet, florile au început să devină și roz, albe sau liliachii. Planta începe să înflorească în luna decembrie, iar spectacolul floral se poate prelungi până în luna aprilie. Erica carnea preferă ca amplasament locurile însorite, cu sol bine drenat.

Amarillis

715 25 9Introdusă și cultivată în Europa sub formă de plantă de cameră decorativă, amarillis este un adevărat spectacol, cu flori în culori aprinse, surprinzătoare, care aproape par artificiale și care durează mult timp. Foarte iubită de grădinarii din toată lumea, unii dintre ei având colecții impresionante, planta, în special soiul roșu aprins, este perfectă pentru Sărbătorile de iarnă. Trebuie știut faptul că sădirea se face cu cel puțin opt săptămâni înainte de sezonul de vârf al anotimpului rece, pentru a fi siguri că înflorește la momentul potrivit.

Crăciuniţa

715 25 10Nu este o plantă de exterior, dar este celebră în toată lumea. Numită și „steaua Crăciunului”, superba crăciuniță înflorește exact în perioada Sărbătorilor de iarnă și aproape nu este casă în care să nu existe o astfel de plantă alături de bradul împodobit. Este esențial de știut că pentru a înflori de Crăciun, crăciunița are nevoie de peste 12 ore de obscuritate completă pe zi, începând cu 1 octombrie, până la 1 decembrie. Înflorirea sa va bucura mult timp după trecerea în noul an.

Plantă ornamentală, cu florile galbene ca o cupă, iernița înfloreşte la sfârşitul iernii și preferă solul umed al pădurilor de foioase, fiind o încântare în orice grădină

Camelia

715 25 11Iubită ca decor, grație florilor sale unice, prezentă în foarte multe interioare, delicată și majestuoasă, camelia este o plantă preferată pentru frunzele sale robuste şi florile asemănă- toare cu trandafirii. Culorile petalelor de camelii variază de la alb la mov şi de la roz la roşu închis. Plantele încep să înflorească pe la mijlocul toamnei şi rezistă destul de bine iarna. Cameliile preferă locurile însorite, dar suportă umbra parţială şi necesită o cantitate moderată de apă.