Main menu

header

725 18 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Un plan de creare a unor ferme subterane pe locurile fostelor mine de cărbuni abandonate a fost prezentat recent de World Society of Sustainable Energy Technologies.

Iluminare LED și soluții lichide pentru rădăcini

Vechile mine de cărbuni care s-au închis ar putea deveni spații în care plantele să crească foarte bine cu ajutorul iluminării LED. Aici vor putea exista specii speciale, care se vor dezvolta în soluții lichide, fără să fie nevoie de prezența solului. Plantele vor fi coborâte la adâncime cu ajutorul unor coșuri de mari dimensiuni și plasate pe rafturi, urmând să fie extrase la vremea „recoltării” prin același sistem, notează „Daily Mail”. Potrivit creatorilor acestui plan, temperatura stabilă și lipsa dăunătorilor și a bolilor de la suprafață ar putea genera și zece recolte de fiecare mină.

Recolte de 80 de tone anual

Ideea de a crea ferme de plante în subteran le-a venit specialiștilor britanici după inaugurarea recentă a primelor ferme verticale, în Lincolnshire. Tehnologia și „infrastructura” variantei subterane este asemănătoare și toate operațiunile vor putea fi efectuate de roboți, care se vor ocupa și de recoltarea finală. De asemenea, se propune realizarea acestor ferme cât mai aproape de zonele dens populate, după principiul „rețelelor scurte” de aprovizionare. „O astfel de fermă va necesita doar 30.000 de lire sterline pentru realizare, iar pentru menținere va consuma energia necesară pentru doar trei case, fiind, în schimb, capabilă să furnizeze o producție de circa 80 de tone anual”, explică expertul Saffa Riffat, de la Universitatea din Nottingham.

Pe lângă lumina artificială, plantele vor beneficia de o soluție specială, cu nutrienți pentru rădăcini, precum și de drenare periodică, pentru oxigenare