Main menu

header

725 18 2de Călin Popa şi Adrian Barna

Specialiștii Institutului de Tehnologie Massachusetts au creat o plantă „cyborg”, ale cărei frunze se pot mișca singure spre sursa de lumină, asigurându-i astfel supraviețuirea.

Dotată cu electrozi plasați în sol

Formele de viață „cibernetice” sunt obiect de nenumărate experimente și nu doar în cazul oamenilor, ci și al plantelor. Una dintre ultimele realizări în domeniu este destinată celor care își fac griji pentru plantele de acasă atunci când pleacă pentru mai mult timp. Așa a fost creată planta „cyborg” numită Elowan, capabilă să se „miște” spre lumină și să-și ia suficientă pentru a supraviețui. Este dotată cu electrozi plasați în sol, care trimit semnalele necesare ce o fac să se întoarcă spre lumină.

Implantarea tehnologiei asigură supraviețuirea

725 18 3Sareen Harpreet, care a creat Elowan, consideră că oamenii nu vor fi singurii cyborgi din viitor și că este foarte importantă crearea unei „botanici cyborg”, așa cum a denumit-o, care să includă plante astfel create încât să răspundă unor cerințe speciale, cum ar fi condiții climatice excepționale sau situații care cer rezistență de a supraviețui, implantându-li-se tehnologie care să le ajute să se dezvolte. „Ca oameni, ne putem baza pe cuceririle științei pentru a îmbunătăți mediul, iar plantele, atât de importante pentru supraviețuirea speciei noastre, ar trebui să fie o preocupare majoră”, argumentează specialistul.

Planta este dotată cu o extensie de tip robotic, conectată cu semnalele electrice ale organismului viu și care o îndreaptă spre lumină