Main menu

header

855 25 1de Ștefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

În urmă cu șapte ani, George și Ana Maria Preda au pus bazele florăriei „La Pădure”, la marginea Bucureștiului, pornind de la o seră mică în care au început să producă zambile la ghiveci, aduse directe din Olanda. În timp, s-au extins și, azi, plantează de la narcise, la mușcate, panseluțe, petunii, cârciumărese și crizanteme, florile toamnei, la mare căutare în această perioadă. George ne-a vorbit despre cum ne putem bucura de frumusețea florilor, a crizantemelor în special, pentru mai mult timp, care sunt cele mai pretențioase și cum să le ferim de uscare prematură.

„Cultivăm trei soiuri diferite”

855 25 2- Suntem în sezonul crizantemelor. Ce soiuri plantați?

- Fără crizanteme nu putem încheia sezonul de toamnă, așa că la noi nu lipsesc din grădină sau din seră în această perioadă. Avem crizanteme la ghiveci, dar și fir tăiat. Cele la ghiveci le găsiți în trei soiuri diferite: sunt cele la ghiveci cu coroană bogată, cele mai cunoscute, de altfel, cu floare mare, cum sunt și cele la fir, dar și în ghiveci mai mic cu floare tip margaretă. La fir de floare tăiată găsiți soiul bine cunoscut Anastasia și tufănicile de grădină.

- De ce sunt atât de apreciate crizantemele?

- Sunt apreciate pentru că sunt ultimele flori din sezonul de toamnă, înainte de venirea iernii, pentru că ne aduc aminte de curtea bunicii, fiind și astăzi cele mai prezente flori în curțile oamenilor din toată țară.

- Care sunt culorile preferate?

- Cele mai îndrăgite sunt, în primul rând, culorile toamnei, arămiu și portocaliu, apoi alb, galben, roșu sau vișiniu și în culori de roz sau purple. Avem și cu flori simple, dese, dar și cu flori bătute, pentru toate gusturile.

„Distanța dintre ele trebuie să fie de aproximativ 25 de centimetri”

855 25 3- Cum se plantează crizantemele, atât cele de grădină, cât și cele de ghiveci?

- Nu este un proces foarte greu plantatul butașilor, doar că este de durată. Cele la ghiveci le plantăm în ghivece de dimensiuni de 23 și 17 centimetri, dar și de 13, în funcție de tipul de creștere. Butașul este plantat cât mai adânc în ghiveci cu maximum 2-3 frunze la suprafață, care să ajute la susținerea florii când ajunge la maturitate. Cele de grădină sunt și mai ușor de cultivat, pregătim terenul cât mai afânat, folosim și îngrășămintele aplicate pe sol. Ca și metodă de udare, folosim banda de picurare care ajută pătrunderea direct la rădăcină și la economisirea apei. Ca și distanță între plante, lăsăm undeva la 25 centimetri.

- Cum se îngrijesc?

- Nu sunt plante pretențioase. Atunci când clienții le cumpără de la noi au nevoie doar de minimum de îngrijire, pentru că îngrășămintele au fost deja aplicate de la plantare și pe toată perioada creșterii, așa că nu mai au nevoie decât de apă, atunci când pământul din ghiveci este uscat, lumină și dragoste.

„Cele la fir tăiat sunt mai pretențioase”

- Care sunt mai pretențioase?

- Cele la fir tăiat sunt mai pretențioase, cele la ghiveci sunt plante fără ciupire, celor din seră trebuie să le tăiem vârful, iar pe durata creșterii, copilite, ruperea lăstarilor, și lăsarea a doi-trei boboci să se dezvolte și să crească frumos. În plus, acestea sunt și sensibile la diferiți dăunători.

- Care sunt cele mai mari greșeli pe care le facem în plantarea și în îngrijirea unei crizanteme?

- În general, majoritatea persoanelor udă în exces plantele, astfel încât rădăcina riscă să putrezească. Plantarea trebuie să fie bine înfiptă în pământ, să aibă și o bază de tratament fertilizant, pentru a ajuta la înrădăcinarea plantei.

„Udatul în exces îngălbenește frunza”

855 25 4- În ce condiții moare o crizantemă? Care sunt bolile și dăunătorii?

- Ca orice floare, cele mai mari amenințări sunt udatul în exces, pentru că îngălbenește frunza și cade prematur, sau lipsa de apă, când frunzele se rulează, înseamnă că planta nu are apă suficientă. La fel se întâmplă și când o amplasăm într-un loc întunecat, frunzele se îngălbenesc și cad. Ca și dăunători, avem Afidele și Tripsul, iar ca boli, făinarea, ciupercile și viermele din pământ.

- Cum ne putem bucura de frumusețea lor mai multă vreme?

- Cel mai bun sfat este să cumpărați crizantemele cât încă sunt boboci, chiar dacă aceştia abia prind culoare. Așa, vă puteți bucura de ea cât mai mult și nu vă faceți griji că vor înflorii, chiar dacă este un proces de durată, să știți că ele iubesc răcoarea. Dacă este cald, nu le ajută foarte mult la creștere. Noi, în plantele pe care le oprim pentru noi, chiar dacă sunt în ghiveci sau în pământ, le lăsăm să se usuce, încercăm să le protejăm de intemperii prin învelire sau punerea într-un spațiu protejat și abia primavara, când ele încep să prindă lăstari, le tundem.

- Crizantemele rezistă și iarna?

- Crizantemele sunt rezistente la frig, dar tot trebuie protejate. În 90% dintre cazuri, acestea nu degeră în timpul iernii.

„În perioadele importante, facem şi aranjamente din plantele pe care le producem noi, dar nu pregătim floral sălile pentru evenimente“

„Diversitatea ne deosebeşte“

- Ce credeți că ați adus în plus pe piața floristică din zonă?

- Încercăm să găsim distribuitori de butași sau răsaduri care să vină în plus cu nuanțe intense, cât mai vibrante, dar și care să se păstreze pe timpul verii. Diversitatea ne mai deosebește. Oamenii care ne calcă pragul au de unde alege, încercăm să punem cât mai multe soiuri, culori, dar și dimensiuni care să mulțumească pe toată lumea, și, nu în ultimul rând, răbdarea și dorinta de a lucra cu oameni. În general, clienții noștri au nevoie de îndrumare în îngrijirea florilor și la noi o găsesc cu tot dragul. În plus, fiecare primește cadou și o cantitate mică de fertilizant pentru plantele cumpărate.

„Producem atât flori în ghivece, cât şi tăiate“

- Ce fel de flori vindeţi?

- Am început din pasiune și din bucuria de a avea o curte plină cu flori și aranjamente în ghiveci. Comercializăm o gamă variată de flori, începând cam din luna februarie, predominantă fiind, însă, perioada de 1-8 martie, când florile sunt la mare căutare, în special lalelele, zambilele și narcisele parfumate. Continuăm, apoi, cu flori de primăvară-vară: panseluțe, mușcate, atât zonale, cât și englezești, petunia, vestitele crăițe, cârciumărese și ghețăricile care au înflorire de lungă durată și rezistență mare la temperaturile ridicate din timpul verii.

- La ghiveci sau și tăiate?

- Producem atât flori în ghivece, cât și tăiete. Pentru că terminăm devreme cu vânzarea ghivecelor, la finalul lunii mai, începem să plantăm în sere una dintre cele mai frumoase și delicate flori întâlnite pe piață, vestitul lisianthus, dar și crizantema cu floare puternic colorată.