Main menu

header

870 28 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Toată lumea știe că plantele sunt remarcabile pentru că produc oxigen și creează o atmosferă deosebită, psihică, emoțională și estetică, în orice interior. Un studiu recent a demonstrat faptul că un nou trend cucerește Occidentul: a deține plante… de companie!

Percepute ca prieteni verzi

870 28 2Cu orice ocazie și aproape pentru orice persoană, a face cadou o plantă de apartament poate fi o idee fericită. Potrivit unui sondaj extins, realizat recent de compania de construcții și design interior CraftJack, din SUA, milenialii și membrii generației Z consideră că plantele de apartament sunt „noii cățeluși”, dar cu mai puține responsabilități și cu cheltuieli mult reduse. Potrivit rezultatelor cercetării, o parte tot mai însemnată dintre tinerii adulți consideră colecțiile lor de plante ca pe adevărați parteneri care le țin companie. „Foarte mulți tineri au ajuns să-și umanizeze acești prieteni verzi, transferând asupra acestora sentimente similare cu cele pe care le-ar avea pentru animalele de companie”, explică reprezentanții brandului care a realizat studiul, derulat pe tineri cu vârsta medie de 30 de ani.

Suculentele, primele în topul preferințelor

870 28 3Potrivit sondajului, deținătorul tipic de plante de apartament are cel puțin patru exemplare. Două treimi dintre respondenți au declarat că preferă doar să cumpere plante de apartament în loc să grădinărească, pentru că asta implică mai puțină îngrijire. La capitolul preferințe domnesc suculentele, care sunt considerate foarte aspectuoase, variate, nu ocupă mult spațiu și au un preț rezonabil. Monsteras deliciosa s-a dovedit cea mai populară plantă pe rețelele de socializare. „Comparativ cu alte hobby-uri sau creșterea unui animal de companie, plantele sunt o variantă mult mai ieftină. Pasionații cheltuiesc în medie 75 de dolari pe an pe noi exemplare și tot ce ține de îngrijirea acestora, de la îngrășăminte la recipiente”, arată cercetarea.

Proprietarii se văd ca „părinți”

Toată această viață verde în casă are un impact pozitiv asupra proprietarilor, peste 50% afirmând că plantele de apartament au un efect pozitiv asupra sănătății lor mintale. În plus, unul din trei proprietari de plante consideră că prezența acestor exemplare acasă poate fi mai benefică pentru sănătatea generală decât meditația. Potrivit rezultatelor sondajului, șase din zece adulți tineri cred că „plantele sunt noile «animale de companie» și că ei le sunt «părinți»”. De asemenea, cercetarea a relevat faptul că proprietarii de plante de companie sunt mai receptivi la eventualii parteneri care au la rândul lor plante și, de asemenea, că își numesc „copiii” în toate felurile, semn cert că le acordă o importanță deosebită în viața lor.

Îmbunătățesc starea mintală, accelerează vindecarea

870 28 4Prezența plantelor într-o încăpere inspiră, înveselește și îmbunătățește starea mintală a unei persoane, arată rezultatele mai multor studii. Practic, plantele care continuă să se dezvolte și să înflorească chiar și cu foarte puțină atenție sunt un mesaj subtil că o entitate vie poate prospera chiar și în condiții adverse, ceea ce are efect rapid asupra psihicului unei persoane. Mai mult, experții au constatat faptul că plantele de apartament contribuie la starea de bine, induc calm și optimism. De pildă, studii riguroase au demonstrat că pacienții care văd pe fereastra salonului de spital o grădină cu flori se recuperează mai repede decât cei care privesc către un perete. Pe de altă parte, potrivit oamenilor de știință de la University of Life Sciences, din Norvegia, o plantă în zona de lucru poate fi o diversiune plăcută de la intensitatea efortului mental de la serviciu. Micile pauze vizuale în care sunt admirate plantele de la birou sunt suficiente pentru a da un nou impuls concentrării, sporind astfel productivitatea.

Contribuie la vindecarea simptomelor răcelii

870 28 5În ultima perioadă, specialiștii au punctat în numeroase rânduri faptul că plantele de apartament aduc o serie de beneficii foarte importante pentru sănătate. De pildă, s-a demonstrat faptul că lumea verde din interior contribuie în proporție de 30% la vindecarea simptomelor răcelii. Pe de altă parte, plantele pot înlătura substanțele toxice din aer, de la chimicale și pulberi din materialele de construcții la soluțiile de igienizare sau odorizantele pentru interior. Iedera englezească, crinul, feriga-spadă australiană, ficusul, gerbera sunt plante recunoscute pentru acțiunea lor remarcabilă în purificarea aerului. Pentru contracararea eficientă a efectelor negative ale poluării aerului din casă se recomandă cel puțin o plantă pentru fiecare zece metri pătrați ai casei.

Scad tensiunea arterială

Asemenea animalelor de companie, plantele au capacitatea de a atenua stările de agitație prin efectul de scădere a tensiunii arteriale, acțiune demonstrată de numeroase studii de specialitate. De asemenea, persoanele care au plante în locuință manifestă un grad mai redus de stres zilnic. Din aceeași categorie a beneficiilor face parte și capacitatea plantelor de a diminua sau chiar de a elimina durerile de cap, mai ales în sezonul rece, în care încăperile sunt mai puțin aerisite și se poate acumula prea mult dioxid de carbon. Prin proprietatea de a diminua proporția acestui gaz în locuință, plantele de apartament au, pe lângă beneficiul estetic cunoscut, și unul terapeutic.

Previn declanșarea alergiilor

870 28 6Plantele pot fi folosite ca tratamente în mai multe feluri. De exemplu, despre aloe vera se știe că scurtează perioada de convalescenţă, purifică aerul și poate fi folosită, intern și extern, ca tratament pentru numeroase afecţiuni, de la cele hepatice sau anemie până la ulcer sau acnee. Totodată, expunerea copiilor la plante de interior îi ajută să dezvolte toleranță și imunitate la alergeni. Potrivit rezultatelor unor cercetări recente, plantele de apartament acționează ca niște „injecții” împotriva alergiilor, minus toate neplăcerile implicate de tratamentele standard.

Potrivit rezultatelor sondajului companiei CraftJack, 63% dintre tinerii adulți chestionați au declarat că și-au sporit colecția de plante de apartament în timpul pandemiei

Îmbunătăţeşte calitatea odihnei

Plantele sunt umidificatori naturali. De obicei, mai ales în timpul iernii, aerul de afară este mult mai uscat și sistemele de încălzire din interiorul locuinței usucă în plus. Potrivit experților, un umidificator poate fi înlocuit cu două plante în ghiveci. În plus, unele plante pot ameliora semnificativ calitatea și durata odihnei. Într-o lume în care insomniile sunt la ordinea zilei, cu tot alaiul lor de efecte neplăcute, chiar periculoase, a avea un ghiveci cu lavandă, de pildă, în dormitor, va îmbunătăți semnificativ odihna. Cât despre gardenie, se spune că este la fel de eficientă în inducerea somnului precum somniferele.